Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ
Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent...
Збережено в:
Дата: | 2017 |
---|---|
Автори: | , , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2017
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1352 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2020-12-10T19:06:53Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
пробіотики Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукти метаболізму протимікробна активніÑÑ‚ÑŒ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ |
spellingShingle |
пробіотики Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукти метаболізму протимікробна активніÑÑ‚ÑŒ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ Isaienko, Olena Yu. Knysh, Oksana V. Babych, Yevgen M. Kompaniets, Antonyna M. Osetsky, Oleksandr I. Polianska, Valentyna P. Zachepylo, Svitlana V. Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ |
topic_facet |
пробиотики Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукты метаболизма Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚Ð¸Ð²Ð¾Ð¼Ð¸ÐºÑ€Ð¾Ð±Ð½Ð°Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð½Ð¾ÑÑ‚ÑŒ замораживание Ð»Ð¸Ð¾Ñ„Ð¸Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð±Ñ–Ð¾Ñ‚Ð¸ÐºÐ¸ Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукти метаболізму протимікробна активніÑÑ‚ÑŒ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ probiotics Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii metabolic products antimicrobial activity freezing freeze-drying |
format |
Article |
author |
Isaienko, Olena Yu. Knysh, Oksana V. Babych, Yevgen M. Kompaniets, Antonyna M. Osetsky, Oleksandr I. Polianska, Valentyna P. Zachepylo, Svitlana V. |
author_facet |
Isaienko, Olena Yu. Knysh, Oksana V. Babych, Yevgen M. Kompaniets, Antonyna M. Osetsky, Oleksandr I. Polianska, Valentyna P. Zachepylo, Svitlana V. |
author_sort |
Isaienko, Olena Yu. |
title |
Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ |
title_short |
Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ |
title_full |
Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ |
title_fullStr |
Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ |
title_full_unstemmed |
Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ |
title_sort |
ð’ð¿ð»ð¸ð² ñƒð¼ð¾ð² ð·ð±ðµñ€ñ–ð³ð°ð½ð½ñ ñ„ñ–ð»ñœñ‚ñ€ð°ñ‚ñ–ð² ð±ñƒð»ñœð¹ð¾ð½ð½ð¸ñ… ðºñƒð»ñœñ‚ñƒñ€ ð¿ñ€ð¾ð±ñ–ð¾ñ‚ð¸ðºñ–ð² ð½ð° ñ—ñ…ð½ñž ð¿ñ€ð¾ñ‚ð¸ð¼ñ–ðºñ€ð¾ð±ð½ñƒ ð°ðºñ‚ð¸ð²ð½ñ–ññ‚ñœ |
title_alt |
Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity |
description |
Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent the loss of biological activity of metabolites during storage both for scientific research and production. Metabolites were obtained by isolation from the producers by means of centrifugation and filtration after culturing probiotics in a liquid nutrient medium. We studied antimicrobial activity of filtrates of probiotic culture liquids with various inoculation doses right after obtaining and storage for 60 days in liquid, frozen and frozen-dried state at (4 ± 1)°C, (–23 ± 1)°C and under hypothermic conditions (4 ±1)°C, respectively. The storage of probiotic broth culture filtrates under the mentioned above conditions did not result in a significant reduction of their antimicrobial activity. The obtained results can be used when developing commerciol synbiotics.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(4): 311–321 |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2017 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352 |
work_keys_str_mv |
AT isaienkoolenayu influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT knyshoksanav influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT babychyevgenm influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT kompanietsantonynam influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT osetskyoleksandri influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT polianskavalentynap influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT zachepylosvitlanav influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity AT isaienkoolenayu ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ AT knyshoksanav ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ AT babychyevgenm ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ AT kompanietsantonynam ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ AT osetskyoleksandri ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ AT polianskavalentynap ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ AT zachepylosvitlanav ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ |
first_indexed |
2024-09-01T17:52:05Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:52:05Z |
_version_ |
1821922708372324352 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-13522020-12-10T19:06:53Z Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity Вплив умов Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ Isaienko, Olena Yu. Knysh, Oksana V. Babych, Yevgen M. Kompaniets, Antonyna M. Osetsky, Oleksandr I. Polianska, Valentyna P. Zachepylo, Svitlana V. пробиотики Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукты метаболизма Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚Ð¸Ð²Ð¾Ð¼Ð¸ÐºÑ€Ð¾Ð±Ð½Ð°Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð½Ð¾ÑÑ‚ÑŒ замораживание Ð»Ð¸Ð¾Ñ„Ð¸Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð±Ñ–Ð¾Ñ‚Ð¸ÐºÐ¸ Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукти метаболізму протимікробна активніÑÑ‚ÑŒ Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¾Ñ„Ñ–Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ probiotics Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii metabolic products antimicrobial activity freezing freeze-drying Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent the loss of biological activity of metabolites during storage both for scientific research and production. Metabolites were obtained by isolation from the producers by means of centrifugation and filtration after culturing probiotics in a liquid nutrient medium. We studied antimicrobial activity of filtrates of probiotic culture liquids with various inoculation doses right after obtaining and storage for 60 days in liquid, frozen and frozen-dried state at (4 ± 1)°C, (–23 ± 1)°C and under hypothermic conditions (4 ±1)°C, respectively. The storage of probiotic broth culture filtrates under the mentioned above conditions did not result in a significant reduction of their antimicrobial activity. The obtained results can be used when developing commerciol synbiotics.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(4): 311–321 Ðа ÑегоднÑшний день единÑÑ‚Ð²ÐµÐ½Ð½Ð°Ñ ÑÑ„Ñ„ÐµÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð½Ð°Ñ Ñ‚ÐµÑ…Ð½Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ð¸Ñ Ð´Ð»Ð¸Ñ‚ÐµÐ»ÑŒÐ½Ð¾Ð³Ð¾ Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ð¸Ñ‚-Ñодержащих продуктов микробного проиÑÑ…Ð¾Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¾ÐºÐ¾Ð½Ñ‡Ð°Ñ‚ÐµÐ»ÑŒÐ½Ð¾ не разработана. Ð˜Ð½Ñ„Ð¾Ñ€Ð¼Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð¾ преимущеÑтвах и целеÑообразноÑти Ð¿Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÐ½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ñ‚Ð¾Ð³Ð¾ или иного метода Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ñ‚Ð°ÐºÐ¸Ñ… продуктов в научных литературных иÑточниках отÑутÑтвует. Определение оптимальных уÑловий Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð¾Ð·Ð²Ð¾Ð»Ð¸Ñ‚ избежать потери биологичеÑкой активноÑти метаболитов при хранении как на Ñтапах научных иÑÑледований, так и на производÑтве. Ð’ работе получали метаболиты путем Ð¾Ñ‚Ð´ÐµÐ»ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¾Ñ‚ продуцентов Ñ Ð¿Ð¾Ð¼Ð¾Ñ‰ÑŒÑŽ Â ÐµÐ½Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„ÑƒÐ³Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¸ фильтрации поÑле ÐºÑƒÐ»ÑŒÑ‚Ð¸Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð±Ð¸Ð¾Ñ‚Ð¸ÐºÐ¾Ð² в жидкой питательной Ñреде. ИÑÑледовали противомикробную активноÑÑ‚ÑŒ фильтратов культуральных жидкоÑтей пробиотиков Ñ Ñ€Ð°Ð·Ð½Ñ‹Ð¼Ð¸ поÑевными дозами Ñразу поÑле Ð¿Ð¾Ð»ÑƒÑ‡ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¸ Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð² течение 60 Ñуток в жидком ÑоÑтоÑнии при температуре (4 ± 1)°С, в замороженном ÑоÑтоÑнии при (–23 ± 1)°С и в лиофилизированном ÑоÑтоÑнии в уÑловиÑÑ… гипотермии ((4 ± 1)°С). УÑтановлено, что хранение фильтратов бульонных культур пробиотиков в вышеупомÑнутых уÑловиÑÑ… не приводит к ÑущеÑтвенному Ñнижению или потере противомикробной активноÑти продуктов их метаболизма. Полученные результаты могут быть иÑпользованы при Ñоздании комерчеÑких препаратов Ñинбиотиков. Ðа Ñьогодні єдина ефективна Ñ‚ÐµÑ…Ð½Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ñ–Ñ Ñ‚Ñ€Ð¸Ð²Ð°Ð»Ð¾Ð³Ð¾ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ñ‚-вміÑних продуктів мікробного Ð¿Ð¾Ñ…Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¾Ñтаточно не розроблена. Ð†Ð½Ñ„Ð¾Ñ€Ð¼Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ñ‰Ð¾Ð´Ð¾ переваг та доцільноÑÑ‚Ñ– заÑтоÑÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð¾Ð³Ð¾ чи того методу Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð°ÐºÐ¸Ñ… продуктів у наукових літературних джерелах відÑутнÑ. Ð’Ð¸Ð·Ð½Ð°Ñ‡ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¾Ð¿Ñ‚Ð¸Ð¼Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð¸Ñ… умов дозволить уникати втрати біологічної активноÑÑ‚Ñ– метаболітів під Ñ‡Ð°Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñк на етапах наукових доÑліджень, так Ñ– на виробництві. У роботі отримували метаболіти шлÑхом Ð²Ñ–Ð´Ð´Ñ–Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð²Ñ–Ð´ продуцентів за допомогою Ñ†ÐµÐ½Ñ‚Ñ€Ð¸Ñ„ÑƒÐ³ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð° фільтрації піÑÐ»Ñ ÐºÑƒÐ»ÑŒÑ‚Ð¸Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð±Ñ–Ð¾Ñ‚Ð¸ÐºÑ–Ð² у рідкому поживному Ñередовищі. ДоÑліджено протимікробну активніÑÑ‚ÑŒ фільтратів культуральних рідин пробіотиків із різними поÑівними дозами одразу піÑÐ»Ñ Ð¾Ñ‚Ñ€Ð¸Ð¼Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ‚Ð° Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚Ñгом 60 діб у рідкому Ñтані за температури (4 ± 1)°С, у замороженому Ñтані при (–23 ± 1)°С та в ліофілізованому Ñтані за гіпотермічних умов ((4 ± 1) С°). Ð’Ñтановлено, що Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ñ„Ñ–Ð»ÑŒÑ‚Ñ€Ð°Ñ‚Ñ–Ð² бульйонних культур пробіотиків у вищезазначених умовах не призводить до Ñуттєвого Ð·Ð½Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ—Ñ…Ð½ÑŒÐ¾Ñ— протимікробної активноÑÑ‚Ñ–. Отримані результати можуть бути викориÑтані під Ñ‡Ð°Ñ ÑÑ‚Ð²Ð¾Ñ€ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÐ¾Ð¼ÐµÑ€Ñ†Ñ–Ð¹Ð½Ð¸Ñ… препаратів Ñинбіотиків. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-12-23 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352 10.15407/cryo27.04.311 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 4 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 311-321 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 4 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 311-321 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 4 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 311-321 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.04 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352/1436 |