Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення

Увага до світової проблеми скорочення продовольчих втрат та харчових відходів, в тому числіі в індустрії гостинності, продиктована, по-перше, занепокоєнням з приводу відсутності низького рівняпродовольчої безпеки і наявності голоду в ряді країн світу, по-друге, з впливом харчових відходів наприродні...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2022
Hauptverfasser: Седікова, І. О., Асауленко, Н. В., Седіков, Д. В.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2022
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2218
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2218
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-22182022-02-15T19:31:40Z Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення Food waste in the hospitality industry: problems and solutions Седікова, І. О. Асауленко, Н. В. Седіков, Д. В. Увага до світової проблеми скорочення продовольчих втрат та харчових відходів, в тому числіі в індустрії гостинності, продиктована, по-перше, занепокоєнням з приводу відсутності низького рівняпродовольчої безпеки і наявності голоду в ряді країн світу, по-друге, з впливом харчових відходів наприродні ресурси та навколишнє середовище. Визначення шляхів скорочення продовольчих втрат тахарчових відходів на сучасному етапі є вкрай актуальним. Метою дослідження є визначення природихарчових відходів у індустрії гостинності, оцінка масштабів їх утворення, накопичення та втрат. Авто-ри дійшли висновку, що для вирішення проблеми харчових відходів необхідно повністю переглянутипідходи до процесів організації виробництва та споживання продуктів харчування. Раціональний підхіддо споживання зменшить навантаження на сільське господарство та збереже біоресурси. Встановле-но, що однією з проблем закладів громадського харчування є нераціональне споживання і водночасвони ж є найбільшими продуцентами харчових відходів. The focus on reducing food waste in the hospitality industry is driven, firstly, by concerns about foodinsecurity and hunger, and secondly, by the impact of food waste on natural resources and the environment.Determination of ways to reduce food losses and food waste at the present stage is extremely important. The aim of the study is to determine the nature of food waste in the hospitality industry, assess thescale of their formation, accumulation and loss. The authors agree with the opinion that food waste is generated at different stages of the food chain, including the stage of consumption. Waste from the consumptionstage is generated at the household or hospitality industry level.It has been established that enterprises in the hospitality industry are powerful producers. The authors of this study have summarized the motives behind the emergence of food waste in this sector. It hasbeen established that the main causes of waste generation in hotels are: the nature of the menu, the order ofproduction and use of food products, the size of tableware, since establishments use larger dishes andspend more food. Other factors included: employee skill level, product planning and purchasing, portion sizes, service culture, inventory management, and environmental sensitivity.It has been analyzed which food products create the most food waste. The conclusions showed thatsalads and side dishes are “hot spots” in restaurants and cafes; their size is influenced by geographic andcultural characteristics, the concept of the establishment, and the type of cuisine. Food waste generated atdifferent stages differs in composition and disposal technology. The classification of levels of food wastegeneration has been supplemented, namely: kitchen waste and residues on the plate, it has been established that food waste arising at the production stage is of two types: those which are avoidable and unavoidable.The authors came to the conclusion that in order to solve the problem of food waste, it is necessaryto completely revise the approach to the production and consumption of food, it is necessary to regulate theissue of the existence of food banks at the legislative level. Odesa National University of Technology 2022-02-15 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2218 10.15673/fie.v13i4.2218 Food Industry Economics; Vol 13 No 4 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 4 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 13 № 4 (2021): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/ехп.v13i4 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2218/2403 Авторське право (c) 2022 Food Industry Economics
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2022-02-15T19:31:40Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Седікова, І. О.
Асауленко, Н. В.
Седіков, Д. В.
spellingShingle Седікова, І. О.
Асауленко, Н. В.
Седіков, Д. В.
Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
author_facet Седікова, І. О.
Асауленко, Н. В.
Седіков, Д. В.
author_sort Седікова, І. О.
title Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
title_short Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
title_full Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
title_fullStr Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
title_full_unstemmed Харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
title_sort харчові відходи в індустрії гостинності: проблеми та шляхи вирішення
title_alt Food waste in the hospitality industry: problems and solutions
description Увага до світової проблеми скорочення продовольчих втрат та харчових відходів, в тому числіі в індустрії гостинності, продиктована, по-перше, занепокоєнням з приводу відсутності низького рівняпродовольчої безпеки і наявності голоду в ряді країн світу, по-друге, з впливом харчових відходів наприродні ресурси та навколишнє середовище. Визначення шляхів скорочення продовольчих втрат тахарчових відходів на сучасному етапі є вкрай актуальним. Метою дослідження є визначення природихарчових відходів у індустрії гостинності, оцінка масштабів їх утворення, накопичення та втрат. Авто-ри дійшли висновку, що для вирішення проблеми харчових відходів необхідно повністю переглянутипідходи до процесів організації виробництва та споживання продуктів харчування. Раціональний підхіддо споживання зменшить навантаження на сільське господарство та збереже біоресурси. Встановле-но, що однією з проблем закладів громадського харчування є нераціональне споживання і водночасвони ж є найбільшими продуцентами харчових відходів.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2022
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2218
work_keys_str_mv AT sedíkovaío harčovívídhodivíndustríígostinnostíproblemitašlâhiviríšennâ
AT asaulenkonv harčovívídhodivíndustríígostinnostíproblemitašlâhiviríšennâ
AT sedíkovdv harčovívídhodivíndustríígostinnostíproblemitašlâhiviríšennâ
AT sedíkovaío foodwasteinthehospitalityindustryproblemsandsolutions
AT asaulenkonv foodwasteinthehospitalityindustryproblemsandsolutions
AT sedíkovdv foodwasteinthehospitalityindustryproblemsandsolutions
first_indexed 2025-09-24T17:25:49Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:49Z
_version_ 1844167048869969920