ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑервуваннÑ
Cell membrane permeability for water and cryoprotectant molecules is an important parameter to determine cooling rates during fish genetic material cryopreservation. Cell volume kinetics was assessed spectrofotometrically, the resulted experimental dependences of relative cell volume vs. time were f...
Gespeichert in:
| Datum: | 2016 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | English |
| Veröffentlicht: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2016
|
| Schlagworte: | |
| Online Zugang: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1244 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicine| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1244 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2020-12-10T19:07:48Z |
| collection |
OJS |
| language |
English |
| topic |
Ñперматозоїди коропа проникніÑть мембрани ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÑ‚Ð¸Ð»ÐµÐ½Ð³Ð»Ñ–ÐºÐ¾Ð»ÑŒ гліцерин 1 2-пропандіол диметилÑульфокÑид |
| spellingShingle |
Ñперматозоїди коропа проникніÑть мембрани ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÑ‚Ð¸Ð»ÐµÐ½Ð³Ð»Ñ–ÐºÐ¾Ð»ÑŒ гліцерин 1 2-пропандіол диметилÑульфокÑид Puhovkin, Anton Yu. Kopeika, Evgeniy F. ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ |
| topic_facet |
carp spermatozoa membrane permeability activation energy cryopreservation ethylene glycol glycerol 1 2-propanediol dimethyl sulfoxide Ñперматозоиды карпа проницаемоÑть мембраны ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ð¸Ð¸ криоконÑервирование Ñтилен-гликоль глицерин 1 2-пропандиол диметилÑульфокÑид Ñперматозоїди коропа проникніÑть мембрани ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÑ‚Ð¸Ð»ÐµÐ½Ð³Ð»Ñ–ÐºÐ¾Ð»ÑŒ гліцерин 1 2-пропандіол диметилÑульфокÑид |
| format |
Article |
| author |
Puhovkin, Anton Yu. Kopeika, Evgeniy F. |
| author_facet |
Puhovkin, Anton Yu. Kopeika, Evgeniy F. |
| author_sort |
Puhovkin, Anton Yu. |
| title |
ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ |
| title_short |
ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ |
| title_full |
ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ |
| title_fullStr |
ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ |
| title_full_unstemmed |
ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ |
| title_sort |
ðÿñ€ð¾ð½ð¸ðºð½ñ–ññ‚ñœ ð¿ð»ð°ð·ð¼ð°ñ‚ð¸ñ‡ð½ð¸ñ… ð¼ðµð¼ð±ñ€ð°ð½ ñð¿ðµñ€ð¼ð°ñ‚ð¾ð·ð¾ñ—ð´ñ–ð² ðºð¾ñ€ð¾ð¿ð° (cyprinus carpio, l., 1758) ð´ð»ñ ð¼ð¾ð»ðµðºñƒð» ð²ð¾ð´ð¸ ñ‚ð° ðºñ€ñ–ð¾ð¿ñ€ð¾ñ‚ðµðºñ‚ð¾ñ€ñ–ð² ð½ð° ñ€ñ–ð·ð½ð¸ñ… ðµñ‚ð°ð¿ð°ñ… ðºñ€ñ–ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ñƒð²ð°ð½ð½ñ |
| title_alt |
Plasma Membrane Permeability of Carp (Cyprinus carpio, L., 1758) Spermatozoa for Water and Cryoprotectants Molecules at Different Stages of Cryopreservation Plasma Membrane Permeability of Carp (Cyprinus carpio, L., 1758) Spermatozoa for Water and Cryoprotectants Molecules at Different Stages of Cryopreservation |
| description |
Cell membrane permeability for water and cryoprotectant molecules is an important parameter to determine cooling rates during fish genetic material cryopreservation. Cell volume kinetics was assessed spectrofotometrically, the resulted experimental dependences of relative cell volume vs. time were fitted with solutions of theoretical model equations that allowed us to calculate the membrane permeability coefficients of carp spermatozoa for molecules of water and several cryoprotectants. The plasma membrane permeability coefficient of carp spermatozoa at 20°C was established to make (3.05 ± 0.40)×10<sup>–14</sup> m<sup>3</sup>/ N·s, but when it decreased within 35...15°C temperature range the activation energy equaled to (53.9 ± 3.8) kJ/mol. A decreased membrane permeability of carp spermatozoa for dimethyl sulfoxide, ethylene glycol and 1,2-propanediol molecules within the mentioned range was characterized by the activation energy of 70–80 kJ/mol. This fact indicated that molecules of the studied substances penetrated into spermatozoon via a passive diffusion through a lipid bilayer. Our findings could be used to determine the optimal cryopreservation regimen for carp spermatozoa.Probl Cryobiol Cryomed 2016; 26(4): 340–348 |
| publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
| publishDate |
2016 |
| url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1244 |
| work_keys_str_mv |
AT puhovkinantonyu plasmamembranepermeabilityofcarpcyprinuscarpiol1758spermatozoaforwaterandcryoprotectantsmoleculesatdifferentstagesofcryopreservation AT kopeikaevgeniyf plasmamembranepermeabilityofcarpcyprinuscarpiol1758spermatozoaforwaterandcryoprotectantsmoleculesatdifferentstagesofcryopreservation AT puhovkinantonyu ðynð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2nnnnœððððð1⁄4ðnðnð1⁄2ðnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2nððμnð1⁄4ðnð3⁄4ðð3⁄4nðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinuscarpiol1758ððnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ð3⁄4ððnððonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2ð1⁄2ðnnðð1⁄2ðnðμnðððnðonnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2n AT kopeikaevgeniyf ðynð3⁄4ð1⁄2ððoð1⁄2nnnnœððððð1⁄4ðnðnð1⁄2ðnð1⁄4ðμð1⁄4ðnðð1⁄2nððμnð1⁄4ðnð3⁄4ðð3⁄4nðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinuscarpiol1758ððnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ð3⁄4ððnððonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2ð1⁄2ðnnðð1⁄2ðnðμnðððnðonnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2n |
| first_indexed |
2025-07-22T19:39:11Z |
| last_indexed |
2025-12-02T15:20:48Z |
| _version_ |
1850765706728046592 |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12442020-12-10T19:07:48Z Plasma Membrane Permeability of Carp (Cyprinus carpio, L., 1758) Spermatozoa for Water and Cryoprotectants Molecules at Different Stages of Cryopreservation Plasma Membrane Permeability of Carp (Cyprinus carpio, L., 1758) Spermatozoa for Water and Cryoprotectants Molecules at Different Stages of Cryopreservation ПроникніÑть плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа (Cyprinus carpio, L., 1758) Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів на різних етапах кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Puhovkin, Anton Yu. Kopeika, Evgeniy F. carp spermatozoa membrane permeability activation energy cryopreservation ethylene glycol glycerol 1 2-propanediol dimethyl sulfoxide Ñперматозоиды карпа проницаемоÑть мембраны ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ð¸Ð¸ криоконÑервирование Ñтилен-гликоль глицерин 1 2-пропандиол диметилÑульфокÑид Ñперматозоїди коропа проникніÑть мембрани ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÑ‚Ð¸Ð»ÐµÐ½Ð³Ð»Ñ–ÐºÐ¾Ð»ÑŒ гліцерин 1 2-пропандіол диметилÑульфокÑид Cell membrane permeability for water and cryoprotectant molecules is an important parameter to determine cooling rates during fish genetic material cryopreservation. Cell volume kinetics was assessed spectrofotometrically, the resulted experimental dependences of relative cell volume vs. time were fitted with solutions of theoretical model equations that allowed us to calculate the membrane permeability coefficients of carp spermatozoa for molecules of water and several cryoprotectants. The plasma membrane permeability coefficient of carp spermatozoa at 20°C was established to make (3.05 ± 0.40)×10<sup>–14</sup> m<sup>3</sup>/ N·s, but when it decreased within 35...15°C temperature range the activation energy equaled to (53.9 ± 3.8) kJ/mol. A decreased membrane permeability of carp spermatozoa for dimethyl sulfoxide, ethylene glycol and 1,2-propanediol molecules within the mentioned range was characterized by the activation energy of 70–80 kJ/mol. This fact indicated that molecules of the studied substances penetrated into spermatozoon via a passive diffusion through a lipid bilayer. Our findings could be used to determine the optimal cryopreservation regimen for carp spermatozoa.Probl Cryobiol Cryomed 2016; 26(4): 340–348 ПроницаемоÑть клеточных мембран Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» воды и криопротекторов ÑвлÑетÑÑ Ð²Ð°Ð¶Ð½Ñ‹Ð¼ параметром Ð´Ð»Ñ Ð¾Ð¿Ñ€ÐµÐ´ÐµÐ»ÐµÐ½Ð¸Ñ ÑкороÑтей Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ криоконÑервировании генетичеÑкого материала рыб. Ð’ работе иÑпользовали ÑпектрофотометричеÑкий метод Ð´Ð»Ñ Ð¸ÑÑÐ»ÐµÐ´Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ ÐºÐ¸Ð½ÐµÑ‚Ð¸ÐºÐ¸ клеточного объема, аппрокÑимировали ÑкÑпериментальные завиÑимоÑти отноÑительных объемов клеток от времени решением уравнений теоретичеÑкой модели и впервые определили коÑффициенты проницаемоÑти мембран Ñперматозоидов карпа Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» воды и определенных криопротекторов. УÑтановлено, что при температуре 20°С коÑффициент проницаемоÑти плазматичеÑких мембран Ñперматозоидов карпа Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» воды ÑоÑтавлÑет (3,05 ± 0,40) × 10–14 м3/Ð.Ñ, а при его уменьшении в диапазоне температур 35–15°С ÑÐ½ÐµÑ€Ð³Ð¸Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ð¸Ð¸ ÑоÑтавлÑет (53,9 ± 3,8) кДж/моль. Снижение проницаемоÑти мембран Ñперматозоидов карпа Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» криопротекторов диметилÑульфокÑида, ÑÑ‚Ð¸Ð»ÐµÐ½Ð³Ð»Ð¸ÐºÐ¾Ð»Ñ Ð¸ 1,2-пропандиола в указанном диапазоне характеризуетÑÑ Ñнергией активации 70–80 кДж/моль. Ðтот факт ÑвидетельÑтвует о том, что молекулы иÑÑледованных вещеÑтв в Ñперматозоид проникают путем паÑÑивной диффузии через липидный двойной Ñлой. Полученные данные могут быть иÑпользованы Ð´Ð»Ñ Ð¾Ð¿Ñ€ÐµÐ´ÐµÐ»ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¾Ð¿Ñ‚Ð¸Ð¼Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ð³Ð¾ режима криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ñперматозоидов карпа. ПроникніÑть клітинних мембран Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та кріопротекторів Ñ” важливим параметром Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¸Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ ÑˆÐ²Ð¸Ð´ÐºÐ¾Ñтей Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ñ–Ð´ Ñ‡Ð°Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾ÐºÐ¾Ð½ÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð³ÐµÐ½ÐµÑ‚Ð¸Ñ‡Ð½Ð¾Ð³Ð¾ матеріалу риб. У роботі викориÑтовували Ñпектрофотометричний метод Ð´Ð»Ñ Ð´Ð¾ÑÐ»Ñ–Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ–Ð½ÐµÑ‚Ð¸ÐºÐ¸ клітинного об'єму, апрокÑимували екÑпериментальні залежноÑті відноÑних об'ємів клітин від чаÑу рішеннÑми рівнÑнь теоретичної моделі та вперше визначили коефіцієнти проникноÑті мембран Ñперматозоїдів коропа Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води та певних кріопротекторів. Ð’Ñтановлено, що за температури 20°С коефіцієнт проникноÑті плазматичних мембран Ñперматозоїдів коропа Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» води Ñкладає (3,05 ± 0,40) × 10–14 м3/Ð.Ñ, а при його зменшенні в діапазоні температур 35–15°С ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð°Ñ†Ñ–Ñ— дорівнює (53,9 ± 3,8) кДж/моль. Ð—Ð½Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð½Ð¸ÐºÐ½Ð¾Ñті мембран Ñперматозоїдів коропа Ð´Ð»Ñ Ð¼Ð¾Ð»ÐµÐºÑƒÐ» кріопротекторів диметилÑульфокÑиду, етиленгліколю та 1,2-пропандіолу у зазначеному температурному діапазоні характеризуєтьÑÑ ÐµÐ½ÐµÑ€Ð³Ñ–Ñ”ÑŽ активації 70–80 кДж/моль. Цей факт Ñвідчить про те, що молекули доÑліджених речовин проникають у Ñперматозоїд шлÑхом паÑивної дифузії через ліпідний бішар. Отримані дані можуть бути викориÑтані Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¸Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¾Ð¿Ñ‚Ð¸Ð¼Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ð³Ð¾ режиму кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñперматозоїдів коропа. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2016-12-23 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1244 10.15407/cryo26.04.340 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 26 No. 4 (2016): Probl Cryobiol Cryomed; 340-348 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 26 № 4 (2016): Проблемы криобиологии и криомедицины; 340-348 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 26 № 4 (2016): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 340-348 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo26.04 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1244/1327 |