Моделювання впливу монетарних факторів на розвиток національного виробництва - Kwilinski, Aleksy; Vorhach, Olena A. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2022)
Статтю присвячено виявленню впливу монетарних політики на розвиток національного виробництва та обґрунтовано перспективи його грошово-кредитного регулювання.Встановлено, що в останні роки монетарна політика України є несприятливою для розвитку промисловості України. НБУ, який дотримується монетарного режиму інфляційного таргетування, проводить відносно жорстку політику, зокрема, підтримуючи реальну ключову ставку на рівні вище нейтральної і низькі темпи зростання реальної грошової маси. В результаті протягом багатьох років національна промисловість працює в умовах хронічного дефіциту оборотних коштів і інвестицій, що поглиблює проблеми її розвитку.Для встановлення характеру і сили впливу монетарних чинників на довгострокове економічне зростання в Україні, розроблено економіко-математичну модель, засновану на виробничих функціях. Її параметризація показала, що національний випуск прямо залежить від збільшення вкладеної праці, та обернено – від збільшення курсу гривні до долару (дестимулює експорт) і його індексу (погіршує зовнішньоекономічну кон'юнктуру). Збільшення реальної грошової маси також може чинити позитивний вплив на економіку, але його сила залежить від швидкості зростання широких грошей (при контрольованій інфляції). За її помірних темпів, характерних для базового сценарію довгострокового розвитку економіки України, інвестиції збільшуватимуться не так енергійно, як це потрібно для прискореного зростання реального ВВП і доходів громадян. Збільшення темпів зростання реальної грошової маси (до приблизно 15 % на рік), передбачене сценарієм форсованого розвитку, може забезпечити ліпші результати.Обґрунтовано, що при всій важливості монетарних змінних, ключові фактори впливу на зв'язки в ланцюжку "реальна грошова маса – інвестиції – промислове зростання" потрібно шукати за межами власне монетарної сфери. Стабільне розширення грошової бази і зростання реальної грошової маси дійсно мають значення, але самі по собі вони не здатні вирішити фундаментальні проблеми модернізації економічних інститутів, структурної перебудови економіки і подолання технологічних розривів з індустріально розвиненими країнами. З цього випливає, що в економіці України в довгостроковій перспективі регулятору важливо підтримувати стабільне зростання реальної грошової маси і контрольовану інфляцію, але це матиме принципове значення для вирішення накопичених проблем лише за умови координації політик регулятора і уряду, який має створити необхідні засади і сформувати відповідні інститути для зменшення залежності економіки від сировинного експорту, прискорення національного техніко-технологічного розвитку і підвищення його загального рівня.