КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида
Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of g...
Saved in:
Date: | 2006 |
---|---|
Main Authors: | , , |
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2006
|
Subjects: | |
Online Access: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Journal Title: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1025 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-04-20T04:17:35Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
ДЕСО кріопротектор E. coli |
spellingShingle |
ДЕСО кріопротектор E. coli Markarian, S. A. Bagramyan, K. A. Arakelyan, V. B. КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
topic_facet |
DESO cryoprotectant E. coli ДÐСО криопротектор E. coli ДЕСО кріопротектор E. coli |
format |
Article |
author |
Markarian, S. A. Bagramyan, K. A. Arakelyan, V. B. |
author_facet |
Markarian, S. A. Bagramyan, K. A. Arakelyan, V. B. |
author_sort |
Markarian, S. A. |
title |
КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
title_short |
КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
title_full |
КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
title_fullStr |
КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
title_full_unstemmed |
КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
title_sort |
ðšð¸ð½ðµñ‚ð¸ñ‡ðµñðºð¸ðµ ð¿ð°ñ€ð°ð¼ðµñ‚ñ€ñ‹ ñ€ð¾ññ‚ð° e. coli ð¿ð¾ñð»ðµ ð³ð»ñƒð±ð¾ðºð¾ð³ð¾ ð·ð°ð¼ð¾ñ€ð°ð¶ð¸ð²ð°ð½ð¸ñ ð² ð¿ñ€ð¸ññƒñ‚ññ‚ð²ð¸ð¸ ð´ð¸ññ‚ð¸ð»ññƒð»ñœñ„ð¾ðºñð¸ð´ð° |
title_alt |
Kinetic Parameters of E. coli Growth After Deep Freezing at Diethyl Sulfoxide Presence КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида |
description |
Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of glycerol and dimethyl sulfoxide (DMSO). It is shown, that under physiological conditions the cryoprotectants reduce a specific growth rate, moreover the strongest effect is caused by DESO. After freezing the specific growth rate is increased and its value is practically equal under control conditions and at the presence of glycerol, DMSO and DESO. It is demonstrated, that the DESO presence in a cultural liquid practically declines the lag-phase both before and after E.coli freezing. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2006 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025 |
work_keys_str_mv |
AT markariansa kineticparametersofecoligrowthafterdeepfreezingatdiethylsulfoxidepresence AT bagramyanka kineticparametersofecoligrowthafterdeepfreezingatdiethylsulfoxidepresence AT arakelyanvb kineticparametersofecoligrowthafterdeepfreezingatdiethylsulfoxidepresence AT markariansa ðsðð1⁄2ðμnðnðμnðoððμððnðð1⁄4ðμnnnnð3⁄4nnðecoliðð3⁄4nððμð3ðnƒðð3⁄4ðoð3⁄4ð3ð3⁄4ððð1⁄4ð3⁄4nðððð2ðð1⁄2ðnð2ðnðnnƒnnnð2ððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððð AT bagramyanka ðsðð1⁄2ðμnðnðμnðoððμððnðð1⁄4ðμnnnnð3⁄4nnðecoliðð3⁄4nððμð3ðnƒðð3⁄4ðoð3⁄4ð3ð3⁄4ððð1⁄4ð3⁄4nðððð2ðð1⁄2ðnð2ðnðnnƒnnnð2ððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððð AT arakelyanvb ðsðð1⁄2ðμnðnðμnðoððμððnðð1⁄4ðμnnnnð3⁄4nnðecoliðð3⁄4nððμð3ðnƒðð3⁄4ðoð3⁄4ð3ð3⁄4ððð1⁄4ð3⁄4nðððð2ðð1⁄2ðnð2ðnðnnƒnnnð2ððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððð |
first_indexed |
2024-09-01T17:50:16Z |
last_indexed |
2025-04-21T05:15:37Z |
_version_ |
1829987982285733888 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-10252025-04-20T04:17:35Z Kinetic Parameters of E. coli Growth After Deep Freezing at Diethyl Sulfoxide Presence КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида КинетичеÑкие параметры роÑта E. coli поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида Markarian, S. A. Bagramyan, K. A. Arakelyan, V. B. DESO cryoprotectant E. coli ДÐСО криопротектор E. coli ДЕСО кріопротектор E. coli Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of glycerol and dimethyl sulfoxide (DMSO). It is shown, that under physiological conditions the cryoprotectants reduce a specific growth rate, moreover the strongest effect is caused by DESO. After freezing the specific growth rate is increased and its value is practically equal under control conditions and at the presence of glycerol, DMSO and DESO. It is demonstrated, that the DESO presence in a cultural liquid practically declines the lag-phase both before and after E.coli freezing. ИÑÑледовали удельную ÑкороÑть роÑта и лаг-фазу E. coli до и поÑле глубокого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ температуре -196 0С в приÑутÑтвии диÑтилÑульфокÑида (ДÐСО) в 10%-й концентрации. Результаты ÑопоÑтавлены Ñ Ð´Ð°Ð½Ð½Ñ‹Ð¼Ð¸, полученными при иÑÑледовании традиционных криопротекторов глицерина и диметилÑульфокÑида (ДМСО). Показано, что в физиологичеÑких уÑловиÑÑ… криопротекторы уменьшают удельную ÑкороÑть роÑта, причем наиболее Ñильное воздейÑтвие оказывает ДÐСО. ПоÑле Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ ÑƒÐ´ÐµÐ»ÑŒÐ½Ð°Ñ ÑкороÑть роÑта увеличиваетÑÑ, в уÑловиÑÑ… ÐºÐ¾Ð½Ñ‚Ñ€Ð¾Ð»Ñ Ð¸ в приÑутÑтвии глицерина, ДМСО и ДÐСО ее величина практичеÑки одинакова. Показано, что наличие ДÐСО в культуральной жидкоÑти практичеÑки ликвидирует лаг-фазу как до, так и поÑле Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ E. coli. ДоÑліджували питому швидкіÑть зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ– лаг-фазу E. coli  до Ñ– піÑÐ»Ñ Ð³Ð»Ð¸Ð±Ð¾ÐºÐ¾Ð³Ð¾ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ температурі –196С у приÑутноÑті диетилÑульфокÑиду (ДЕСО) в 10%-й концентрації. Результати зіÑтавлені з даними, Ñкі отримані при доÑлідженні традиційних кріопротекторів гліцерину Ñ– диметилÑульфокÑиду (ДМСО). Показано, що в фізіологічних умовах кріопротектори зменшують питому швидкіÑть зроÑтаннÑ, причому найбільш Ñильний вплив має ДЕСО. ПіÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ñ‚Ð¾Ð¼Ð° швидкіÑть зроÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÑƒÑ”Ñ‚ÑŒÑÑ, в умовах контролю Ñ– в приÑутноÑті гліцерину, ДМСО і ДЕСО Ñ—Ñ— величина практично однакова. Доведено, що наÑвніÑть ДЕСО у культуральній рідині практично ліквідує лаг-фазу Ñк до, так Ñ– піÑÐ»Ñ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ E. coli. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006-06-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 2 (2003): Problems of Cryobiology; 11-15 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 2 (2003): Problems of Cryobiology; 11-15 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 2 (2003): Problems of Cryobiology; 11-15 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025/1105 |