Довгострокові фактори і тенденції розвитку металургії України - Nikiforova, Vira A. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2022)
Статтю присвячено дослідженню довгострокових факторів і тенденцій розвитку металургійної промисловості України у контексті впливу глобальних галузевих трендів. Його актуальність пояснюється значимістю галузі у світовій та українській економіці та необхідністю урахування сучасних економічних, технологічних, суспільних та кліматичних викликів і можливостей її майбутнього розвитку.Визначено, що провідними факторами розвитку світової металургії у довгостроковій перспективі є попит на металопродукцію, впровадження новітніх технологій та посилення державної промислової політики. Їх вплив проявлятиметься у збільшенні споживання сталевих виробів внаслідок зростання чисельності населення, пріоритетному впровадженні розумних технологій для підвищення ефективності металургійних виробництв та посиленні державної підтримки галузі, зокрема за рахунок протекціоністських заходів.Основними довгостроковими тенденціями розвитку металургії у глобальному масштабі, зумовленими дією цих факторів, є зміни географічної та продуктової структури світового металоринку у бік лідерства азійського регіону та збільшення використання високоміцних сталей; підвищення екологічності галузі з метою досягнення кліматичної нейтральності внаслідок впровадження проривних технологій; збільшення металоємності ВВП через зростання обсягів виробництва сталі, що демонструє досить міцні позиції металургійної промисловості в економіці.Дослідження показало деяке зниження ролі таких традиційних факторів розвитку сталеливарної галузі, як ціни на металопродукцію, інвестиції та сировина з причини підвищення значимості засобів і напрямів використання ресурсів замість їх простої наявності.Виявлено, що головними факторами розвитку української металургії у довгостроковій перспективі, які здебільшого тотожні світовим внаслідок її надмірної експортоорієнтованості, виступають зміни на глобальному металоринку, розвиток новітніх технологій та покращення конкурентного середовища, а довгостроковими тенденціями – зміни попиту на металопродукцію, підвищення екологічності галузі та зниження металоємності ВВП.Вплив цих факторів і тенденцій в основному має негативний характер і може призвести до зменшення ролі металургії в економіці з причини значного відставання країни за темпами впровадження новітніх технологій на тлі зростання конкуренції на зовнішньому ринку, відсутності дієвої промислової політики в умовах нерозвиненості внутрішнього металоринку, можливого зменшення попиту на металопродукцію у контексті скорочення чисельності населення і зниження обсягів виробництва металу.Покращенню ситуації сприятиме поліпшення конкурентного середовища за допомогою розробки довгострокової стратегії розвитку галузі у вигляді окремого нормативного акту, активізація внутрішнього ринку, розвиток фундаментальної та галузевої науки для розробки передових технологій Індустрії 4.0 та підтримка органів державної влади в просуванні металургійної продукції на ринки іноземних держав.