Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації

У статті обґрунтовано доцільність оцінки екологічної компоненти соціально відповідального біз-несу на макрорівні в координатах сталого розвитку держави відповідно до сучасного наукового підходу.Розроблено методичні рекомендації до оцінки соціальної відповідальності суб’єктів переробної промис-ловост...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2022
Автор: Нікішина, О. В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Odesa National University of Technology 2022
Онлайн доступ://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2270
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Food Industry Economics

Репозитарії

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2270
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2024-12-23T10:57:11Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Нікішина, О. В.
spellingShingle Нікішина, О. В.
Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації
author_facet Нікішина, О. В.
author_sort Нікішина, О. В.
title Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації
title_short Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації
title_full Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації
title_fullStr Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації
title_full_unstemmed Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації
title_sort методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості україни на засадах екологізації
title_alt Methodical recommendations for the assessment of socially responsible business in the processing industry of Ukraine on the basis of greening
description У статті обґрунтовано доцільність оцінки екологічної компоненти соціально відповідального біз-несу на макрорівні в координатах сталого розвитку держави відповідно до сучасного наукового підходу.Розроблено методичні рекомендації до оцінки соціальної відповідальності суб’єктів переробної промис-ловості та систему економіко-екологічних індикаторів сталого розвитку. Авторський внесок в оціночнусистему визначається секторальними індикаторами ресурсної та екологічної ємності валової доданоївартості, а також специфічними індикаторами, що поєднують інвестиційну та екологічну складові. Наоснові розроблених методичних рекомендацій проведено оцінку екологічної компоненти соціально від-повідального бізнесу в переробній промисловості України, експертну та комплексну оцінку позиціюваннясектору за його внеском у сталий розвиток держави. Визначено сучасні тренди сталого розвитку пере-робного сектору, обґрунтовано головні напрями і заходи розвитку соціально відповідального бізнесу вумовах нестабільності.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2022
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2270
work_keys_str_mv AT níkíšinaov metodičnírekomendacíídoocínkisocíalʹnovídpovídalʹnogobíznesuvpererobníjpromislovostíukraíninazasadahekologízacíí
AT níkíšinaov methodicalrecommendationsfortheassessmentofsociallyresponsiblebusinessintheprocessingindustryofukraineonthebasisofgreening
first_indexed 2025-09-24T17:25:50Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:50Z
_version_ 1844167049811591168
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-22702024-12-23T10:57:11Z Методичні рекомендації до оцінки соціально відповідального бізнесу в переробній промисловості України на засадах екологізації Methodical recommendations for the assessment of socially responsible business in the processing industry of Ukraine on the basis of greening Нікішина, О. В. У статті обґрунтовано доцільність оцінки екологічної компоненти соціально відповідального біз-несу на макрорівні в координатах сталого розвитку держави відповідно до сучасного наукового підходу.Розроблено методичні рекомендації до оцінки соціальної відповідальності суб’єктів переробної промис-ловості та систему економіко-екологічних індикаторів сталого розвитку. Авторський внесок в оціночнусистему визначається секторальними індикаторами ресурсної та екологічної ємності валової доданоївартості, а також специфічними індикаторами, що поєднують інвестиційну та екологічну складові. Наоснові розроблених методичних рекомендацій проведено оцінку екологічної компоненти соціально від-повідального бізнесу в переробній промисловості України, експертну та комплексну оцінку позиціюваннясектору за його внеском у сталий розвиток держави. Визначено сучасні тренди сталого розвитку пере-робного сектору, обґрунтовано головні напрями і заходи розвитку соціально відповідального бізнесу вумовах нестабільності. The article substantiates the expediency of assessing the environmental component of socially responsible business at the macro level in the coordinates of sustainable development of the state in accordance withthe modern scientific approach. Methodical recommendations for assessing the social responsibility of the processing industry and a system of economic and environmental indicators of sustainable development havebeen developed. The author's contribution to the evaluation system has been determined by sectoral indicatorsof resource and environmental capacity of gross value added, as well as specific indicators that combine investment and environmental components. On the basis of the developed methodical recommendations theestimation of ecological component of socially responsible business in the processing industry of Ukraine, expert and complex estimation of positioning of sector on its contribution to sustainable development of the statehas been carried out.It has been established that the processing industry is one of low water-intensive sectors of the economy and at the same time the largest consumer of energy. In the sectoral structure of electricity use in Ukraine,the processing industry ranks first with a share of 42 %. The significant role of the subjects of the sector in theimplementation of tasks on investment and innovation of rational nature management has been shown. Theprocessing industry is one of the carbon-intensive sectors of the economy: the level of carbon capacity of thegross value added of the sector (156,4 t / UAH) is 3,4 times higher than the average level in the economy.An expert and comprehensive assessment of the positioning of the processing sector on its contribution to the sustainable development of the state has been conducted. It has been established that among thesectors of the economy the processing industry has a high level of implementation of tasks related to investment support of innovations and reduction of eco-destructive impact on the environment.The main directions and measures of development of socially responsible business in the processingsector have been substantiated, in particular: stimulation of economic entities to introduction of energy efficienttechnologies, ecologically safe innovative productions by granting preferential credits and tax preferences; creating safe working conditions for all working, new jobs; formation of interpectoral partnership, introduction ofadaptive mechanisms of interaction between the state, business and society in conditions of instability.The scientific novelty of the study is to improve the methodological basis for assessing the environmental component of socially responsible business in the manufacturing industry on the basis of sustainable development. The practical significance of methodological recommendations has been determined by the possibilityof their use by governing bodies of different levels in the development of adaptive mechanisms for the development of socially responsible business. Odesa National University of Technology 2022-04-27 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2270 10.15673/fie.v14i1.2270 Food Industry Economics; Vol 14 No 1 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 1 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 1 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/fie.v14i1 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2270/2456 Авторське право (c) 2022 Food Industry Economics