Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій
New methods to establish various types of plant genetic collection are developed in Ukraine in order to preserve the existing species and varieties. This research deals with the effects of short-term hypothermic (4°C) and long-term low temperature (–196°C) storage on viability of the collection...
Saved in:
Date: | 2017 |
---|---|
Main Authors: | , , , , |
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Journal Title: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1291 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2020-12-10T19:07:17Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
Ð´ÐµÐ¿Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‡Ð°Ñник мериÑтеми роÑлини-регенеранти Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„Ñ–ÐºÐ°Ñ†Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ |
spellingShingle |
Ð´ÐµÐ¿Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‡Ð°Ñник мериÑтеми роÑлини-регенеранти Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„Ñ–ÐºÐ°Ñ†Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ivchenko, Tetyana V. Vitsenya, Tatyana I. Shevchenko, Nadiya A. Bashtan, Natalia O. Kornienko, Sergiy I. Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій |
topic_facet |
депонирование низкотемпературное хранение чеÑнок мериÑтемы раÑтениÑ-регенеранты Ð²Ð¸Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„Ð¸ÐºÐ°Ñ†Ð¸Ñ Ð³Ð¸Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ð¼Ð¸Ñ‡ÐµÑкое Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð´ÐµÐ¿Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‡Ð°Ñник мериÑтеми роÑлини-регенеранти Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„Ñ–ÐºÐ°Ñ†Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ storage low-temperature storage garlic meristems regenerated plants vitrification hypothermic storage |
format |
Article |
author |
Ivchenko, Tetyana V. Vitsenya, Tatyana I. Shevchenko, Nadiya A. Bashtan, Natalia O. Kornienko, Sergiy I. |
author_facet |
Ivchenko, Tetyana V. Vitsenya, Tatyana I. Shevchenko, Nadiya A. Bashtan, Natalia O. Kornienko, Sergiy I. |
author_sort |
Ivchenko, Tetyana V. |
title |
Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій |
title_short |
Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій |
title_full |
Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій |
title_fullStr |
Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій |
title_full_unstemmed |
Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій |
title_sort |
ð“ñ–ð¿ð¾ñ‚ðµñ€ð¼ñ–ñ‡ð½ðµ ñ‚ð° ð½ð¸ð·ñœðºð¾ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð½ðµ ð·ð±ðµñ€ñ–ð³ð°ð½ð½ñ ñ€ð¾ñð»ð¸ð½-ñ€ðµð³ðµð½ðµñ€ð°ð½ñ‚ñ–ð² ñ– ð¼ðµñ€ð¸ññ‚ðµð¼ ñ‡ð°ñð½ð¸ðºñƒ (allium sativum l.) ð´ð»ñ ññ‚ð²ð¾ñ€ðµð½ð½ñ in vitro ðºð¾ð»ðµðºñ†ñ–ð¹ |
title_alt |
Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections |
description |
New methods to establish various types of plant genetic collection are developed in Ukraine in order to preserve the existing species and varieties. This research deals with the effects of short-term hypothermic (4°C) and long-term low temperature (–196°C) storage on viability of the collection samples of garlic (Allium sativum L.). In the first case the culture of garlic sprout of Duchess variety was stored in vitro at the temperature of 4°C in the Murashige-Skoog (MS) medium with different mineral composition (1/2 MS and MS) in the dark for 3, 6, 9 and 12 months as well as in MS medium with various concentrations of sucrose (4.5, 6, 9 and 12%) at 22°C. The material for long-term low temperature storage of the garlic samples in liquid nitrogen were the meristems of different development type, Duchess (winter) and Manuilivskyy (spring) varieties. The apices were dehydrated in plant vitrification solution (1 M sucrose + 2 M glycerol + 2.5 M ethylene glycol) for 120 min, placed into cryovials and immersed into liquid nitrogen. The samples were stored at the temperature of –196°C for 5 years. The storage at 4°C in 1/2 MS medium provided the maximum preservation of the regenerated plants during a year (94.4%). During culturing at 22°C the highest viability (85%) was observed in the medium, containig 12% sucrose. Long-term storage of garlic meristem at –196°C did not affect the viability and growth rate if compared to the apices, thawed an hour after plunging into liquid nitrogen. The viability of vitrified-warmed garlic meristems of Duchess and Manuilivskyy varieties was about 60%. Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(2): 110–120 |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2017 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291 |
work_keys_str_mv |
AT ivchenkotetyanav hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections AT vitsenyatatyanai hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections AT shevchenkonadiyaa hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections AT bashtannataliao hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections AT kornienkosergiyi hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections AT ivchenkotetyanav ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð AT vitsenyatatyanai ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð AT shevchenkonadiyaa ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð AT bashtannataliao ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð AT kornienkosergiyi ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð |
first_indexed |
2024-09-01T17:51:46Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:51:46Z |
_version_ |
1829988214468771840 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12912020-12-10T19:07:17Z Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections Гіпотермічне та низькотемпературне Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ñлин-регенерантів Ñ– мериÑтем чаÑнику (Allium sativum L.) Ð´Ð»Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ in vitro колекцій Ivchenko, Tetyana V. Vitsenya, Tatyana I. Shevchenko, Nadiya A. Bashtan, Natalia O. Kornienko, Sergiy I. депонирование низкотемпературное хранение чеÑнок мериÑтемы раÑтениÑ-регенеранты Ð²Ð¸Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„Ð¸ÐºÐ°Ñ†Ð¸Ñ Ð³Ð¸Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ð¼Ð¸Ñ‡ÐµÑкое Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð´ÐµÐ¿Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‡Ð°Ñник мериÑтеми роÑлини-регенеранти Ð²Ñ–Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„Ñ–ÐºÐ°Ñ†Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ð¼Ñ–Ñ‡Ð½Ðµ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ storage low-temperature storage garlic meristems regenerated plants vitrification hypothermic storage New methods to establish various types of plant genetic collection are developed in Ukraine in order to preserve the existing species and varieties. This research deals with the effects of short-term hypothermic (4°C) and long-term low temperature (–196°C) storage on viability of the collection samples of garlic (Allium sativum L.). In the first case the culture of garlic sprout of Duchess variety was stored in vitro at the temperature of 4°C in the Murashige-Skoog (MS) medium with different mineral composition (1/2 MS and MS) in the dark for 3, 6, 9 and 12 months as well as in MS medium with various concentrations of sucrose (4.5, 6, 9 and 12%) at 22°C. The material for long-term low temperature storage of the garlic samples in liquid nitrogen were the meristems of different development type, Duchess (winter) and Manuilivskyy (spring) varieties. The apices were dehydrated in plant vitrification solution (1 M sucrose + 2 M glycerol + 2.5 M ethylene glycol) for 120 min, placed into cryovials and immersed into liquid nitrogen. The samples were stored at the temperature of –196°C for 5 years. The storage at 4°C in 1/2 MS medium provided the maximum preservation of the regenerated plants during a year (94.4%). During culturing at 22°C the highest viability (85%) was observed in the medium, containig 12% sucrose. Long-term storage of garlic meristem at –196°C did not affect the viability and growth rate if compared to the apices, thawed an hour after plunging into liquid nitrogen. The viability of vitrified-warmed garlic meristems of Duchess and Manuilivskyy varieties was about 60%. Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(2): 110–120 Ð’ Украине разрабатывают ÑпоÑобы ÑÐ¾Ð·Ð´Ð°Ð½Ð¸Ñ ÐºÐ¾Ð»Ð»ÐµÐºÑ†Ð¸Ð¹ генетичеÑких реÑурÑов раÑтений. Ð’ работе иÑÑледовали влиÑние разных уÑловий Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð½Ð° показатели жизнеÑпоÑобноÑти коллекционных образцов чеÑнока (Allium sativum L.). Культуру пророÑтков Ñорта «ДюшеÑ» депонировали in vitro при температуре 4°С в темноте на питательной Ñреде Murashige-Skoog (МS) Ñ Ñ€Ð°Ð·Ð½Ñ‹Ð¼ минеральным ÑоÑтавом (1/2 МS и МS) и при температуре 22°C на Ñреде МS Ñ Ñ€Ð°Ð·Ð½Ð¾Ð¹ концентрацией Ñахарозы (4,5; 6; 9 и 12%) в течение года. Материалом Ð´Ð»Ñ Ð½Ð¸Ð·ÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ð¾Ð³Ð¾ Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð±Ñ‹Ð»Ð¸ мериÑтемы Ñортов «ДюшеÑ» (озимый) и «МануйловÑкий» (Ñровой). ÐпекÑÑ‹ дегидратировали витрифицирующимÑÑ Ñ€Ð°Ñтвором (1 М Ñахарозы + 2 М глицерина + 2,5 М ÑтиленгликолÑ) в течение 120 мин, размещали в криопробирки и погружали в жидкий азот. Образцы хранили при температуре –196°C в течение чаÑа и 5 лет. МакÑимальную ÑохранноÑть пророÑтков в течение года обеÑпечивало депонирование при температуре 4°С на Ñреде 1/2 МS (94,4%) и 22°C на Ñреде Ñ Ð´Ð¾Ð±Ð°Ð²Ð»ÐµÐ½Ð¸ÐµÐ¼ 12% Ñахарозы(85%). Хранение мериÑтем чеÑнока при температуре –196° влиÑло на жизнеÑпоÑобноÑть и ÑкороÑть развитиÑ. ЖизнеÑпоÑобноÑть деконÑервированных мериÑтем чеÑнока Ñортов «ДюшеÑ» и «МануйловÑкий» ÑоÑтавлÑла около 60%. Ð’ Україні розроблюють ÑпоÑоби ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÐ¾Ð»ÐµÐºÑ†Ñ–Ð¹ генетичних реÑурÑів роÑлин. У роботі доÑліджували вплив різних умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° показники життєздатноÑті колекційних зразків чаÑнику (Allium sativum L.). Культуру пророÑтків Ñорту «ДюшеÑ» депонували in vitro за температури 4°С у темноті на живильному Ñередовищі Murashige-Skoog (МS) із різним мінеральним Ñкладом (1/2 МS Ñ– МS) та за температури 22°С на Ñередовищі МS із різною концентрацією Ñахарози (4,5; 6; 9 Ñ– 12%) упродовж року. Матеріалом Ð´Ð»Ñ Ð½Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ð¾Ð³Ð¾ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð±ÑƒÐ»Ð¸ мериÑтеми Ñортів «ДюшеÑ» (озимий) та «МануйлівÑький» (Ñрий). ÐпекÑи дегідратували розчином, що вітрифікуєтьÑÑ (1 М Ñахарози + 2 М гліцерину + 2,5 М етиленгліколю), протÑгом 120 хв, розміщували у кріопробірки та занурювали у рідкий азот. Зразки зберігали за температури –196°C упродовжгодини та 5 років. МакÑимальну збереженіÑть пророÑтків протÑгом року забезпечувало Ð´ÐµÐ¿Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð·Ð° температури 4°С на Ñередовищі 1/2 МS (94,4%) та 22°C на Ñередовищі з додаваннÑм 12% Ñахарози (85%). Ð—Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼ÐµÑ€Ð¸Ñтем чаÑнику за температури –196° впливало на Ñ—Ñ… життєздатніÑть та швидкіÑть розвитку. ЖиттєздатніÑть деконÑервованих мериÑтем чаÑнику Ñортів «ДюшеÑ» та «МануйлівÑький» Ñкладала близько 60%. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-06-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291 10.15407/cryo27.02.110 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 2 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 110-120 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 2 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 110-120 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 2 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 110-120 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.02 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291/1375 |