Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність

Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2017
Автори: Isaienko, Olena Yu., Knysh, Oksana V., Babych, Yevgen M., Kompaniets, Antonyna M., Osetsky, Oleksandr I., Polianska, Valentyna P., Zachepylo, Svitlana V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1352
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2020-12-10T19:06:53Z
collection OJS
language English
topic пробіотики
Lactobacillus rhamnosus GG
Saccharomyces boulardii
продукти метаболізму
протимікробна активність
заморожування
ліофілізація
spellingShingle пробіотики
Lactobacillus rhamnosus GG
Saccharomyces boulardii
продукти метаболізму
протимікробна активність
заморожування
ліофілізація
Isaienko, Olena Yu.
Knysh, Oksana V.
Babych, Yevgen M.
Kompaniets, Antonyna M.
Osetsky, Oleksandr I.
Polianska, Valentyna P.
Zachepylo, Svitlana V.
Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
topic_facet пробиотики
Lactobacillus rhamnosus GG
Saccharomyces boulardii
продукты метаболизма
противомикробная активность
замораживание
лиофилизация
пробіотики
Lactobacillus rhamnosus GG
Saccharomyces boulardii
продукти метаболізму
протимікробна активність
заморожування
ліофілізація
probiotics
Lactobacillus rhamnosus GG
Saccharomyces boulardii
metabolic products
antimicrobial activity
freezing
freeze-drying
format Article
author Isaienko, Olena Yu.
Knysh, Oksana V.
Babych, Yevgen M.
Kompaniets, Antonyna M.
Osetsky, Oleksandr I.
Polianska, Valentyna P.
Zachepylo, Svitlana V.
author_facet Isaienko, Olena Yu.
Knysh, Oksana V.
Babych, Yevgen M.
Kompaniets, Antonyna M.
Osetsky, Oleksandr I.
Polianska, Valentyna P.
Zachepylo, Svitlana V.
author_sort Isaienko, Olena Yu.
title Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
title_short Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
title_full Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
title_fullStr Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
title_full_unstemmed Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність
title_sort ð’ð¿ð»ð¸ð² ñƒð¼ð¾ð² ð·ð±ðµñ€ñ–ð³ð°ð½ð½ñ ñ„ñ–ð»ñœñ‚ñ€ð°ñ‚ñ–ð² ð±ñƒð»ñœð¹ð¾ð½ð½ð¸ñ… ðºñƒð»ñœñ‚ñƒñ€ ð¿ñ€ð¾ð±ñ–ð¾ñ‚ð¸ðºñ–ð² ð½ð° ñ—ñ…ð½ñž ð¿ñ€ð¾ñ‚ð¸ð¼ñ–ðºñ€ð¾ð±ð½ñƒ ð°ðºñ‚ð¸ð²ð½ñ–ññ‚ñœ
title_alt Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity
Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity
description Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent the loss of biological activity of metabolites during storage both for scientific research and production. Metabolites were obtained by isolation from the producers by means of centrifugation and filtration after culturing probiotics in a liquid nutrient medium. We studied antimicrobial activity of filtrates of probiotic culture liquids with various inoculation doses right after obtaining and storage for 60 days in liquid, frozen and frozen-dried state at (4 ± 1)°C, (–23 ± 1)°C and under hypothermic conditions (4 ±1)°C, respectively. The storage of probiotic broth culture filtrates under the mentioned above conditions did not result in a significant reduction of their antimicrobial activity. The obtained results can be used when developing commerciol synbiotics.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(4): 311–321
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2017
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352
work_keys_str_mv AT isaienkoolenayu influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT knyshoksanav influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT babychyevgenm influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT kompanietsantonynam influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT osetskyoleksandri influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT polianskavalentynap influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT zachepylosvitlanav influenceofstorageofprobioticbrothculturefiltratesontheirantimicrobialactivity
AT isaienkoolenayu ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
AT knyshoksanav ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
AT babychyevgenm ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
AT kompanietsantonynam ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
AT osetskyoleksandri ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
AT polianskavalentynap ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
AT zachepylosvitlanav ððððð2nƒð1⁄4ð3⁄4ð2ðððμnnð3ðð1⁄2ð1⁄2nnnðnœnnðnnð2ðnƒðnœð1ð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ðnðonƒðnœnnƒnðnð3⁄4ðnð3⁄4nððonð2ð1⁄2ðnnð1⁄2nzðnð3⁄4nðð1⁄4nðonð3⁄4ðð1⁄2nƒððonðð2ð1⁄2nnnnœ
first_indexed 2024-09-01T17:52:05Z
last_indexed 2024-09-01T17:52:05Z
_version_ 1821922708372324352
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-13522020-12-10T19:06:53Z Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity Influence of Storage of Probiotic Broth Culture Filtrates on Their Antimicrobial Activity Вплив умов зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків на їхню протимікробну активність Isaienko, Olena Yu. Knysh, Oksana V. Babych, Yevgen M. Kompaniets, Antonyna M. Osetsky, Oleksandr I. Polianska, Valentyna P. Zachepylo, Svitlana V. пробиотики Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукты метаболизма противомикробная активность замораживание лиофилизация пробіотики Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii продукти метаболізму протимікробна активність заморожування ліофілізація probiotics Lactobacillus rhamnosus GG Saccharomyces boulardii metabolic products antimicrobial activity freezing freeze-drying Nowadays there is no standard efficient technology for long-term storage of metabolite-containing products of microbial origin as well as no data about the advantages and expediency of using one or another method of storage for these products. Determining the optimal storage conditions will prevent the loss of biological activity of metabolites during storage both for scientific research and production. Metabolites were obtained by isolation from the producers by means of centrifugation and filtration after culturing probiotics in a liquid nutrient medium. We studied antimicrobial activity of filtrates of probiotic culture liquids with various inoculation doses right after obtaining and storage for 60 days in liquid, frozen and frozen-dried state at (4 ± 1)°C, (–23 ± 1)°C and under hypothermic conditions (4 ±1)°C, respectively. The storage of probiotic broth culture filtrates under the mentioned above conditions did not result in a significant reduction of their antimicrobial activity. The obtained results can be used when developing commerciol synbiotics.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(4): 311–321 На сегодняшний день единственная эффективная технология длительного хранения метаболит-содержащих продуктов микробного происхождения окончательно не разработана. Информация о преимуществах и целесообразности применения того или иного метода хранения таких продуктов в научных литературных источниках отсутствует. Определение оптимальных условий хранения позволит избежать потери биологической активности метаболитов при хранении как на этапах научных исследований, так и на производстве. Ð’ работе получали метаболиты путем отделения от продуцентов с помощью  ентрифугирования и фильтрации после культивирования пробиотиков в жидкой питательной среде. Исследовали противомикробную активность фильтратов культуральных жидкостей пробиотиков с разными посевными дозами сразу после получения и хранения в течение 60 суток в жидком состоянии при температуре (4 ± 1)°С, в замороженном состоянии при (–23 ± 1)°С и в лиофилизированном состоянии в условиях гипотермии ((4 ± 1)°С). Установлено, что хранение фильтратов бульонных культур пробиотиков в вышеупомянутых условиях не приводит к существенному снижению или потере противомикробной активности продуктов их метаболизма. Полученные результаты могут быть использованы при создании комерческих препаратов синбиотиков. На сьогодні єдина ефективна технологія тривалого зберігання метаболіт-вмісних продуктів мікробного походження остаточно не розроблена. Інформація щодо переваг та доцільності застосування того чи того методу зберігання таких продуктів у наукових літературних джерелах відсутня. Визначення оптимальних умов дозволить уникати втрати біологічної активності метаболітів під час зберігання як на етапах наукових досліджень, так Ñ– на виробництві. У роботі отримували метаболіти шляхом відділення від продуцентів за допомогою центрифугування та фільтрації після культивування пробіотиків у рідкому поживному середовищі. Досліджено протимікробну активність фільтратів культуральних рідин пробіотиків із різними посівними дозами одразу після отримання та зберігання протягом 60 діб у рідкому стані за температури (4 ± 1)°С, у замороженому стані при (–23 ± 1)°С та в ліофілізованому стані за гіпотермічних умов ((4 ± 1) С°). Встановлено, що зберігання фільтратів бульйонних культур пробіотиків у вищезазначених умовах не призводить до суттєвого зниження їхньої протимікробної активності. Отримані результати можуть бути використані під час створення комерційних препаратів синбіотиків. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-12-23 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352 10.15407/cryo27.04.311 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 4 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 311-321 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 4 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 311-321 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 4 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 311-321 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.04 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1352/1436