АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ

The article reviewed the state and dynamics of changes in the politico-legal, economic, sociodemographic, technological environmental macro-factors that influence the activity of meat processing enterprisesin Ukraine. To systematize the described macro-factors, the PEST analysis matrix construction...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2019
Автор: Ю., Дьяченко В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Odesa National University of Technology 2019
Онлайн доступ://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1459
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Food Industry Economics

Репозитарії

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1459
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2023-05-10T11:21:44Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Ю., Дьяченко В.
spellingShingle Ю., Дьяченко В.
АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
author_facet Ю., Дьяченко В.
author_sort Ю., Дьяченко В.
title АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
title_short АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
title_full АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
title_fullStr АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
title_full_unstemmed АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
title_sort аналіз впливу макрофакторів зовнішнього середовища на діяльність м’ясопереробних підприємств україни
title_alt ANALYSIS OF THE INFLUENCE OF ENVIRONMENTAL MACROFACTORS ON THE ACTIVITY OF MEAT PROCESSING ENTERPRISES IN UKRAINE
АНАЛИЗ ВЛИЯНИЯ МАКРОФАКТОРОВ ВНЕШНЕЙ СРЕДЫ НА ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ МЯСОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИХ ПРЕДПРИЯТИЙ УКРАИНЫ
description The article reviewed the state and dynamics of changes in the politico-legal, economic, sociodemographic, technological environmental macro-factors that influence the activity of meat processing enterprisesin Ukraine. To systematize the described macro-factors, the PEST analysis matrix construction technique wasused. Among the main politico-legal factors, the following can be distinguished: - unstable political situation, - lossof territorial integrity and thus production capacities and markets, - crisis in relations with the Russian Federation, -the signing of the Association Agreement with the EU for the continuation of the European integration processes, -changes in tax legislation, - necessity to adapt the legislation of Ukraine in accordance with EU requirements, -mandatory implementation of the HACCP system in meat processing enterprises; - development of new standards regulating the activity of meat processing enterprises. The economic factors include: - abolition of the special tax regime for enterprises engaged in animal breeding and meat production (the budget subsidy is provided),- devaluation of the national currency, - low purchasing power of the population, - high unemployment rate, - highinflation index, - reduction in real incomes of the population, -food import embargo by the Russian Federation, -the presence of quotas for export of domestically produced meat to the EU, which is exempt from payment offees, -activation of the Asian and African areas of External Economic Activity (EEA), - tendency to reduce themarket for meat and meat products. The study of the socio-demographic factor revealed: - dwindling population, -decrease in the birth rate and an increase in mortality, - deterioration in the health of the nation, - high proportionof elderly people in the age structure of the population, - outflow of highly-qualified personnel with higher education abroad. The technological factor can be characterized as follows: - low level of innovation activity of food industry enterprises, - poor financing of innovation activity of enterprises by the state, - new types of products arebeing developed; - new technological processes (low-waste, resource-saving) are being developed.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2019
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1459
work_keys_str_mv AT ûdʹâčenkov analysisoftheinfluenceofenvironmentalmacrofactorsontheactivityofmeatprocessingenterprisesinukraine
AT ûdʹâčenkov analizvliâniâmakrofaktorovvnešnejsredynadeâtelʹnostʹmâsopererabatyvaûŝihpredpriâtijukrainy
AT ûdʹâčenkov analízvplivumakrofaktorívzovníšnʹogoseredoviŝanadíâlʹnístʹmâsopererobnihpídpriêmstvukraíni
first_indexed 2025-07-22T19:40:49Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:34Z
_version_ 1844167033311199232
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-14592023-05-10T11:21:44Z ANALYSIS OF THE INFLUENCE OF ENVIRONMENTAL MACROFACTORS ON THE ACTIVITY OF MEAT PROCESSING ENTERPRISES IN UKRAINE АНАЛИЗ ВЛИЯНИЯ МАКРОФАКТОРОВ ВНЕШНЕЙ СРЕДЫ НА ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ МЯСОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИХ ПРЕДПРИЯТИЙ УКРАИНЫ АНАЛІЗ ВПЛИВУ МАКРОФАКТОРІВ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ДІЯЛЬНІСТЬ М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ Ю., Дьяченко В. The article reviewed the state and dynamics of changes in the politico-legal, economic, sociodemographic, technological environmental macro-factors that influence the activity of meat processing enterprisesin Ukraine. To systematize the described macro-factors, the PEST analysis matrix construction technique wasused. Among the main politico-legal factors, the following can be distinguished: - unstable political situation, - lossof territorial integrity and thus production capacities and markets, - crisis in relations with the Russian Federation, -the signing of the Association Agreement with the EU for the continuation of the European integration processes, -changes in tax legislation, - necessity to adapt the legislation of Ukraine in accordance with EU requirements, -mandatory implementation of the HACCP system in meat processing enterprises; - development of new standards regulating the activity of meat processing enterprises. The economic factors include: - abolition of the special tax regime for enterprises engaged in animal breeding and meat production (the budget subsidy is provided),- devaluation of the national currency, - low purchasing power of the population, - high unemployment rate, - highinflation index, - reduction in real incomes of the population, -food import embargo by the Russian Federation, -the presence of quotas for export of domestically produced meat to the EU, which is exempt from payment offees, -activation of the Asian and African areas of External Economic Activity (EEA), - tendency to reduce themarket for meat and meat products. The study of the socio-demographic factor revealed: - dwindling population, -decrease in the birth rate and an increase in mortality, - deterioration in the health of the nation, - high proportionof elderly people in the age structure of the population, - outflow of highly-qualified personnel with higher education abroad. The technological factor can be characterized as follows: - low level of innovation activity of food industry enterprises, - poor financing of innovation activity of enterprises by the state, - new types of products arebeing developed; - new technological processes (low-waste, resource-saving) are being developed. В статье рассмотрено состояние и динамика изменений политико-правового, экономического, со-циально-демографического, технологического макрофакторов внешней среды, оказывающих влияние на  деятельность мясоперерабатывающих предприятий Украины. Для систематизации описанных макрофак-торов использована методика построения матрицы PEST-анализа. Среди основных политико-правовыхфакторов можно выделить следующие: - нестабильная политическая ситуация, - потеря территориальнойцелостности и тем самым производственных мощностей и рынков сбыта, - кризис в отношениях с Россий-ской Федерацией, - подписание Соглашения об ассоциации с ЕС за продолжение евроинтеграционныхпроцессов, - изменения в налоговом законодательстве - необходимость адаптации законодательства Ук-раины в соответствии с требованиями ЕС, - обязательное внедрение системы НАССР на мясоперераба-тывающих предприятиях, - разработка новых стандартов, регламентирующих деятельность мясоперера-батывающих предприятий. К экономическим факторам следует отнести: - отмена спецрежима налогооб-ложения предприятий, занимающихся разведением животных и производством мяса (предоставляетсябюджетная дотация), - девальвация национальной валюты, - низкая покупательная способность населе-ния, - высокий уровень безработицы, - высокий индекс инфляции, - сокращение реальных доходов насе-ления, - продовольственное эмбарго со стороны Российской Федерации, - наличие квоты на экспорт в ЕСмяса отечественного производства, которое освобождается от уплаты пошлины, -активизация Азиатскогои Африканского направления ВЭД, - тенденция к сокращению рынка мяса и мясопродуктов. Исследова-ние социально-демографического фактора позволило выявить: - уменьшение численности населения, -снижение уровня рождаемости и повышение смертности населения, - ухудшение здоровья нации, - высо-кая доля пожилых людей в возрастной структуре населения, - отток высококвалифицированных кадров свысшим образованием за границу. Технологический фактор можно охарактеризовать следующим обра-зом: - низкий уровень инновационной активности предприятий пищевой промышленности, - слабое фи-нансирование инновационной деятельности предприятий государством, - осуществляется разработкановых видов продукции, - осуществляется разработка новых технологических процессов (малоотходных,ресурсосберегающих). В статті розглянуто стан та динаміку змін макрофакторів зовнішнього середовища, які здійснюютьвплив на діяльність м’ясопереробних підприємств України. Серед основних політико-правових факторіввиявлено: - втрата територіальної цілісності та через це втрата виробничих потужностей і ринків збуту, -криза у відносинах з Російською Федерацією, - підписання Угоди про асоціацію з ЄС за продовження євро-інтеграційних процесів, - обов’язкове впровадження системи НАССР на м’ясопереробних підприємствахтощо. До економічних факторів слід віднести: - скасування спецрежиму оподаткування підприємств, щозаймаються розведенням тварин та виробництвом м’яса, - девальвація національної валюти, - низька ку-півельна спроможність населення, - високий індекс інфляції, - тенденція до скорочення ринку м’яса ім’ясопродуктів. Дослідження соціально-демографічного фактору дало змогу виявити: - зменшення чисе-льності населення, - висока частка людей похилого віку в віковій структурі населення, - відтік висококвалі-фікованих кадрів з вищою освітою за кордон. Технологічний фактор можна охарактеризувати таким чином:- низький рівень інноваційної активності підприємств харчової промисловості, - слабке фінансування інно-ваційної діяльності підприємств державою, - здійснюється розробка нових видів продукції та технологічнихпроцесів. Для систематизації описаних макрофакторів використано методику побудови матриці PEST-аналізу. Odesa National University of Technology 2019-10-16 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1459 10.15673/fie.v11i3.1459 Food Industry Economics; Vol 11 No 3 (2019): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 11 № 3 (2019): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 11 № 3 (2019): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1459/1681 Авторське право (c) 2019 Food Industry Economics