Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio
Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the composition and quantities of fatty acids of total li...
Saved in:
Date: | 2017 |
---|---|
Main Authors: | , , |
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Journal Title: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1336 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2020-12-10T19:07:06Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
жирні киÑлоти білі м'Ñзи короп штучний гіпобіоз Ð³Ñ–Ð¿ÐµÑ€ÐºÐ°Ð¿Ð½Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾ÐºÑÑ–Ñ |
spellingShingle |
жирні киÑлоти білі м'Ñзи короп штучний гіпобіоз Ð³Ñ–Ð¿ÐµÑ€ÐºÐ°Ð¿Ð½Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾ÐºÑÑ–Ñ Sysoliatin, Sergii V. Midyk, Svitlana V. Khyzhnyak, Svitlana V. Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio |
topic_facet |
жирні киÑлоти білі м'Ñзи короп штучний гіпобіоз Ð³Ñ–Ð¿ÐµÑ€ÐºÐ°Ð¿Ð½Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾ÐºÑÑ–Ñ Ð¶Ð¸Ñ€Ð½Ñ‹Ðµ киÑлоты белые мышцы карп иÑкуÑÑтвенный гипобиоз гипокÑÐ¸Ñ Ð³Ð¸Ð¿ÐµÑ€ÐºÐ°Ð¿Ð½Ð¸Ñ fatty acids white muscles carp artificial hibernation hypercapnia hypoxia |
format |
Article |
author |
Sysoliatin, Sergii V. Midyk, Svitlana V. Khyzhnyak, Svitlana V. |
author_facet |
Sysoliatin, Sergii V. Midyk, Svitlana V. Khyzhnyak, Svitlana V. |
author_sort |
Sysoliatin, Sergii V. |
title |
Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio |
title_short |
Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio |
title_full |
Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio |
title_fullStr |
Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio |
title_full_unstemmed |
Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio |
title_sort |
ð’ð¿ð»ð¸ð² ð³ñ–ð¿ð¾ðºññ–ñ—-ð³ñ–ð¿ðµñ€ðºð°ð¿ð½ñ–ñ— ð½ð° ð¶ð¸ñ€ð½ð¾ðºð¸ñð»ð¾ñ‚ð½ñƒ ñðºð»ð°ð´ð¾ð²ñƒ ð»ñ–ð¿ñ–ð´ñ–ð² ð±ñ–ð»ð¸ñ… ð¼â€™ñð·ñ–ð² ðºð¾ñ€ð¾ð¿ð° cyprinus ñarpio |
title_alt |
Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio |
description |
Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the composition and quantities of fatty acids of total lipids in white muscles of the Ukrainian scaly carp species. Twenty eight fatty acids were identified and their quantitative redistribution was revealed under hypoxic-hypercapnic action following a decrease in the environmental temperature (artificial hibernation). The decrease in total content of saturated and an increase in the one of unsaturated fatty acids was mainly due to the ω-3 and ω-6 polyunsaturated acids family. The optimum ω-3/ω-6 ratio under the studied conditions was supposedly maintained due to acyl-lipid ω-3 and ω-6-desaturase activity. Modified content of total lipids fatty acids in carp white muscles was likely a part of the cell mechanism of hypobiosis factors action in the fish organism.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(3): 195–202 |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2017 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336 |
work_keys_str_mv |
AT sysoliatinsergiiv influenceofhypoxiaandhypercapniaonfattyacidcompositionoflipidsinwhitemusclesofcommoncarpcyprinuscarpio AT midyksvitlanav influenceofhypoxiaandhypercapniaonfattyacidcompositionoflipidsinwhitemusclesofcommoncarpcyprinuscarpio AT khyzhnyaksvitlanav influenceofhypoxiaandhypercapniaonfattyacidcompositionoflipidsinwhitemusclesofcommoncarpcyprinuscarpio AT sysoliatinsergiiv ððððð2ð3nðð3⁄4ðonnnð3nððμnðoððð1⁄2nnð1⁄2ðððnð1⁄2ð3⁄4ðoðnðð3⁄4nð1⁄2nƒnðoðððð3⁄4ð2nƒðnðnðnð2ðnððnð1⁄4anðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinusnarpio AT midyksvitlanav ððððð2ð3nðð3⁄4ðonnnð3nððμnðoððð1⁄2nnð1⁄2ðððnð1⁄2ð3⁄4ðoðnðð3⁄4nð1⁄2nƒnðoðððð3⁄4ð2nƒðnðnðnð2ðnððnð1⁄4anðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinusnarpio AT khyzhnyaksvitlanav ððððð2ð3nðð3⁄4ðonnnð3nððμnðoððð1⁄2nnð1⁄2ðððnð1⁄2ð3⁄4ðoðnðð3⁄4nð1⁄2nƒnðoðððð3⁄4ð2nƒðnðnðnð2ðnððnð1⁄4anðnð2ðoð3⁄4nð3⁄4ððcyprinusnarpio |
first_indexed |
2024-09-01T17:52:00Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:52:00Z |
_version_ |
1829988230966018048 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-13362020-12-10T19:07:06Z Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio Influence of Hypoxia and Hypercapnia on Fatty Acid Composition of Lipids in White Muscles of Common Carp Cyprinus carpio Вплив гіпокÑÑ–Ñ—-гіперкапнії на жирнокиÑлотну Ñкладову ліпідів білих м’Ñзів коропа Cyprinus Ñarpio Sysoliatin, Sergii V. Midyk, Svitlana V. Khyzhnyak, Svitlana V. жирні киÑлоти білі м'Ñзи короп штучний гіпобіоз Ð³Ñ–Ð¿ÐµÑ€ÐºÐ°Ð¿Ð½Ñ–Ñ Ð³Ñ–Ð¿Ð¾ÐºÑÑ–Ñ Ð¶Ð¸Ñ€Ð½Ñ‹Ðµ киÑлоты белые мышцы карп иÑкуÑÑтвенный гипобиоз гипокÑÐ¸Ñ Ð³Ð¸Ð¿ÐµÑ€ÐºÐ°Ð¿Ð½Ð¸Ñ fatty acids white muscles carp artificial hibernation hypercapnia hypoxia Study of the involvement of fish tissue fatty acids into the organism reactivity caused by an influence of exogenous factors is crucial for investigation of cell mechanisms underlying hypobiotic effect. Gas chromatography was used to estimate the composition and quantities of fatty acids of total lipids in white muscles of the Ukrainian scaly carp species. Twenty eight fatty acids were identified and their quantitative redistribution was revealed under hypoxic-hypercapnic action following a decrease in the environmental temperature (artificial hibernation). The decrease in total content of saturated and an increase in the one of unsaturated fatty acids was mainly due to the ω-3 and ω-6 polyunsaturated acids family. The optimum ω-3/ω-6 ratio under the studied conditions was supposedly maintained due to acyl-lipid ω-3 and ω-6-desaturase activity. Modified content of total lipids fatty acids in carp white muscles was likely a part of the cell mechanism of hypobiosis factors action in the fish organism.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(3): 195–202 ИÑÑледование учаÑÑ‚Ð¸Ñ Ð¶Ð¸Ñ€Ð½Ñ‹Ñ… киÑлот тканей рыб в процеÑÑах реактивноÑти организма при дейÑтвии Ñкзогенных факторов– важное звено в изучении клеточных механизмов гипобиотичеÑкого воздейÑтвиÑ. Методом газовой хроматографии определены ÑоÑтав и количеÑтвенное Ñодержание жирных киÑлот общих липидов белых мышц карпа украинÑкой чешуйчатой породы. Идентифицировано28 жирных киÑлот и уÑтановлено перераÑпределение их количеÑтвенного ÑÐ¾Ð´ÐµÑ€Ð¶Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¸ гипокÑи-гиперкапничеÑком воздейÑтвии Ñо Ñнижением температуры Ñреды(иÑкуÑÑтвенный гипобиоз). УÑтановлено Ñнижение Ñуммарного ÑÐ¾Ð´ÐµÑ€Ð¶Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð½Ð°Ñыщенных и роÑÑ‚ ÑÐ¾Ð´ÐµÑ€Ð¶Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð½ÐµÐ½Ð°Ñыщенных жирных киÑлот преи-мущеÑтвенно за Ñчет полиненаÑыщенных киÑлот Ñемей ω-3 и ω-6. ПредполагаетÑÑ, что поддержание оптимального ÑÐ¾Ð¾Ñ‚Ð½Ð¾ÑˆÐµÐ½Ð¸Ñ Ï‰-3/ω-6 в уÑловиÑÑ… иÑÑÐ»ÐµÐ´Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¾ÑущеÑтвлÑетÑÑ Ð¿Ñ€Ð¸ учаÑтии ацил-липидных ω-3- та ω-6-деÑатураз. УÑтановленные модификации ÑÐ¾Ð´ÐµÑ€Ð¶Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¶Ð¸Ñ€Ð½Ñ‹Ñ… киÑлот липидов белых мышц карпа, возможно, вовлечены в клеточный механизм дейÑÑ‚Ð²Ð¸Ñ Ð³Ð¸Ð¿Ð¾Ð±Ð¸Ð¾Ñ‚Ð¸Ñ‡ÐµÑких факторов на организм рыб. ДоÑÐ»Ñ–Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ ÑƒÑ‡Ð°Ñті жирних киÑлот тканин риб у процеÑах реактивноÑті організму за дії екзогенних чинників Ñ” необхідною ланкою у вивченні клітинних механізмів гіпобіотичного впливу. Методом газової хроматографії визначено Ñклад та кількіÑний вміÑÑ‚ жирних киÑлот загальних ліпідів білих м’Ñзів коропа українÑької луÑкатої породи. Ідентифіковано 28 жирних киÑлот та виÑвлено перерозподіл Ñ—Ñ… кількіÑного вміÑту за гіпокÑи-гіперкапнічного впливу зі зниженнÑм температури Ñередовища(штучний гіпобіоз). Ð’Ñтановлено Ð·Ð½Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñумарного вміÑту наÑичених та Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ð¼Ñ–Ñту ненаÑичених жирних киÑлот переважно за рахунок поліненаÑичених киÑлот родин ω-3 та ω-6. ПрипуÑкаєтьÑÑ, що Ð¿Ñ–Ð´Ñ‚Ñ€Ð¸Ð¼Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¾Ð¿Ñ‚Ð¸Ð¼Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ð³Ð¾ ÑÐ¿Ñ–Ð²Ð²Ñ–Ð´Ð½Ð¾ÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ï‰-3/ω-6 в умовах екÑперименту відбуваєтьÑÑ ÑˆÐ»Ñхом учаÑті ацил-ліпідних ω-3- та ω-6-деÑатураз. ВиÑвлені модифікації вміÑту жирних киÑлот ліпідів білих м'Ñзів коропа, ймовірно, залучені до клітинного механізму дії гіпобіотичних чинників(гіпокÑÑ–Ñ, гіперкапніÑ, гіпотерміÑ) на організм риб. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-09-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336 10.15407/cryo27.03.195 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 3 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 195-202 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 3 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 195-202 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 3 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 195-202 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.03 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1336/1421 |