Вплив податку на нерухоме майно на економічне зростання - Chekina, Viktoriia D. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2022)
Виявлення впливу податків на економічне зростання набуває особливого значення в умовах загострення соціально-економічних, технологічних, екологічних та інших проблем сучасності. Податки на майно, як найменш спотворюючі економічну поведінку, привертають все більшу увагу багатьох дослідників і розглядаються з позицій потенціального інструменту фіскальної політики у забезпеченні позитивної динаміки економічного розвитку в умовах цифровізації.Метою статті є узагальнення сучасних підходів та результатів досліджень з питань впливу податку на нерухоме майно на економічне зростання з метою виявлення можливостей використання податкових інструментів для стимулювання розвитку економіки.Встановлено, що зарубіжними дослідниками вплив податків на нерухомість зазвичай вивчається з позицій спотворення розподілу ресурсів у економіці, зміни рішень економічних агентів у питаннях інвестування, темпів зростання житлового фонду, вирівнювання нерівності доходів, підвищення стійкості податкових систем до зовнішніх потрясінь тощо.Визначено, що більшість авторів розглядає податок на нерухоме майно як один із найбільш неспотворюючих, що при правильно розробленому механізмі оподаткування практично не чинить негативного впливу на економічну діяльність, а отже, мало перешкоджає економічному зростанню, зате сприяє скороченню нерівності у доходах, зростанню зайнятості та доходів, ефективному використанню землі.Як місцевий податок найчастіше він розглядається з позицій фінансування місцевих бюджетів і відіграє роль корисного інструменту збільшення доходів і управління державними фінансами, оскільки підвищення ефективних ставок та розширення бази податку на майно може компенсувати скорочення інших податків, які більшою мірою спотворюють економічну поведінку.В Україні увагу авторів зосереджено на підвищенні ролі майнових податків у забезпеченні доходами місцевих юрисдикцій та зміцненні їхньої фінансової стійкості. Спостерігається значний дефіцит вітчизняних досліджень з питань впливу податку на нерухоме майно на економічне зростання. Подальші дослідження щодо функціонування податку на нерухоме майно в умовах зміни парадигм економічного розвитку та міжнародних відносин, та щодо впливу податку на нерухомість на економічне зростання в Україні могли б розкрити нові аспекти його використання у вітчизняній податковій системі.