Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій

New methods to establish various types of plant genetic collection are developed in Ukraine in order to preserve the existing species and varieties. This research deals with the effects of short-term hypothermic (4°C) and long-term low temperature (–196°C) storage on viability of the collection...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2017
Main Authors: Ivchenko, Tetyana V., Vitsenya, Tatyana I., Shevchenko, Nadiya A., Bashtan, Natalia O., Kornienko, Sergiy I.
Format: Article
Language:English
Published: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017
Subjects:
Online Access:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1291
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2020-12-10T19:07:17Z
collection OJS
language English
topic депонування
низькотемпературне зберігання
часник
меристеми
рослини-регенеранти
вітрифікація
гіпотермічне зберігання
spellingShingle депонування
низькотемпературне зберігання
часник
меристеми
рослини-регенеранти
вітрифікація
гіпотермічне зберігання
Ivchenko, Tetyana V.
Vitsenya, Tatyana I.
Shevchenko, Nadiya A.
Bashtan, Natalia O.
Kornienko, Sergiy I.
Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
topic_facet депонирование
низкотемпературное хранение
чеснок
меристемы
растения-регенеранты
витрификация
гипотермическое хранения
депонування
низькотемпературне зберігання
часник
меристеми
рослини-регенеранти
вітрифікація
гіпотермічне зберігання
storage
low-temperature storage
garlic
meristems
regenerated plants
vitrification
hypothermic storage
format Article
author Ivchenko, Tetyana V.
Vitsenya, Tatyana I.
Shevchenko, Nadiya A.
Bashtan, Natalia O.
Kornienko, Sergiy I.
author_facet Ivchenko, Tetyana V.
Vitsenya, Tatyana I.
Shevchenko, Nadiya A.
Bashtan, Natalia O.
Kornienko, Sergiy I.
author_sort Ivchenko, Tetyana V.
title Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
title_short Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
title_full Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
title_fullStr Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
title_full_unstemmed Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів і меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій
title_sort ð“ñ–ð¿ð¾ñ‚ðµñ€ð¼ñ–ñ‡ð½ðµ ñ‚ð° ð½ð¸ð·ñœðºð¾ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð½ðµ ð·ð±ðµñ€ñ–ð³ð°ð½ð½ñ ñ€ð¾ñð»ð¸ð½-ñ€ðµð³ðµð½ðµñ€ð°ð½ñ‚ñ–ð² ñ– ð¼ðµñ€ð¸ññ‚ðµð¼ ñ‡ð°ñð½ð¸ðºñƒ (allium sativum l.) ð´ð»ñ ññ‚ð²ð¾ñ€ðµð½ð½ñ in vitro ðºð¾ð»ðµðºñ†ñ–ð¹
title_alt Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections
Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections
description New methods to establish various types of plant genetic collection are developed in Ukraine in order to preserve the existing species and varieties. This research deals with the effects of short-term hypothermic (4°C) and long-term low temperature (–196°C) storage on viability of the collection samples of garlic (Allium sativum L.). In the first case the culture of garlic sprout of Duchess variety was stored in vitro at the temperature of 4°C in the Murashige-Skoog (MS) medium with different mineral composition (1/2 MS and MS) in the dark for 3, 6, 9 and 12 months as well as in MS medium with various concentrations of sucrose (4.5, 6, 9 and 12%) at 22°C. The material for long-term low temperature storage of the garlic samples in liquid nitrogen were the meristems of different development type, Duchess (winter) and Manuilivskyy (spring) varieties. The apices were dehydrated in plant vitrification solution (1 M sucrose + 2 M glycerol + 2.5 M ethylene glycol) for 120 min, placed into cryovials and immersed into liquid nitrogen. The samples were stored at the temperature of –196°C for 5 years. The storage at 4°C in 1/2 MS medium provided the maximum preservation of the regenerated plants during a year (94.4%). During culturing at 22°C the highest viability (85%) was observed in the medium, containig 12% sucrose. Long-term storage of garlic meristem at –196°C did not affect the viability and growth rate if compared to the apices, thawed an hour after plunging into liquid nitrogen. The viability of vitrified-warmed garlic meristems of Duchess and Manuilivskyy varieties was about 60%. Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(2): 110–120
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2017
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291
work_keys_str_mv AT ivchenkotetyanav hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections
AT vitsenyatatyanai hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections
AT shevchenkonadiyaa hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections
AT bashtannataliao hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections
AT kornienkosergiyi hypothermicandlowtemperaturestorageofgarlicalliumsativumlforinvitrocollections
AT ivchenkotetyanav ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð
AT vitsenyatatyanai ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð
AT shevchenkonadiyaa ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð
AT bashtannataliao ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð
AT kornienkosergiyi ðnðð3⁄4nðμnð1⁄4nnð1⁄2ðμnðð1⁄2ððnœðoð3⁄4nðμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2ðμðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4nððð1⁄2nðμð3ðμð1⁄2ðμnðð1⁄2nnð2nð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4nðnð1⁄2ððonƒalliumsativumlðð
first_indexed 2024-09-01T17:51:46Z
last_indexed 2024-09-01T17:51:46Z
_version_ 1829988214468771840
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-12912020-12-10T19:07:17Z Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections Hypothermic and Low-Temperature Storage of Garlic (Allium sativum L.) for in Vitro Collections Гіпотермічне та низькотемпературне зберігання рослин-регенерантів Ñ– меристем часнику (Allium sativum L.) для створення in vitro колекцій Ivchenko, Tetyana V. Vitsenya, Tatyana I. Shevchenko, Nadiya A. Bashtan, Natalia O. Kornienko, Sergiy I. депонирование низкотемпературное хранение чеснок меристемы растения-регенеранты витрификация гипотермическое хранения депонування низькотемпературне зберігання часник меристеми рослини-регенеранти вітрифікація гіпотермічне зберігання storage low-temperature storage garlic meristems regenerated plants vitrification hypothermic storage New methods to establish various types of plant genetic collection are developed in Ukraine in order to preserve the existing species and varieties. This research deals with the effects of short-term hypothermic (4°C) and long-term low temperature (–196°C) storage on viability of the collection samples of garlic (Allium sativum L.). In the first case the culture of garlic sprout of Duchess variety was stored in vitro at the temperature of 4°C in the Murashige-Skoog (MS) medium with different mineral composition (1/2 MS and MS) in the dark for 3, 6, 9 and 12 months as well as in MS medium with various concentrations of sucrose (4.5, 6, 9 and 12%) at 22°C. The material for long-term low temperature storage of the garlic samples in liquid nitrogen were the meristems of different development type, Duchess (winter) and Manuilivskyy (spring) varieties. The apices were dehydrated in plant vitrification solution (1 M sucrose + 2 M glycerol + 2.5 M ethylene glycol) for 120 min, placed into cryovials and immersed into liquid nitrogen. The samples were stored at the temperature of –196°C for 5 years. The storage at 4°C in 1/2 MS medium provided the maximum preservation of the regenerated plants during a year (94.4%). During culturing at 22°C the highest viability (85%) was observed in the medium, containig 12% sucrose. Long-term storage of garlic meristem at –196°C did not affect the viability and growth rate if compared to the apices, thawed an hour after plunging into liquid nitrogen. The viability of vitrified-warmed garlic meristems of Duchess and Manuilivskyy varieties was about 60%. Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(2): 110–120 Ð’ Украине разрабатывают способы создания коллекций генетических ресурсов растений. Ð’ работе исследовали влияние разных условий хранения на показатели жизнеспособности коллекционных образцов чеснока (Allium sativum L.). Культуру проростков сорта «Дюшес» депонировали in vitro при температуре 4°С в темноте на питательной среде Murashige-Skoog (МS) с разным минеральным составом (1/2 МS и МS) и при температуре 22°C на среде МS с разной концентрацией сахарозы (4,5; 6; 9 и 12%) в течение года. Материалом для низкотемпературного хранения были меристемы сортов «Дюшес» (озимый) и «Мануйловский» (яровой). Апексы дегидратировали витрифицирующимся раствором (1 М сахарозы + 2 М глицерина + 2,5 М этиленгликоля) в течение 120 мин, размещали в криопробирки и погружали в жидкий азот. Образцы хранили при температуре –196°C в течение часа и 5 лет. Максимальную сохранность проростков в течение года обеспечивало депонирование при температуре 4°С на среде 1/2 МS (94,4%) и 22°C на среде с добавлением 12% сахарозы(85%). Хранение меристем чеснока при температуре –196° влияло на жизнеспособность и скорость развития. Жизнеспособность деконсервированных меристем чеснока сортов «Дюшес» и «Мануйловский» составляла около 60%. Ð’ Україні розроблюють способи створення колекцій генетичних ресурсів рослин. У роботі досліджували вплив різних умов зберігання на показники життєздатності колекційних зразків часнику (Allium sativum L.). Культуру проростків сорту «Дюшес» депонували in vitro за температури 4°С у темноті на живильному середовищі Murashige-Skoog (МS) із різним мінеральним складом (1/2 МS Ñ– МS) та за температури 22°С на середовищі МS із різною концентрацією сахарози (4,5; 6; 9 Ñ– 12%) упродовж року. Матеріалом для низькотемпературного зберігання були меристеми сортів «Дюшес» (озимий) та «Мануйлівський» (ярий). Апекси дегідратували розчином, що вітрифікується (1 М сахарози + 2 М гліцерину + 2,5 М етиленгліколю), протягом 120 хв, розміщували у кріопробірки та занурювали у рідкий азот. Зразки зберігали за температури –196°C упродовжгодини та 5 років. Максимальну збереженість проростків протягом року забезпечувало депонування за температури 4°С на середовищі 1/2 МS (94,4%) та 22°C на середовищі з додаванням 12% сахарози (85%). Зберігання меристем часнику за температури –196° впливало на Ñ—Ñ… життєздатність та швидкість розвитку. Життєздатність деконсервованих меристем часнику сортів «Дюшес» та «Мануйлівський» складала близько 60%. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-06-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291 10.15407/cryo27.02.110 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 2 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 110-120 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 2 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 110-120 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 2 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 110-120 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.02 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1291/1375