Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних

The article examines the economic literature on the approaches to the analysis of receivables of theenterprise. The sequence of receivables analysis has been made by stages: definition of purpose, objects,tasks of analysis, work on sources of information, quantitative and qualitative analysis of rec...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2020
Hauptverfasser: Stupnytska, T., Antonyuk, O., Volodina, O., Orel, A.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2020
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1813
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1813
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2020-11-10T11:07:24Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Stupnytska, T.
Antonyuk, O.
Volodina, O.
Orel, A.
spellingShingle Stupnytska, T.
Antonyuk, O.
Volodina, O.
Orel, A.
Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
author_facet Stupnytska, T.
Antonyuk, O.
Volodina, O.
Orel, A.
author_sort Stupnytska, T.
title Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
title_short Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
title_full Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
title_fullStr Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
title_full_unstemmed Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
title_sort системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних
title_alt Systematic approach to the analysis of receivables of the enterprise on the basis of statistical data
Системный подход к анализу дебиторской задолженности предприятия на основе статистических данных
description The article examines the economic literature on the approaches to the analysis of receivables of theenterprise. The sequence of receivables analysis has been made by stages: definition of purpose, objects,tasks of analysis, work on sources of information, quantitative and qualitative analysis of receivables,evaluation and generalization of analysis results, development of appropriate recommendations to improvethe efficiency of the enterprise. The system of indicators for the qualitative analysis of receivables of theenterprise has been generalized. According to the proposed system of indicators, the relevant calculationswere made on the example of the food industry enterprise and recommendations were given to improve thestatus of settlements with debtors. The analysis carried out in this sequence will allow to assess the realstate of receivables of the enterprise, as well as to identify problematic aspects of receivables management,to develop measures to reduce overdue and doubtful receivables.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2020
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1813
work_keys_str_mv AT stupnytskat systematicapproachtotheanalysisofreceivablesoftheenterpriseonthebasisofstatisticaldata
AT antonyuko systematicapproachtotheanalysisofreceivablesoftheenterpriseonthebasisofstatisticaldata
AT volodinao systematicapproachtotheanalysisofreceivablesoftheenterpriseonthebasisofstatisticaldata
AT orela systematicapproachtotheanalysisofreceivablesoftheenterpriseonthebasisofstatisticaldata
AT stupnytskat sistemnyjpodhodkanalizudebitorskojzadolžennostipredpriâtiânaosnovestatističeskihdannyh
AT antonyuko sistemnyjpodhodkanalizudebitorskojzadolžennostipredpriâtiânaosnovestatističeskihdannyh
AT volodinao sistemnyjpodhodkanalizudebitorskojzadolžennostipredpriâtiânaosnovestatističeskihdannyh
AT orela sistemnyjpodhodkanalizudebitorskojzadolžennostipredpriâtiânaosnovestatističeskihdannyh
AT stupnytskat sistemnijpídhídŝodozdíjsnennâanalízudebítorsʹkoízaborgovanostípídpriêmstvanapídstavístatističnihdanih
AT antonyuko sistemnijpídhídŝodozdíjsnennâanalízudebítorsʹkoízaborgovanostípídpriêmstvanapídstavístatističnihdanih
AT volodinao sistemnijpídhídŝodozdíjsnennâanalízudebítorsʹkoízaborgovanostípídpriêmstvanapídstavístatističnihdanih
AT orela sistemnijpídhídŝodozdíjsnennâanalízudebítorsʹkoízaborgovanostípídpriêmstvanapídstavístatističnihdanih
first_indexed 2025-09-24T17:25:42Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:42Z
_version_ 1850411143375355904
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-18132020-11-10T11:07:24Z Systematic approach to the analysis of receivables of the enterprise on the basis of statistical data Системный подход к анализу дебиторской задолженности предприятия на основе статистических данных Системний підхід щодо здійснення аналізу дебіторської заборгованості підприємства на підставі статистичних даних Stupnytska, T. Antonyuk, O. Volodina, O. Orel, A. The article examines the economic literature on the approaches to the analysis of receivables of theenterprise. The sequence of receivables analysis has been made by stages: definition of purpose, objects,tasks of analysis, work on sources of information, quantitative and qualitative analysis of receivables,evaluation and generalization of analysis results, development of appropriate recommendations to improvethe efficiency of the enterprise. The system of indicators for the qualitative analysis of receivables of theenterprise has been generalized. According to the proposed system of indicators, the relevant calculationswere made on the example of the food industry enterprise and recommendations were given to improve thestatus of settlements with debtors. The analysis carried out in this sequence will allow to assess the realstate of receivables of the enterprise, as well as to identify problematic aspects of receivables management,to develop measures to reduce overdue and doubtful receivables. Организация учета дебиторской задолженности имеет важное значение для субъектов хозяй-ствования всех отраслей. Успешное функционирование любого предприятия возможно при условииправильной организации управления расчетов с дебиторами. Стратегическое значение данной про-блемы заключается в том, что дебиторская задолженность оказывает влияние на ликвидность акти-вов, финансовое состояние и платежеспособность предприятия.В статье проведен анализ экономической литературы по вопросам подходов к анализу деби-торской задолженности предприятия. Приведена последовательность проведения анализа дебитор-ской задолженности по этапам: определение цели, объектов, задач анализа; работа над источникамиинфоромации; проведение количественного и качественного анализа дебиторской задолженности;оценка и обобщение результатов анализа; разработка соответствующих рекомендаций по повыше-нию эффективности деятельности предприятия. Обобщена система качественных показателей дляанализа дебиторской задолженности предприятия, к которым можно отнести: коэффициент оборачи-ваемости дебиторской задолженности, продолжительность периода ее погашения, доля дебиторской задолженности в общем объеме оборотных активов, коэффициент соотношения дебиторской и кре-диторской задолженности. По предложенной системе показателей были проведены расчеты на при-мере предприятия пищевой промышленности и даны рекомендации по улучшению расчетов с деби-торами. Анализ, проведенный по предложенной последовательности, позволит оценить реальноесостояние дебиторской задолженности предприятия, а также выявить проблемные аспекты по управ-лению дебиторской задолженностью, разработать меры по сокращению просроченной и сомнитель-ной дебиторской задолженности. Організація обліку дебіторської заборгованості має важливе значення для суб’єктів господа-рювання усіх галузей. Адже успішне функціонування будь-якого підприємства можливе за умови пра-вильної організації управління розрахунками з дебіторами. Стратегічне значення даної проблеми по-лягає в тому, що дебіторська заборгованість здатна впливати на ліквідність активів, фінансовий станта платоспроможність підприємства.В статті проведено дослідження економічної літератури з питань розгляду підходів до аналізудебіторської заборгованості підприємства. Складено послідовність проведення аналізу дебіторськоїзаборгованості за етапами: визначення мети, об’єктів, завдань аналізу; робота над джерелами інфо-ромації; проведення кількісного та якісного аналізу дебіторської заборгованості; оцінка та узагальнен-ня результатів аналізу; розробка відповідних рекомендацій щодо підвищення ефективності діяльностіпідприємства. Узагальнено систему показників для якісного аналізу дебіторської заборгованості підп-риємства, до яких можна віднести: коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості, тривалість пе-ріоду погашення, питома вага дебіторської заборгованості в загальному обсязі оборотних активів, ко-ефіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості. За запропонованою системоюпоказників були проведені відповідні розрахунки на прикладі підприємства харчової промисловості танадані рекомендації щодо покращення стану розрахунків з дебіторами. Аналіз, проведенний за розглі-нутою послідовністю надасть змогу оцінити реальний стан дебіторської заборгованості підприємства,а також дозволить виявити проблемні аспекти щодо управління дебіторською заборгованістю, розро-бити заходи щодо скорочення простроченої та сумнівної дебіторської заборгованості. Odesa National University of Technology 2020-10-14 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1813 10.15673/fie.v12i3.1813 Food Industry Economics; Vol 12 No 3 (2020): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 12 № 3 (2020): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 12 № 3 (2020): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/ехп.v12i3 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/1813/2006 Авторське право (c) 2020 Food Industry Economics