Моделювання процесу горизонтального узгодження рішень на підприємствах на основі рефлексивного підходу - Turlakova, Svitlana S.; Lohvinenko, Bohdan I. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2021)
Обґрунтовано актуальність дослідження процесів узгодження рішень на підприємствах шляхом математичного моделювання відповідних процесів. Визначено поняття горизонтального узгодження рішень на підприємствах та термін. Розглянуто моделювання процесу горизонтального узгодження рішень на підприємстві з наявністю координаційного центру на більш високому рівні ніж той, де відбувається узгодження. При цьому наведено два варіанти управління процесом узгодження рішень на підприємствах із різними цілями координаційного центру. Перший випадок передбачає досягнення мети управління координаційним центром, що зацікавлений в отриманні достовірної інформації від агентів на рівні узгодження рішення, із використанням неманіпульованого прямого механізму. Другий випадок передбачає наявність в процесі горизонтального узгодження рішень на підприємстві у координаційного центру певної мети управління. Рефлексивне управління в цьому випадку передбачає маніпулювання отриманням результату узгодження, який максимально буде наближений до деякого фіксованого значення – мети управління координаційного центру.Застосування наведених у статті моделей рефлексивного управління процесом горизонтального узгодження рішень на підприємстві залежить від наявної мети управління у координаційного центру. Використання відповідних моделей горизонтального узгодження на рівнях управління сприятиме підвищенню оперативності процесів колективного прийняття рішень на підприємствах, що дозволить підвищити ефективність їх функціонування.Окреслено перспективний напрямок дослідження – моделювання процесів узгодження рішень на різних рівнях управління.