Індивідуальне прибуткове оподаткування у стимулюванні розвитку людського капіталу - Vorhach, Olena A. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
Статтю присвячено обґрунтуванню можливостей стимулювання розвитку людського капіталу методами індивідуального прибуткового оподаткування в Україні.  На основі концептуальних положень теорії людського капіталу та емпіричних досліджень щодо його впливу на економічне зростання обґрунтовано необхідність постійних інвестицій у людський капітал для поліпшення його якості.Виконаний аналіз теоретичних концепцій і практики прибуткового оподаткування у світі дозволив обґрунтувати, що плоска його концепція може бути успішно використана для стимулювання розвитку людського капіталу. Проте аналіз систем прибуткового оподаткування зарубіжних країн показав, що більш дієвими є окремі інструменти податку на доходи фізичних осіб, зокрема податкові пільги на освіту. Особливо це властиво для країн, що розвиваються. При оцінці інвестицій у людський капітал в Україні встановлено, що частка зайнятого населення з високою кваліфікацією зростає на тлі зменшення реальних витрат на вищу освіту. Проте в зарубіжних країнах виявлено іншу економічно коректну залежність – рівень кваліфікації зростає при збільшенні реальних витрат на її отримання. Аналіз реальних державних витрат України на одного студента та загалом по країні теж показав їх зниження. Це свідчить про наявність в Україні проблем з фінансуванням вищої освіти.За допомогою методів економіко-математичного моделювання шляхом побудови та параметризації низки функцій обґрунтовано вплив інвестицій в освіту людей на збільшення обсягу висококваліфікованої праці, що призводить до зростання обсягу ВВП. Розроблено науково-методичний підхід, заснований на алгоритмі, який враховує вплив фактору висококваліфікованої праці (з урахуванням витрат на отримання ква-ліфікації) на обсяг ВВП. Цей підхід дозволив оцінити ефективність витрат на податкові пільги та доцільність їх використання для стимулювання інвестицій у вищу освіту в Україні.Проведено оцінку економічних наслідків стимулювання розвитку людського капіталу шляхом впровадження податкових пільг в Україні. Визначено, що при збільшенні державою видатків на вищу освіту за рахунок надання пільг, спостерігається зростання частки зайнятих з високою кваліфікацією, що шляхом збільшення обсягів праці призводить до зростання ВВП. Але при цьому виявлено, що видатки на податкові пільги відшкодовуються лише в умовах такого сценарію розвитку подій, при якому інвестиції в основні фонди збільшуються і складають не менше 25% ВВП.