Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида

Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of g...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2006
Автори: Markarian, S. A., Bagramyan, K. A., Arakelyan, V. B.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1025
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:17:35Z
collection OJS
language English
topic ДЕСО
кріопротектор
E. coli
spellingShingle ДЕСО
кріопротектор
E. coli
Markarian, S. A.
Bagramyan, K. A.
Arakelyan, V. B.
Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
topic_facet DESO
cryoprotectant
E. coli
ДЭСО
криопротектор
E. coli
ДЕСО
кріопротектор
E. coli
format Article
author Markarian, S. A.
Bagramyan, K. A.
Arakelyan, V. B.
author_facet Markarian, S. A.
Bagramyan, K. A.
Arakelyan, V. B.
author_sort Markarian, S. A.
title Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
title_short Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
title_full Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
title_fullStr Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
title_full_unstemmed Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
title_sort ðšð¸ð½ðµñ‚ð¸ñ‡ðµñðºð¸ðµ ð¿ð°ñ€ð°ð¼ðµñ‚ñ€ñ‹ ñ€ð¾ññ‚ð° e. coli ð¿ð¾ñð»ðµ ð³ð»ñƒð±ð¾ðºð¾ð³ð¾ ð·ð°ð¼ð¾ñ€ð°ð¶ð¸ð²ð°ð½ð¸ñ ð² ð¿ñ€ð¸ññƒñ‚ññ‚ð²ð¸ð¸ ð´ð¸ññ‚ð¸ð»ññƒð»ñœñ„ð¾ðºñð¸ð´ð°
title_alt Kinetic Parameters of E. coli Growth After Deep Freezing at Diethyl Sulfoxide Presence
Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида
description Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of glycerol and dimethyl sulfoxide (DMSO). It is shown, that under physiological conditions the cryoprotectants reduce a specific growth rate, moreover the strongest effect is caused by DESO. After freezing the specific growth rate is increased and its value is practically equal under control conditions and at the presence of glycerol, DMSO and DESO. It is demonstrated, that the DESO presence in a cultural liquid practically declines the lag-phase both before and after E.coli freezing.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2006
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025
work_keys_str_mv AT markariansa kineticparametersofecoligrowthafterdeepfreezingatdiethylsulfoxidepresence
AT bagramyanka kineticparametersofecoligrowthafterdeepfreezingatdiethylsulfoxidepresence
AT arakelyanvb kineticparametersofecoligrowthafterdeepfreezingatdiethylsulfoxidepresence
AT markariansa ðsðð1⁄2ðμnðnðμnðoððμððnðð1⁄4ðμnnnnð3⁄4nnðecoliðð3⁄4nððμð3ðnƒðð3⁄4ðoð3⁄4ð3ð3⁄4ððð1⁄4ð3⁄4nðððð2ðð1⁄2ðnð2ðnðnnƒnnnð2ððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððð
AT bagramyanka ðsðð1⁄2ðμnðnðμnðoððμððnðð1⁄4ðμnnnnð3⁄4nnðecoliðð3⁄4nððμð3ðnƒðð3⁄4ðoð3⁄4ð3ð3⁄4ððð1⁄4ð3⁄4nðððð2ðð1⁄2ðnð2ðnðnnƒnnnð2ððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððð
AT arakelyanvb ðsðð1⁄2ðμnðnðμnðoððμððnðð1⁄4ðμnnnnð3⁄4nnðecoliðð3⁄4nððμð3ðnƒðð3⁄4ðoð3⁄4ð3ð3⁄4ððð1⁄4ð3⁄4nðððð2ðð1⁄2ðnð2ðnðnnƒnnnð2ððððnnððnnƒðnœnð3⁄4ðonððð
first_indexed 2024-09-01T17:50:16Z
last_indexed 2025-04-21T05:15:37Z
_version_ 1829987982285733888
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-10252025-04-20T04:17:35Z Kinetic Parameters of E. coli Growth After Deep Freezing at Diethyl Sulfoxide Presence Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида Кинетические параметры роста E. coli после глубокого замораживания в присутствии диэтилсульфоксида Markarian, S. A. Bagramyan, K. A. Arakelyan, V. B. DESO cryoprotectant E. coli ДЭСО криопротектор E. coli ДЕСО кріопротектор E. coli Specific growth rate and lag-phase of E.coli before and after their deep freezing under –196°C temperature at the presence of diethyl sulfoxide (DESO) in 10% concentration were investigated. The results were compared with the data obtained during investigations of traditional cryoprotectants of glycerol and dimethyl sulfoxide (DMSO). It is shown, that under physiological conditions the cryoprotectants reduce a specific growth rate, moreover the strongest effect is caused by DESO. After freezing the specific growth rate is increased and its value is practically equal under control conditions and at the presence of glycerol, DMSO and DESO. It is demonstrated, that the DESO presence in a cultural liquid practically declines the lag-phase both before and after E.coli freezing. Исследовали удельную скорость роста и лаг-фазу E. coli до и после глубокого замораживания при температуре -196 0С  в присутствии диэтилсульфоксида (ДЭСО) в 10%-й концентрации. Результаты сопоставлены с данными, полученными при исследовании традиционных  криопротекторов глицерина и диметилсульфоксида (ДМСО). Показано, что в физиологических условиях криопротекторы уменьшают удельную скорость роста, причем наиболее сильное воздействие оказывает ДЭСО. После замораживания удельная скорость роста увеличивается, в условиях контроля и в присутствии глицерина, ДМСО и ДЭСО ее величина практически одинакова. Показано, что наличие ДЭСО в культуральной жидкости практически ликвидирует лаг-фазу как до, так и после замораживания E. coli. Досліджували питому швидкість зростання Ñ– лаг-фазу E. coli  до Ñ– після глибокого заморожування при температурі –196С у присутності диетилсульфоксиду (ДЕСО)  в 10%-й концентрації. Результати зіставлені з даними, які отримані при дослідженні традиційних кріопротекторів гліцерину Ñ– диметилсульфоксиду (ДМСО). Показано, що в фізіологічних умовах кріопротектори зменшують питому швидкість зростання, причому найбільш сильний вплив має ДЕСО.  Після заморожування питома швидкість зростання збільшується, в умовах контролю Ñ– в присутності гліцерину, ДМСО  і  ДЕСО Ñ—Ñ— величина практично однакова. Доведено, що наявність ДЕСО у культуральній рідині практично ліквідує лаг-фазу як до, так Ñ– після заморожування E. coli. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006-06-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 2 (2003): Problems of Cryobiology; 11-15 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 2 (2003): Problems of Cryobiology; 11-15 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 2 (2003): Problems of Cryobiology; 11-15 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1025/1105