Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio

Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the composition and quantities of fatty acids of total li...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2017
Main Authors: Sysoliatin, Sergii V., Midyk, Svitlana V., Khyzhnyak, Svitlana V.
Format: Article
Language:English
Published: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017
Subjects:
Online Access:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1336
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2020-12-10T19:07:06Z
collection OJS
language English
topic жирні кислоти
білі м'язи
короп
штучний гіпобіоз
гіперкапнія
гіпоксія
spellingShingle жирні кислоти
білі м'язи
короп
штучний гіпобіоз
гіперкапнія
гіпоксія
Sysoliatin, Sergii V.
Midyk, Svitlana V.
Khyzhnyak, Svitlana V.
Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio
topic_facet жирні кислоти
білі м'язи
короп
штучний гіпобіоз
гіперкапнія
гіпоксія
жирные кислоты
белые мышцы
карп
искусственный гипобиоз
гипоксия
гиперкапния
fatty acids
white muscles
carp
artificial hibernation
hypercapnia
hypoxia
format Article
author Sysoliatin, Sergii V.
Midyk, Svitlana V.
Khyzhnyak, Svitlana V.
author_facet Sysoliatin, Sergii V.
Midyk, Svitlana V.
Khyzhnyak, Svitlana V.
author_sort Sysoliatin, Sergii V.
title Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio
title_short Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio
title_full Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio
title_fullStr Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio
title_full_unstemmed Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio
title_sort ð’ð¿ð»ð¸ð² ð³ñ–ð¿ð¾ðºññ–ñ—-ð³ñ–ð¿ðµñ€ðºð°ð¿ð½ñ–ñ— ð½ð° ð¶ð¸ñ€ð½ð¾ðºð¸ñð»ð¾ñ‚ð½ñƒ ñðºð»ð°ð´ð¾ð²ñƒ ð»ñ–ð¿ñ–ð´ñ–ð² ð±ñ–ð»ð¸ñ… ð¼â€™ñð·ñ–ð² ðºð¾ñ€ð¾ð¿ð° cyprinus ñarpio
title_alt Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio
Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio
description Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the composition and quantities of fatty acids of total lipids in white muscles of the Ukrainian scaly carp species. Twenty eight fatty acids were identified and their quantitative redistribution was revealed under hypoxic-hypercapnic action following a decrease in the environmental temperature (artificial hibernation). The decrease in total content of saturated and an increase in the one of unsaturated fatty acids was mainly due to the ω-3 and ω-6 polyunsaturated acids family. The optimum ω-3/ω-6 ratio under the studied conditions was supposedly maintained due to acyl-lipid ω-3 and ω-6-desaturase activity. Modified content of total lipids fatty acids in carp white muscles was likely a part of the cell mechanism of hypobiosis factors action in the fish organism.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(3): 195–202
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2017
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336
work_keys_str_mv AT sysoliatinsergiiv influenceofhypoxiaandhypercapniaonfattyacidcompositionoflipidsinwhitemusclesofcommoncarpcyprinuscarpio
AT midyksvitlanav influenceofhypoxiaandhypercapniaonfattyacidcompositionoflipidsinwhitemusclesofcommoncarpcyprinuscarpio
AT khyzhnyaksvitlanav influenceofhypoxiaandhypercapniaonfattyacidcompositionoflipidsinwhitemusclesofcommoncarpcyprinuscarpio
AT sysoliatinsergiiv ððððð2ð3nðð3⁄4ðonnnð3nððμnðoððð1⁄2nnð1⁄2ðððnð1⁄2ð3⁄4ðoðnðð3⁄4nð1⁄2nƒnðoðððð3⁄4ð2nƒðnðnðnð2ðnððnð1⁄4anðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinusnarpio
AT midyksvitlanav ððððð2ð3nðð3⁄4ðonnnð3nððμnðoððð1⁄2nnð1⁄2ðððnð1⁄2ð3⁄4ðoðnðð3⁄4nð1⁄2nƒnðoðððð3⁄4ð2nƒðnðnðnð2ðnððnð1⁄4anðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinusnarpio
AT khyzhnyaksvitlanav ððððð2ð3nðð3⁄4ðonnnð3nððμnðoððð1⁄2nnð1⁄2ðððnð1⁄2ð3⁄4ðoðnðð3⁄4nð1⁄2nƒnðoðððð3⁄4ð2nƒðnðnðnð2ðnððnð1⁄4anðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinusnarpio
first_indexed 2024-09-01T17:52:00Z
last_indexed 2024-09-01T17:52:00Z
_version_ 1829988230966018048
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-13362020-12-10T19:07:06Z Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio Вплив гіпоксії-гіперкапнії на жирнокислотну складову ліпідів білих м’язів коропа Cyprinus сarpio Sysoliatin, Sergii V. Midyk, Svitlana V. Khyzhnyak, Svitlana V. жирні кислоти білі м'язи короп штучний гіпобіоз гіперкапнія гіпоксія жирные кислоты белые мышцы карп искусственный гипобиоз гипоксия гиперкапния fatty acids white muscles carp artificial hibernation hypercapnia hypoxia Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the composition and quantities of fatty acids of total lipids in white muscles of the Ukrainian scaly carp species. Twenty eight fatty acids were identified and their quantitative redistribution was revealed under hypoxic-hypercapnic action following a decrease in the environmental temperature (artificial hibernation). The decrease in total content of saturated and an increase in the one of unsaturated fatty acids was mainly due to the ω-3 and ω-6 polyunsaturated acids family. The optimum ω-3/ω-6 ratio under the studied conditions was supposedly maintained due to acyl-lipid ω-3 and ω-6-desaturase activity. Modified content of total lipids fatty acids in carp white muscles was likely a part of the cell mechanism of hypobiosis factors action in the fish organism.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(3): 195–202 Исследование участия жирных кислот тканей рыб в процессах реактивности организма при действии экзогенных факторов– важное звено в изучении клеточных механизмов гипобиотического воздействия. Методом газовой хроматографии определены состав и количественное содержание жирных кислот общих липидов белых мышц карпа украинской чешуйчатой породы. Идентифицировано28 жирных кислот и установлено перераспределение их количественного содержания при гипокси-гиперкапническом воздействии со снижением температуры среды(искусственный гипобиоз). Установлено снижение суммарного содержания насыщенных и рост содержания ненасыщенных жирных кислот преи-мущественно за счет полиненасыщенных кислот семей ω-3 и ω-6. Предполагается, что поддержание оптимального соотношения ω-3/ω-6 в условиях исследования осуществляется при участии ацил-липидных ω-3- та ω-6-десатураз. Установленные модификации содержания жирных кислот липидов белых мышц карпа, возможно, вовлечены в клеточный механизм действия гипобиотических факторов на организм рыб. Дослідження участі жирних кислот тканин риб у процесах реактивності організму за дії екзогенних чинників Ñ” необхідною ланкою у вивченні клітинних механізмів гіпобіотичного впливу. Методом газової хроматографії визначено склад та кількісний вміст жирних кислот загальних ліпідів білих м’язів коропа української лускатої породи. Ідентифіковано 28 жирних кислот та виявлено перерозподіл Ñ—Ñ… кількісного вмісту за гіпокси-гіперкапнічного впливу зі зниженням температури середовища(штучний гіпобіоз). Встановлено зниження сумарного вмісту насичених та збільшення вмісту ненасичених жирних кислот переважно за рахунок поліненасичених кислот родин ω-3 та ω-6. Припускається, що підтримання оптимального співвідношення ω-3/ω-6 в умовах експерименту відбувається шляхом участі ацил-ліпідних ω-3- та ω-6-десатураз. Виявлені модифікації вмісту жирних кислот ліпідів білих м'язів коропа, ймовірно, залучені до клітинного механізму дії гіпобіотичних чинників(гіпоксія, гіперкапнія, гіпотермія) на організм риб. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-09-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336 10.15407/cryo27.03.195 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 3 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 195-202 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 3 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 195-202 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 3 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 195-202 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.03 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336/1421