Управління поведінкою економічних агентів на підприємствах з використанням інструментів штучного інтелекту - Lohvinenko, Bohdan І. (Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine, 2022)
У статті досліджено методи управління поведінкою економічних агентів на підприємствах з використанням інструментів штучного інтелекту, які дозволили отримати дані про можливості сучасних інформаційних систем (штучного інтелекту), на основі яких аналізується та коригується поведінка економічних агентів згідно поставлених цілей підприємства. Проведений аналіз показав, що на ринку програмного забезпечення існує безліч інструментів штучного інтелекту (програмного забезпечення, мобільних застосунків, сайтів, чат-боті та ін.), що працюють на основі методів управління поведінкою економічних агентів, можливості яких дозволяють підприємству влаштовувати робочий процес набагато ефективніше. Тож проаналізувавши сучасні інструменти штучного інтелекту для управління поведінкою економічних агентів виявлено можливості, переваги та недоліки інструментів штучного інтелекту, серед яких: неможливість інтеграції їх в існуючі системи управління персоналом на підприємствах, відсутність достатньої технічної бази для впровадження інструментів у процес управління персоналом та доцільність використання інструментів у цілому.Сформовано загальну методичну схему управління поведінкою економічних агентів на підприємстві, яка відрізняється наявністю ітеративної процедури диференційованого впливу на фактори та властивості поведінки агентів, що детермінують, з механізмом оцінки ступеня впливу регулюючих впливів на основі зворотного зв'язку, тобто формуються такі управлінські рішення, які економічно вигідні підприємству і не порушують прав та інтересів самих економічних агентів.Досліджені методи управління поведінкою економічних агентів на підприємствах з використанням інструментів штучного інтелекту, дозволили отримати дані про можливості сучасних інформаційних систем, на основі яких можна аналізувати поведінку та коригувати поведінку економічних агентів згідно поставлених цілей підприємства. Окреслено, що перспективним напрямом дослідження є вивчення питань взаємодії суб’єктів та об’єктів економічних відносин та запропоновано побудова власної системи управління поведінкою економічних агентів на підприємствах з використанням штучного інтелекту, яка б включала в себе всі необхідні інструменти  для ефективної взаємодії з економічними агентами на підприємстві.