Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность

The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0°C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2005
Автори: Safina, G. F., Tikhonova, N. G., Verzhuk, V. G., Shubin, N. A.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1217
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:59Z
collection OJS
language English
topic пилок
низькі температури
кріозбереження
життєздатність
схожість
пыльца
низкие температуры
криосохранение
жизнеспособность
всхожесть
pollen
low temperatures
cryopreservation
viability
germinating power
spellingShingle пилок
низькі температури
кріозбереження
життєздатність
схожість
пыльца
низкие температуры
криосохранение
жизнеспособность
всхожесть
pollen
low temperatures
cryopreservation
viability
germinating power
Safina, G. F.
Tikhonova, N. G.
Verzhuk, V. G.
Shubin, N. A.
Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
topic_facet пилок
низькі температури
кріозбереження
життєздатність
схожість
пыльца
низкие температуры
криосохранение
жизнеспособность
всхожесть
pollen
low temperatures
cryopreservation
viability
germinating power
format Article
author Safina, G. F.
Tikhonova, N. G.
Verzhuk, V. G.
Shubin, N. A.
author_facet Safina, G. F.
Tikhonova, N. G.
Verzhuk, V. G.
Shubin, N. A.
author_sort Safina, G. F.
title Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
title_short Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
title_full Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
title_fullStr Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
title_full_unstemmed Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
title_sort ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñ…ñ€ð°ð½ðµð½ð¸ñ ð¿ñ‹ð»ñœñ†ñ‹ ñð±ð»ð¾ð½ð¸ ð¸ ð²ð¸ñˆð½ð¸ ð¿ñ€ð¸ ð½ð¸ð·ðºð¸ñ… ð¸ ñð²ðµñ€ñ…ð½ð¸ð·ðºð¸ñ… ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð°ñ… ð½ð° ðµðµ ð¶ð¸ð·ð½ðµñð¿ð¾ñð¾ð±ð½ð¾ññ‚ñœ
title_alt Storage Influence of Apple and Cherry Pollen at Low and Ultralow Temperatures on Its Viability
Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность
description The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0°C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some extent, and vice versa it increased for sour cherry pollen though initially was low. After five months’ storage at –196°C pollen viability for studied apple and sour cherry cultivars in fact did not differ from the initial one. The sour cherry cultivars Elita Rubinovaya was the only exception, as its nearly zero germinating ability has apparently increased after five-month storage at all investigated temperature regimens. Fruit crop pollen cryopreservation is regarded as the most favourable one of all studied storage modes.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2005
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217
work_keys_str_mv AT safinagf storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability
AT tikhonovang storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability
AT verzhukvg storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability
AT shubinna storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability
AT safinagf ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ
AT tikhonovang ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ
AT verzhukvg ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ
AT shubinna ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ
first_indexed 2024-09-01T17:51:23Z
last_indexed 2024-09-28T04:15:59Z
_version_ 1811411852042698752
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12172024-09-28T04:05:59Z Storage Influence of Apple and Cherry Pollen at Low and Ultralow Temperatures on Its Viability Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность Safina, G. F. Tikhonova, N. G. Verzhuk, V. G. Shubin, N. A. пилок низькі температури кріозбереження життєздатність схожість пыльца низкие температуры криосохранение жизнеспособность всхожесть pollen low temperatures cryopreservation viability germinating power The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0°C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some extent, and vice versa it increased for sour cherry pollen though initially was low. After five months’ storage at –196°C pollen viability for studied apple and sour cherry cultivars in fact did not differ from the initial one. The sour cherry cultivars Elita Rubinovaya was the only exception, as its nearly zero germinating ability has apparently increased after five-month storage at all investigated temperature regimens. Fruit crop pollen cryopreservation is regarded as the most favourable one of all studied storage modes. Исследовано влияние низких и сверхнизких температур хранения на жизнеспособность пыльцы ряда сортов яблонь и кислой вишни. После 5 мес хранения пыльцы при температуре около 0°С жизнеспособность её заметно снизилась. У пыльцы яблонь, хранившейся при –20°С, в некоторой степени также снизилась жизнеспособность, и, наоборот, увеличилась у пыльцы кислой вишни, хотя вначале она была ниже. После 5 мес хранения при –196°С жизнеспособность пыльцы изученных сортов яблонь и кислой вишни фактически не отличалась от исходной. Исключение составил сорт вишни Элита рубиновая, околонулевая всхожесть которого увеличилась после пятимесячного хранения при всех исследованных температурных режимах. Криосохранение пыльцы плодовых культур является наиболее предпочтительным из всех изученных методов хранения.  Досліджено вплив низьких та наднизьких температур зберігання на життєздатність пилку ряду сортів яблуні та кислої вишні. Після 5 міс зберігання пилку за температури, близької до 0°C, життєздатність його значно зменшувалася. У пилка яблунь, який зберігався за температури –20°C, життєздатність, у деякій мірі, також зменшувалася, Ñ–, навпаки, збільшувалася для пилка кислої вишні, хоч початково вона була нижчою. Після 5 міс зберігання за –196°C життєздатність пилка вивчених сортів яблунь Ñ– кислої вишні не відрізнялася від початкової. Виключенням був сорт вишні Еліта рубінова, майже нульова схожість якого підвищувалася після 5-місячного зберігання за всіх досліджених температурних режимах. Кріозбереження пилку плодових культур найбільше переважає над усіма нами вивченими методами збереження. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005-12-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 15 No. 4 (2005): Problems of Cryobiology; 671-675 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 15 № 4 (2005): Problems of Cryobiology; 671-675 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 15 № 4 (2005): Problems of Cryobiology; 671-675 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217/1299