ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ
The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0°C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some...
Збережено в:
Дата: | 2005 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2005
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1217 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2024-09-28T04:05:59Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
пилок низькі температури ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¶Ð¸Ñ‚Ñ‚Ñ”Ð·Ð´Ð°Ñ‚Ð½Ñ–ÑÑ‚ÑŒ ÑхожіÑÑ‚ÑŒ пыльца низкие температуры криоÑохранение жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ вÑхожеÑÑ‚ÑŒ pollen low temperatures cryopreservation viability germinating power |
spellingShingle |
пилок низькі температури ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¶Ð¸Ñ‚Ñ‚Ñ”Ð·Ð´Ð°Ñ‚Ð½Ñ–ÑÑ‚ÑŒ ÑхожіÑÑ‚ÑŒ пыльца низкие температуры криоÑохранение жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ вÑхожеÑÑ‚ÑŒ pollen low temperatures cryopreservation viability germinating power Safina, G. F. Tikhonova, N. G. Verzhuk, V. G. Shubin, N. A. ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
topic_facet |
пилок низькі температури ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¶Ð¸Ñ‚Ñ‚Ñ”Ð·Ð´Ð°Ñ‚Ð½Ñ–ÑÑ‚ÑŒ ÑхожіÑÑ‚ÑŒ пыльца низкие температуры криоÑохранение жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ вÑхожеÑÑ‚ÑŒ pollen low temperatures cryopreservation viability germinating power |
format |
Article |
author |
Safina, G. F. Tikhonova, N. G. Verzhuk, V. G. Shubin, N. A. |
author_facet |
Safina, G. F. Tikhonova, N. G. Verzhuk, V. G. Shubin, N. A. |
author_sort |
Safina, G. F. |
title |
ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
title_short |
ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
title_full |
ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
title_fullStr |
ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
title_full_unstemmed |
ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
title_sort |
ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñ…ñ€ð°ð½ðµð½ð¸ñ ð¿ñ‹ð»ñœñ†ñ‹ ñð±ð»ð¾ð½ð¸ ð¸ ð²ð¸ñˆð½ð¸ ð¿ñ€ð¸ ð½ð¸ð·ðºð¸ñ… ð¸ ñð²ðµñ€ñ…ð½ð¸ð·ðºð¸ñ… ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð°ñ… ð½ð° ðµðµ ð¶ð¸ð·ð½ðµñð¿ð¾ñð¾ð±ð½ð¾ññ‚ñœ |
title_alt |
Storage Influence of Apple and Cherry Pollen at Low and Ultralow Temperatures on Its Viability ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ |
description |
The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0°C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some extent, and vice versa it increased for sour cherry pollen though initially was low. After five months’ storage at –196°C pollen viability for studied apple and sour cherry cultivars in fact did not differ from the initial one. The sour cherry cultivars Elita Rubinovaya was the only exception, as its nearly zero germinating ability has apparently increased after five-month storage at all investigated temperature regimens. Fruit crop pollen cryopreservation is regarded as the most favourable one of all studied storage modes. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2005 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217 |
work_keys_str_mv |
AT safinagf storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability AT tikhonovang storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability AT verzhukvg storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability AT shubinna storageinfluenceofappleandcherrypollenatlowandultralowtemperaturesonitsviability AT safinagf ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ AT tikhonovang ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ AT verzhukvg ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ AT shubinna ðððnð1⁄2ððμnnðð1⁄2ðμð1⁄2ðnðnðnœnnnððð3⁄4ð1⁄2ððð2ðnˆð1⁄2ððnðð1⁄2ðððoðnðnð2ðμnnð1⁄2ðððoðnnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnð1⁄2ððμðμðððð1⁄2ðμnðð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄2ð3⁄4nnnœ |
first_indexed |
2024-09-01T17:51:23Z |
last_indexed |
2024-09-28T04:15:59Z |
_version_ |
1811411852042698752 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12172024-09-28T04:05:59Z Storage Influence of Apple and Cherry Pollen at Low and Ultralow Temperatures on Its Viability ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ ВлиÑние Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ Ñблони и вишни при низких и Ñверхнизких температурах на ее жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ Safina, G. F. Tikhonova, N. G. Verzhuk, V. G. Shubin, N. A. пилок низькі температури ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¶Ð¸Ñ‚Ñ‚Ñ”Ð·Ð´Ð°Ñ‚Ð½Ñ–ÑÑ‚ÑŒ ÑхожіÑÑ‚ÑŒ пыльца низкие температуры криоÑохранение жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ вÑхожеÑÑ‚ÑŒ pollen low temperatures cryopreservation viability germinating power The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0°C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some extent, and vice versa it increased for sour cherry pollen though initially was low. After five months’ storage at –196°C pollen viability for studied apple and sour cherry cultivars in fact did not differ from the initial one. The sour cherry cultivars Elita Rubinovaya was the only exception, as its nearly zero germinating ability has apparently increased after five-month storage at all investigated temperature regimens. Fruit crop pollen cryopreservation is regarded as the most favourable one of all studied storage modes. ИÑÑледовано влиÑние низких и Ñверхнизких температур Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ пыльцы Ñ€Ñда Ñортов Ñблонь и киÑлой вишни. ПоÑле 5 Ð¼ÐµÑ Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ‹Ð»ÑŒÑ†Ñ‹ при температуре около 0°С жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ её заметно ÑнизилаÑÑŒ. У пыльцы Ñблонь, хранившейÑÑ Ð¿Ñ€Ð¸ –20°С, в некоторой Ñтепени также ÑнизилаÑÑŒ жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ, и, наоборот, увеличилаÑÑŒ у пыльцы киÑлой вишни, Ñ…Ð¾Ñ‚Ñ Ð²Ð½Ð°Ñ‡Ð°Ð»Ðµ она была ниже. ПоÑле 5 Ð¼ÐµÑ Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ –196°С жизнеÑпоÑобноÑÑ‚ÑŒ пыльцы изученных Ñортов Ñблонь и киÑлой вишни фактичеÑки не отличалаÑÑŒ от иÑходной. ИÑключение ÑоÑтавил Ñорт вишни Ðлита рубиноваÑ, Ð¾ÐºÐ¾Ð»Ð¾Ð½ÑƒÐ»ÐµÐ²Ð°Ñ Ð²ÑхожеÑÑ‚ÑŒ которого увеличилаÑÑŒ поÑле пÑтимеÑÑчного Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ вÑех иÑÑледованных температурных режимах. КриоÑохранение пыльцы плодовых культур ÑвлÑетÑÑ Ð½Ð°Ð¸Ð±Ð¾Ð»ÐµÐµ предпочтительным из вÑех изученных методов хранениÑ. ДоÑліджено вплив низьких та наднизьких температур Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° життєздатніÑÑ‚ÑŒ пилку Ñ€Ñду Ñортів Ñблуні та киÑлої вишні. ПіÑÐ»Ñ 5 Ð¼Ñ–Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÑƒ за температури, близької до 0°C, життєздатніÑÑ‚ÑŒ його значно зменшувалаÑÑ. У пилка Ñблунь, Ñкий зберігавÑÑ Ð·Ð° температури –20°C, життєздатніÑÑ‚ÑŒ, у деÑкій мірі, також зменшувалаÑÑ, Ñ–, навпаки, збільшувалаÑÑ Ð´Ð»Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÐ° киÑлої вишні, хоч початково вона була нижчою. ПіÑÐ»Ñ 5 Ð¼Ñ–Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° –196°C життєздатніÑÑ‚ÑŒ пилка вивчених Ñортів Ñблунь Ñ– киÑлої вишні не відрізнÑлаÑÑ Ð²Ñ–Ð´ початкової. ВиключеннÑм був Ñорт вишні Еліта рубінова, майже нульова ÑхожіÑÑ‚ÑŒ Ñкого підвищувалаÑÑ Ð¿Ñ–ÑÐ»Ñ 5-міÑÑчного Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° вÑÑ–Ñ… доÑліджених температурних режимах. ÐšÑ€Ñ–Ð¾Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¸Ð»ÐºÑƒ плодових культур найбільше переважає над уÑіма нами вивченими методами збереженнÑ. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2005-12-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 15 No. 4 (2005): Problems of Cryobiology; 671-675 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 15 № 4 (2005): Problems of Cryobiology; 671-675 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 15 № 4 (2005): Problems of Cryobiology; 671-675 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1217/1299 |