Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов
The effect of some substances with cryoprotective properties on grape meristem fluorescence and viability was studied. Treated with cryoprotectants meristems were irradiated with laser to excite photoelectron emission and the fluorescence spectra were obtained in 1, 3, 5, 20 and 120 min. It has been...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2010
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/189 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-189 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1892025-02-15T04:17:37Z Change in Fluorescence Intensity of Grape Meristem Cells Under Effect of Some Cryoprotective Agents Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов Stribul, T. F. Lysak, Yu. S. Kompaniets, A. M. флуореÑÑ†ÐµÐ½Ñ†Ñ–Ñ Ð²Ñ–Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ñ€Ð°Ð´Ð¸ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ– реакції антиокÑиданти флавопротеїди перокÑидазне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ…Ð»Ð¾Ñ€Ð¾Ñ„Ñ–Ð» мериÑтема fluorescence free radical reactions antioxidants flavoproteins peroxidation chlorophyll meristem флуореÑÑ†ÐµÐ½Ñ†Ð¸Ñ Ñвободнорадикальные реакции антиокÑиданты флавопротеиды перокÑидазное окиÑление хлорофилл мериÑтема The effect of some substances with cryoprotective properties on grape meristem fluorescence and viability was studied. Treated with cryoprotectants meristems were irradiated with laser to excite photoelectron emission and the fluorescence spectra were obtained in 1, 3, 5, 20 and 120 min. It has been established that the effect of cryoprotective agents (CPAs) manifested in the change of fluorescence intensity within the range of the studied wave lengths. Обработанные криопротекторами мериÑтемы облучали лазером Ð´Ð»Ñ Ð²Ð¾Ð·Ð±ÑƒÐ¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ñ„Ð¾Ñ‚Ð¾Ñлектронной ÑмиÑÑии и получали Ñпектры флуореÑценции через 1, 3, 5, 20 и 120 мин. УÑтановлено, что влиÑние криозащитных вещеÑтв проÑвлÑлоÑÑŒ в изменении интенÑивноÑти ÑÐ²ÐµÑ‡ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð² диапазоне иÑÑледованных длин волн. ДоÑліджена залежніÑÑ‚ÑŒ флуореÑцентного ÑÐ²Ñ–Ñ‚Ñ–Ð½Ð½Ñ ÐºÐ»Ñ–Ñ‚Ð¸Ð½ мериÑтеми винограду від впливу на мериÑтему деÑких речовин з кріопротекторними влаÑтивоÑÑ‚Ñми. МериÑтемы, обробені кріопротекторами, опромінювали лазером Ð´Ð»Ñ Ð·Ð±ÑƒÐ´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ„Ð¾Ñ‚Ð¾ÐµÐ»ÐµÐºÑ‚Ñ€Ð¾Ð½Ð½Ð¾Ñ— еміÑÑ–Ñ— Ñ– отримували Ñпектри флуореÑценції через 1, 3, 5, 20 та 120 хв. Ð’Ñтановлено, що вплив кріозахиÑних речовин виÑвлÑвÑÑ Ñƒ зміні інтенÑивноÑÑ‚Ñ– ÑÐ²Ñ–Ñ‚Ñ–Ð½Ð½Ñ Ñƒ діапазоні доÑліджених довжин хвиль. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2010-09-20 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/189 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 20 No. 3 (2010): Problems of Cryobiology; 297-302 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 20 № 3 (2010): Проблемы криобиологии; 297-302 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 20 № 3 (2010): Проблемы криобиологии; 297-302 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/189/221 Copyright (c) 2020 T. F. Stribul, Yu. S. Lysak, A. M. Kompaniets https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-02-15T04:17:37Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
флуореÑÑ†ÐµÐ½Ñ†Ñ–Ñ Ð²Ñ–Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ñ€Ð°Ð´Ð¸ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ– реакції антиокÑиданти флавопротеїди перокÑидазне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ…Ð»Ð¾Ñ€Ð¾Ñ„Ñ–Ð» мериÑтема |
spellingShingle |
флуореÑÑ†ÐµÐ½Ñ†Ñ–Ñ Ð²Ñ–Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ñ€Ð°Ð´Ð¸ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ– реакції антиокÑиданти флавопротеїди перокÑидазне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ…Ð»Ð¾Ñ€Ð¾Ñ„Ñ–Ð» мериÑтема Stribul, T. F. Lysak, Yu. S. Kompaniets, A. M. Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
topic_facet |
флуореÑÑ†ÐµÐ½Ñ†Ñ–Ñ Ð²Ñ–Ð»ÑŒÐ½Ð¾Ñ€Ð°Ð´Ð¸ÐºÐ°Ð»ÑŒÐ½Ñ– реакції антиокÑиданти флавопротеїди перокÑидазне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ñ…Ð»Ð¾Ñ€Ð¾Ñ„Ñ–Ð» мериÑтема fluorescence free radical reactions antioxidants flavoproteins peroxidation chlorophyll meristem флуореÑÑ†ÐµÐ½Ñ†Ð¸Ñ Ñвободнорадикальные реакции антиокÑиданты флавопротеиды перокÑидазное окиÑление хлорофилл мериÑтема |
format |
Article |
author |
Stribul, T. F. Lysak, Yu. S. Kompaniets, A. M. |
author_facet |
Stribul, T. F. Lysak, Yu. S. Kompaniets, A. M. |
author_sort |
Stribul, T. F. |
title |
Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
title_short |
Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
title_full |
Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
title_fullStr |
Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
title_full_unstemmed |
Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
title_sort |
ð˜ð·ð¼ðµð½ðµð½ð¸ðµ ð¸ð½ñ‚ðµð½ñð¸ð²ð½ð¾ññ‚ð¸ ñ„ð»ñƒð¾ñ€ðµññ†ðµð½ñ†ð¸ð¸ ðºð»ðµñ‚ð¾ðº ð¼ðµñ€ð¸ññ‚ðµð¼ð½ð¾ð¹ ñ‚ðºð°ð½ð¸ ð²ð¸ð½ð¾ð³ñ€ð°ð´ð° ð¿ð¾ð´ ð´ðµð¹ññ‚ð²ð¸ðµð¼ ñ€ñð´ð° ðºñ€ð¸ð¾ð¿ñ€ð¾ñ‚ðµðºñ‚ð¾ñ€ð¾ð² |
title_alt |
Change in Fluorescence Intensity of Grape Meristem Cells Under Effect of Some Cryoprotective Agents Изменение интенÑивноÑти флуореÑценции клеток мериÑтемной ткани винограда под дейÑтвием Ñ€Ñда криопротекторов |
description |
The effect of some substances with cryoprotective properties on grape meristem fluorescence and viability was studied. Treated with cryoprotectants meristems were irradiated with laser to excite photoelectron emission and the fluorescence spectra were obtained in 1, 3, 5, 20 and 120 min. It has been established that the effect of cryoprotective agents (CPAs) manifested in the change of fluorescence intensity within the range of the studied wave lengths. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2010 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/189 |
work_keys_str_mv |
AT stribultf changeinfluorescenceintensityofgrapemeristemcellsundereffectofsomecryoprotectiveagents AT lysakyus changeinfluorescenceintensityofgrapemeristemcellsundereffectofsomecryoprotectiveagents AT kompanietsam changeinfluorescenceintensityofgrapemeristemcellsundereffectofsomecryoprotectiveagents AT stribultf ððð1⁄4ðμð1⁄2ðμð1⁄2ððμðð1⁄2nðμð1⁄2nðð2ð1⁄2ð3⁄4nnðnðnƒð3⁄4nðμnnðμð1⁄2nðððoððμnð3⁄4ðoð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ð1⁄2ð3⁄4ð1nðoðð1⁄2ðð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3nððððð3⁄4ðððμð1nnð2ð AT lysakyus ððð1⁄4ðμð1⁄2ðμð1⁄2ððμðð1⁄2nðμð1⁄2nðð2ð1⁄2ð3⁄4nnðnðnƒð3⁄4nðμnnðμð1⁄2nðððoððμnð3⁄4ðoð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ð1⁄2ð3⁄4ð1nðoðð1⁄2ðð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3nððððð3⁄4ðððμð1nnð2ð AT kompanietsam ððð1⁄4ðμð1⁄2ðμð1⁄2ððμðð1⁄2nðμð1⁄2nðð2ð1⁄2ð3⁄4nnðnðnƒð3⁄4nðμnnðμð1⁄2nðððoððμnð3⁄4ðoð1⁄4ðμnðnnðμð1⁄4ð1⁄2ð3⁄4ð1nðoðð1⁄2ðð2ðð1⁄2ð3⁄4ð3nððððð3⁄4ðððμð1nnð2ð |
first_indexed |
2024-09-01T17:45:57Z |
last_indexed |
2025-02-15T04:53:23Z |
_version_ |
1824097780813004800 |