Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України

The article is devoted to the empirical study of the indicators of value added and logistics costs in thechain of grain and bread products of Ukraine. The interlink ratios of the main efficiency indicators and reproduction disproportions in the development of the market chain have been determined. I...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2021
1. Verfasser: Нікішина, О. В.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2021
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2035
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2035
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2021-07-22T07:07:49Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Нікішина, О. В.
spellingShingle Нікішина, О. В.
Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України
author_facet Нікішина, О. В.
author_sort Нікішина, О. В.
title Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України
title_short Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України
title_full Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України
title_fullStr Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України
title_full_unstemmed Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України
title_sort діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів україни
title_alt Diagnostics of value added and logistics costs indices in the chain of grain and bread products of Ukraine
description The article is devoted to the empirical study of the indicators of value added and logistics costs in thechain of grain and bread products of Ukraine. The interlink ratios of the main efficiency indicators and reproduction disproportions in the development of the market chain have been determined. It has been established that as the degree of processing of products in the chain «wheat – flour – bread» increases, its level of profitabilitydecreases with a simultaneous increase in the tax burden and changes in the structure of value added in thedirection of increasing the share of wages and reducing specific gravity of profits. It has been proved that thelink of bakery products production, playing an important social and tax role in the market system, lacks addedvalue, which inhibits its reproduction development on an innovative basis.It has been emphasized that the unresolved problem of structural disparities in the chain of grain and breadproducts is gradually transforming this chain in the direction of reducing the completed processing cycle andmigration of value added in the «shadow» spheres of processing units. The diagnostics of logistics costs in theunit dimension has been carried out, the logistics component of value added has been calculated for the firsttime, its greatest value and the growing trend in the raw material link have been established. Based on the inter-link balance of market chain efficiency indicators, their comparative analysis has been carried out and anumber of inter-link inequalities have been identified as a basis for the introduction of adaptive mechanismsand measures to overcome reproduction imbalances in the value chain.Directions and measures of continuation of the market value chain in the context of achieving the goals of theNational Economic Strategy until 2030 have been defined, namely: approval of effective technical regulationand market surveillance, gradual «de-shadowing» of the market chain links, stimulating flour exports, supporting domestic exporters in foreign markets.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2021
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2035
work_keys_str_mv AT níkíšinaov diagnosticsofvalueaddedandlogisticscostsindicesinthechainofgrainandbreadproductsofukraine
AT níkíšinaov díagnostikapokaznikívdodanoívartostítalogístičnihvitratulancûgurinkuzernovihíhlíbnihproduktívukraíni
first_indexed 2025-09-24T17:25:46Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:46Z
_version_ 1844167045043716096
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-20352021-07-22T07:07:49Z Diagnostics of value added and logistics costs indices in the chain of grain and bread products of Ukraine Діагностика показників доданої вартості та логістичних витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України Нікішина, О. В. The article is devoted to the empirical study of the indicators of value added and logistics costs in thechain of grain and bread products of Ukraine. The interlink ratios of the main efficiency indicators and reproduction disproportions in the development of the market chain have been determined. It has been established that as the degree of processing of products in the chain «wheat – flour – bread» increases, its level of profitabilitydecreases with a simultaneous increase in the tax burden and changes in the structure of value added in thedirection of increasing the share of wages and reducing specific gravity of profits. It has been proved that thelink of bakery products production, playing an important social and tax role in the market system, lacks addedvalue, which inhibits its reproduction development on an innovative basis.It has been emphasized that the unresolved problem of structural disparities in the chain of grain and breadproducts is gradually transforming this chain in the direction of reducing the completed processing cycle andmigration of value added in the «shadow» spheres of processing units. The diagnostics of logistics costs in theunit dimension has been carried out, the logistics component of value added has been calculated for the firsttime, its greatest value and the growing trend in the raw material link have been established. Based on the inter-link balance of market chain efficiency indicators, their comparative analysis has been carried out and anumber of inter-link inequalities have been identified as a basis for the introduction of adaptive mechanismsand measures to overcome reproduction imbalances in the value chain.Directions and measures of continuation of the market value chain in the context of achieving the goals of theNational Economic Strategy until 2030 have been defined, namely: approval of effective technical regulationand market surveillance, gradual «de-shadowing» of the market chain links, stimulating flour exports, supporting domestic exporters in foreign markets. Стаття присвячена емпіричному дослідженню ланкових показників доданої вартості й логістич-них витрат у ланцюгу ринку зернових і хлібних продуктів України. Визначено міжланкові співвідношенняголовних показників ефективності та відтворювальні диспропорції у розвитку ринкового ланцюга. Вста-новлено, що у міру зростання ступеню переробки продукції в ланцюгу «пшениця – борошно – хліб», рі-вень її рентабельності зменшується за одночасного зростання податкового навантаження та зміни стру-ктури доданої вартості в напрямі збільшення частки заробітної плати та скорочення питомої ваги прибу-тку. Доведено, що ланка виробництва хлібобулочних виробів, виконуючи вагому соціальну й податковуроль в ринковій системі, недоотримує додану вартість, що гальмує її відтворювальний розвиток на інно-ваційній основі. Наголошено, що невирішеність проблеми структурних диспропорцій у ланцюгу ринкузернових і хлібних продуктів поступово трансформує цей ланцюг в напрямі скорочення завершеного ци-клу переробки та міграції доданої вартості у «тіньові» сфери переробних ланок. Проведено діагностикулогістичних витрат у ланковому вимірі, вперше розраховано логістичну компоненту доданої вартості.Визначено напрями і заходи продовження ринкового ланцюга вартості у контексті досягнення цілей На-ціональної економічної стратегії до 2030 р. Odesa National University of Technology 2021-07-21 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2035 10.15673/fie.v13i2.2035 Food Industry Economics; Vol 13 No 2 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 2 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 2 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/ехп.v13i2 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2035/2240 Авторське право (c) 2021 Food Industry Economics