Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах

Стаття присвячена дослідженню напрямів регулювання підприємницької діяльності такого ва-жливого суб’єкту національної економіки, як харчова промисловість, через застосування механізмустратегічної реструктуризації, яка враховує фактори впливу всього спектру глобалізаційних процесівта агресивних змін...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2022
Автор: Купріна, Н. М.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Odesa National University of Technology 2022
Онлайн доступ://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2216
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Food Industry Economics

Репозитарії

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2216
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2022-02-15T19:30:01Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Купріна, Н. М.
spellingShingle Купріна, Н. М.
Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
author_facet Купріна, Н. М.
author_sort Купріна, Н. М.
title Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
title_short Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
title_full Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
title_fullStr Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
title_full_unstemmed Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
title_sort механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах
title_alt Mechanisms of enterpreneurial activities regulation of the national economy subjects on the basis of transformational changes in modern market conditions
description Стаття присвячена дослідженню напрямів регулювання підприємницької діяльності такого ва-жливого суб’єкту національної економіки, як харчова промисловість, через застосування механізмустратегічної реструктуризації, яка враховує фактори впливу всього спектру глобалізаційних процесівта агресивних змін зовнішнього середовища на національну економіку. Обґрунтовано, що для забез-печення конкурентоспроможності та ефективності функціонування суб’єктів національної економікиУкраїни, необхідним є механізм застосування стратегічної реструктуризації на підставі дії принципуімпаритету. Розроблено концепцію імпаритетної реструктуризації суб’єктів харчової промисловостіУкраїни на базі системи принципів, головним з яких є принцип імпаритету (нерівність, захист від нега-тивного впливу дії всього спектру екзогенних і ендогенних факторів), відповідно до макроцілей, які за-безпечують вирішення загальнодержавних завдань економічного розвитку країни (економічна і про-довольча безпека, конкурентоспроможність національної економіки).
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2022
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2216
work_keys_str_mv AT kuprínanm mehanízmiregulûvannâpídpriêmnicʹkoídíâlʹnostísubêktívnacíonalʹnoíekonomíkinaosnovítransformacíjnihzmínvsučasnihrinkovihumovah
AT kuprínanm mechanismsofenterpreneurialactivitiesregulationofthenationaleconomysubjectsonthebasisoftransformationalchangesinmodernmarketconditions
first_indexed 2025-09-24T17:25:49Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:49Z
_version_ 1844167048643477504
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-22162022-02-15T19:30:01Z Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах Mechanisms of enterpreneurial activities regulation of the national economy subjects on the basis of transformational changes in modern market conditions Купріна, Н. М. Стаття присвячена дослідженню напрямів регулювання підприємницької діяльності такого ва-жливого суб’єкту національної економіки, як харчова промисловість, через застосування механізмустратегічної реструктуризації, яка враховує фактори впливу всього спектру глобалізаційних процесівта агресивних змін зовнішнього середовища на національну економіку. Обґрунтовано, що для забез-печення конкурентоспроможності та ефективності функціонування суб’єктів національної економікиУкраїни, необхідним є механізм застосування стратегічної реструктуризації на підставі дії принципуімпаритету. Розроблено концепцію імпаритетної реструктуризації суб’єктів харчової промисловостіУкраїни на базі системи принципів, головним з яких є принцип імпаритету (нерівність, захист від нега-тивного впливу дії всього спектру екзогенних і ендогенних факторів), відповідно до макроцілей, які за-безпечують вирішення загальнодержавних завдань економічного розвитку країни (економічна і про-довольча безпека, конкурентоспроможність національної економіки). Globalization processes affecting the development of economies of different countries, including theeconomy of Ukraine, require in modern market conditions and the functioning of business entities to findmethods of protection of domestic producers, which contributes not only to their competitiveness and efficiency, but also national economy. This article is devoted to the study of business regulation of such an important subject of the national economy as the food industry, through the use of strategic restructuring, whichtakes into account the impact of the whole spectrum of globalization and aggressive changes in the nationaleconomy.The study confirmed that the restructuring of economic entities is one of the most capacious and relevant market transformational conversions of business entities, which confirms the practice of their activitiesin foreign countries with developed market economies, where restructuring is a permanent process that occurs in their activity at decrease in indicators of its efficiency, change of factors of external environment andthe further technical, technological and other innovative development that promotes formation of the basicmodels of its carrying out. Examining the structural components of the strategic restructuring process identified by scientists, it was found that between reengineering and adaptation, as fairly "soft" adjustments to thecurrent activities of the entity caused by environmental influences, and rehabilitation and reorganization ofthe entity,there is another missing structural component that characterizes the company's response to ab rupt changes in environmental conditions and that significantly affects the efficiency and competitiveness,but which does not carry such radical measures as reorganization and does not always require its rehabilitation, such as transformation. It has been substantiated that in order to ensure competitiveness and efficiencyof functioning of the subjects of the national economy of Ukraine, a mechanism of application of strategicrestructuring on the basis of the principle of imperative is necessary. For the first time the concept of impartial restructuring of the food industry of Ukraine was developed on the basis of a system of principles, themain of which is the principle of impartiality (inequality, protection from the negative impact of the wholespectrum of exogenous and endogenous factors),according to macrogoals which ensure solving nationalproblems of economic development of the country (economic and food security, competitiveness of the national economy). Odesa National University of Technology 2022-02-15 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2216 10.15673/fie.v13i4.2216 Food Industry Economics; Vol 13 No 4 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 4 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 4 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/ехп.v13i4 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2216/2401 Авторське право (c) 2022 Food Industry Economics