Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку
The efficiency of local cryoeffect on pathological tissue area depends on the values of achieved temperature at a certain depth. This study presents the results on comparative analysis of the dynamics of temperature changes measured by intraoperative four-channel thermocouple unit KVIT-4 at discrete...
Збережено в:
Дата: | 2017 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2017
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1357 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1357 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2020-12-10T19:06:53Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
криодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ð¸Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ‹Ð¹ криовоздейÑтвие уÑиление криодеÑтрукции диÑÑ‚Ð¸Ð»Ð»Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° термопара кріодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ñ–Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ð¸Ð¹ кріовплив поÑÐ¸Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð´ÐµÑтрукції диÑтильована вода термопара odestruction local cryoeffect enhanced cryodestruction distilled water thermocouple |
spellingShingle |
криодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ð¸Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ‹Ð¹ криовоздейÑтвие уÑиление криодеÑтрукции диÑÑ‚Ð¸Ð»Ð»Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° термопара кріодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ñ–Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ð¸Ð¹ кріовплив поÑÐ¸Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð´ÐµÑтрукції диÑтильована вода термопара odestruction local cryoeffect enhanced cryodestruction distilled water thermocouple Dronov, Oleksiy I. Khomenko, Dmytro I. Bakunets, Petro P. Teteryna, Viktoria V. Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку |
topic_facet |
криодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ð¸Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ‹Ð¹ криовоздейÑтвие уÑиление криодеÑтрукции диÑÑ‚Ð¸Ð»Ð»Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° термопара кріодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ñ–Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ð¸Ð¹ кріовплив поÑÐ¸Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð´ÐµÑтрукції диÑтильована вода термопара odestruction local cryoeffect enhanced cryodestruction distilled water thermocouple |
format |
Article |
author |
Dronov, Oleksiy I. Khomenko, Dmytro I. Bakunets, Petro P. Teteryna, Viktoria V. |
author_facet |
Dronov, Oleksiy I. Khomenko, Dmytro I. Bakunets, Petro P. Teteryna, Viktoria V. |
author_sort |
Dronov, Oleksiy I. |
title |
Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку |
title_short |
Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку |
title_full |
Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку |
title_fullStr |
Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку |
title_full_unstemmed |
Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку |
title_sort |
ð¢ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð½ñ– ð¿ð¾ðºð°ð·ð½ð¸ðºð¸ ð¿ñ–ñð»ñ ðºñ€ñ–ð¾ð²ð¿ð»ð¸ð²ñƒ, ð¿ð¾ñ‚ðµð½ñ†ñ–ð¹ð¾ð²ð°ð½ð¾ð³ð¾ ð´ð¸ññ‚ð¸ð»ñœð¾ð²ð°ð½ð¾ñž ð²ð¾ð´ð¾ñž, ð½ð° ðµðºñð¿ðµñ€ð¸ð¼ðµð½ñ‚ð°ð»ñœð½ñ–ð¹ ð¼ð¾ð´ðµð»ñ– ð¿ðµñ‡ñ–ð½ðºð¸ ñð²ð¸ð½ñ– ð·ð° ñƒð¼ð¾ð² ð²ñ–ð´ññƒñ‚ð½ð¾ññ‚ñ– ñð¿ð»ð°ð½ñ…ð½ñ–ñ‡ð½ð¾ð³ð¾ ðºñ€ð¾ð²ð¾ñ‚ð¾ðºñƒ |
title_alt |
Temperature Changes During Cryoeffect Potentiated With Distilled Water Assessed in Porcine Liver Model Without Splanchnic Blood Flow Temperature Changes During Cryoeffect Potentiated With Distilled Water Cryoeffect Assessed in Porcine Liver Model Without Splanchnic Blood Flow |
description |
The efficiency of local cryoeffect on pathological tissue area depends on the values of achieved temperature at a certain depth. This study presents the results on comparative analysis of the dynamics of temperature changes measured by intraoperative four-channel thermocouple unit KVIT-4 at discrete depths of 3, 8, 13 and 18 mm. We carried out two successive cycles of local cryoeffect with preliminary introduction of a distilled water into parenchyma of porcine liver (main group) and without any additional action (control group) in experimental model of porcine liver without splanchnic blood flow. The average temperature in animal liver tissue of the main group at a distance of 3 mm deep from the cryoapplicator operating surface was lower by 35 degrees at the end of the 10th min of cryoeffect of the 2nd cycle if compared with the control (–85.2 and –49.2°C, respectively), at a depth of 8 mm it was lower by 52,5 degrees (–61.1 and –8.5°C, respectively), at 13 mm this index was lower by 51,5 degrees (–59.5 and –3.0°C, respectively), and at 18 mm it was lower by 40,4 degrees (–40.5 and –0.1°C, respectively). An introduction of a distilled water into biological tissue 5 min prior to the initiation of local cryoeffect increased its effectiveness, as evidenced by the reaching of lower temperatures in the areas distant from the operating surface of the cryoapplicator.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(4): 348–355 |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2017 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1357 |
work_keys_str_mv |
AT dronovoleksiyi temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwaterassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT khomenkodmytroi temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwaterassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT bakunetspetrop temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwaterassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT teterynaviktoriav temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwaterassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT dronovoleksiyi temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwatercryoeffectassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT khomenkodmytroi temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwatercryoeffectassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT bakunetspetrop temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwatercryoeffectassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT teterynaviktoriav temperaturechangesduringcryoeffectpotentiatedwithdistilledwatercryoeffectassessedinporcinelivermodelwithoutsplanchnicbloodflow AT dronovoleksiyi ððμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2nðð3⁄4ðoððð1⁄2ððoððnnðnðonnð3⁄4ð2ðððð2nƒðð3⁄4nðμð1⁄2nnð1ð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnnððnœð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4nzð2ð3⁄4ðð3⁄4nzð1⁄2ððμðonððμnðð1⁄ AT khomenkodmytroi ððμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2nðð3⁄4ðoððð1⁄2ððoððnnðnðonnð3⁄4ð2ðððð2nƒðð3⁄4nðμð1⁄2nnð1ð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnnððnœð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4nzð2ð3⁄4ðð3⁄4nzð1⁄2ððμðonððμnðð1⁄ AT bakunetspetrop ððμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2nðð3⁄4ðoððð1⁄2ððoððnnðnðonnð3⁄4ð2ðððð2nƒðð3⁄4nðμð1⁄2nnð1ð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnnððnœð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4nzð2ð3⁄4ðð3⁄4nzð1⁄2ððμðonððμnðð1⁄ AT teterynaviktoriav ððμð1⁄4ððμnðnnƒnð1⁄2nðð3⁄4ðoððð1⁄2ððoððnnðnðonnð3⁄4ð2ðððð2nƒðð3⁄4nðμð1⁄2nnð1ð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ððnnððnœð3⁄4ð2ðð1⁄2ð3⁄4nzð2ð3⁄4ðð3⁄4nzð1⁄2ððμðonððμnðð1⁄ |
first_indexed |
2024-09-01T17:52:07Z |
last_indexed |
2024-09-01T17:52:07Z |
_version_ |
1811411874587082752 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-13572020-12-10T19:06:53Z Temperature Changes During Cryoeffect Potentiated With Distilled Water Assessed in Porcine Liver Model Without Splanchnic Blood Flow Temperature Changes During Cryoeffect Potentiated With Distilled Water Cryoeffect Assessed in Porcine Liver Model Without Splanchnic Blood Flow Температурні показники піÑÐ»Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð²Ð¿Ð»Ð¸Ð²Ñƒ, потенційованого диÑтильованою водою, на екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку Dronov, Oleksiy I. Khomenko, Dmytro I. Bakunets, Petro P. Teteryna, Viktoria V. криодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ð¸Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ‹Ð¹ криовоздейÑтвие уÑиление криодеÑтрукции диÑÑ‚Ð¸Ð»Ð»Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð½Ð°Ñ Ð²Ð¾Ð´Ð° термопара кріодеÑÑ‚Ñ€ÑƒÐºÑ†Ñ–Ñ Ð»Ð¾ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ð¸Ð¹ кріовплив поÑÐ¸Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð´ÐµÑтрукції диÑтильована вода термопара odestruction local cryoeffect enhanced cryodestruction distilled water thermocouple The efficiency of local cryoeffect on pathological tissue area depends on the values of achieved temperature at a certain depth. This study presents the results on comparative analysis of the dynamics of temperature changes measured by intraoperative four-channel thermocouple unit KVIT-4 at discrete depths of 3, 8, 13 and 18 mm. We carried out two successive cycles of local cryoeffect with preliminary introduction of a distilled water into parenchyma of porcine liver (main group) and without any additional action (control group) in experimental model of porcine liver without splanchnic blood flow. The average temperature in animal liver tissue of the main group at a distance of 3 mm deep from the cryoapplicator operating surface was lower by 35 degrees at the end of the 10th min of cryoeffect of the 2nd cycle if compared with the control (–85.2 and –49.2°C, respectively), at a depth of 8 mm it was lower by 52,5 degrees (–61.1 and –8.5°C, respectively), at 13 mm this index was lower by 51,5 degrees (–59.5 and –3.0°C, respectively), and at 18 mm it was lower by 40,4 degrees (–40.5 and –0.1°C, respectively). An introduction of a distilled water into biological tissue 5 min prior to the initiation of local cryoeffect increased its effectiveness, as evidenced by the reaching of lower temperatures in the areas distant from the operating surface of the cryoapplicator.Probl Cryobiol Cryomed 2017; 27(4): 348–355 ÐффективноÑÑ‚ÑŒ локального криовоздейÑÑ‚Ð²Ð¸Ñ Ð½Ð° патологичеÑкий учаÑток ткани завиÑит от значений доÑтигнутой температуры на конкретной глубине. Ð’ данном иÑÑледовании предÑтавлены результаты Ñравнительного анализа динамики изменений температуры по показателÑм комплекÑа измерительного интраоперационного термопарного четырехканального «КВИТ–4» на диÑкретных глубинах 3, 8, 13 и18 мм. Ðа ÑкÑпериментальной модели печени Ñвиньи при отÑутÑтвии ÑпланхничеÑкого кровотока нами проведено два поÑледовательных цикла локального криовоздейÑÑ‚Ð²Ð¸Ñ Ñ Ð¿Ñ€ÐµÐ´Ð²Ð°Ñ€Ð¸Ñ‚ÐµÐ»ÑŒÐ½Ñ‹Ð¼ введением в паренхиму печени Ñвиньи диÑтиллированной воды (оÑÐ½Ð¾Ð²Ð½Ð°Ñ Ð³Ñ€ÑƒÐ¿Ð¿Ð°) и без Ð²Ð²ÐµÐ´ÐµÐ½Ð¸Ñ (ÐºÐ¾Ð½Ñ‚Ñ€Ð¾Ð»ÑŒÐ½Ð°Ñ Ð³Ñ€ÑƒÐ¿Ð¿Ð°). СреднÑÑ Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð° в ткани печени животных оÑновной группы на глубине3 ммот рабочей поверхноÑти криоаппликатора в конце деÑÑтого минуты второго цикла криовоздейÑÑ‚Ð²Ð¸Ñ Ð±Ñ‹Ð»Ð° на 36 градуÑов ниже, чем в контрольной (–85,2 и –49,2°С ÑоответÑтвенно); на глубине8 мм– ниже на 52,5 градуÑа (–61,1 и –8,5°С ÑоответÑтвенно); на глубине13 мм–ниже на 51,5 Ð³Ñ€Ð°Ð´ÑƒÑ (–59,5 и –3,0°С ÑоответÑтвенно), на глубине18 мм– ниже на 40,4 градуÑов (–40,5 и –0,1°С ÑоответÑтвенно). Введение диÑтиллированной воды в биологичеÑкую ткань за 5 минут до начала локального криовоздейÑÑ‚Ð²Ð¸Ñ ÑƒÑиливало его ÑффективноÑÑ‚ÑŒ, о чем ÑвидетельÑтвовало доÑÑ‚Ð¸Ð¶ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð±Ð¾Ð»ÐµÐµ низких температур в наиболее удаленных от рабочей поверхноÑти криоаппликатора учаÑтках ЕфективніÑÑ‚ÑŒ локального кріовпливу на патологічну ділÑнку тканини залежить від значень доÑÑгнутої температури на конкретній глибині. У даному доÑлідженні предÑтавлено результати порівнÑльного аналізу динаміки змін температури за показниками комплекÑу вимірювального інтраопераційного термопарного чотириканального «КВІТ–4» на диÑкретних глибинах 3, 8, 13 та18 мм. Ðа екÑпериментальній моделі печінки Ñвині за умов відÑутноÑÑ‚Ñ– Ñпланхнічного кровотоку нами проведено два поÑлідовні цикли локальної кріодії з попереднім введеннÑм у паренхіму печінки Ñвині диÑтильованої води (оÑновна група) та без Ð²Ð²ÐµÐ´ÐµÐ½Ð½Ñ (контрольна група). Ð¡ÐµÑ€ÐµÐ´Ð½Ñ Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð° у тканині печінки тварин оÑновної групи на глибині3 ммвід робочої поверхні кріоаплікатора наприкінці 10–ої хвилини другого циклу кріовпливу була на 36 градуÑів нижча, ніж у контрольній (–85,2 та –49,2°С відповідно); на глибині8 мм– нижча на 52,5 градуÑи (–61,1 та –8,5°С відповідно); на глибині13 мм– нижча на 51,5 Ð³Ñ€Ð°Ð´ÑƒÑ (–59,5 та –3,0°С відповідно), на глибині18 мм– нижча на 40,4 градуÑів (–40,5 та –0,1°С відповідно). Ð’Ð²ÐµÐ´ÐµÐ½Ð½Ñ Ð´Ð¸Ñтильованої води в біологічну тканину за 5 хв до початку локального кріовпливу поÑилювало його ефективніÑÑ‚ÑŒ, про що Ñвідчило доÑÑÐ³Ð½ÐµÐ½Ð½Ñ Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆ низьких температур у найбільш віддалених від робочої поверхні кріоаплікатора ділÑнках. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2017-12-23 Article Article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1357 10.15407/cryo27.04.348 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 27 No. 4 (2017): Probl Cryobiol Cryomed; 348-355 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 27 № 4 (2017): Проблемы криобиологии и криомедицины; 348-355 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 27 № 4 (2017): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 348-355 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo27.04 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/1357/1440 |