Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості

The article researches the theoretical and practical aspects of the application of modern tools oftechnological entrepreneurship and the study of their individual types at small business enterprises and thefood industry in modern conditions in order to ensure the effectiveness of their functioning a...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2022
Hauptverfasser: Купріна, Н. М., Баранюк, Х. О.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2022
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2321
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2321
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2022-07-19T17:10:56Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Купріна, Н. М.
Баранюк, Х. О.
spellingShingle Купріна, Н. М.
Баранюк, Х. О.
Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
author_facet Купріна, Н. М.
Баранюк, Х. О.
author_sort Купріна, Н. М.
title Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
title_short Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
title_full Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
title_fullStr Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
title_full_unstemmed Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
title_sort технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості
title_alt Technological entrepreneurship as a tool for the development of production and efficiency of activities in the food industry
description The article researches the theoretical and practical aspects of the application of modern tools oftechnological entrepreneurship and the study of their individual types at small business enterprises and thefood industry in modern conditions in order to ensure the effectiveness of their functioning and development.On the basis of theoretical generalization and research on the practical development of enterprises, the necessity of applying the method of customization of production at small business enterprises in the food industry to solve the important scientific and practical problem of ensuring the development of production and theefficiency of the functioning of small business enterprises in the food industry based on the tools of technological entrepreneurship has been substantiated.It has been proven that a technological entrepreneurship is an entrepreneurship in the field of technology, where enterprises of this form of organization build their own business around innovations in products or services that they produce and provide, or in business processes, as well as on the basis of attractingventure capital investments from private investors, and from venture capital funds and direct investmentfunds, if a small business enterprise has been operating and developing for a long time. The use of custom ization as a tool of technological entrepreneurship for the development and efficiency of the functioning ofsmall business enterprises in the food industry in modern conditions has been proposed. It has been determined that the customization tool is an effective method of marketing activity for food industry enterprisesand its task is to create in the client (consumer) the feeling that the product is unique, created personally forthis client and has unique characteristics and fully satisfies his personal needs. It has been proven that customization at small business enterprises in the food industry is the most ideal and is in close interaction between the stages of the process: "producer - supplier of goods (services) - client (consumer)". The classification of customization for small business enterprises in the food industry according to the scope of coverageand qualitative features has been carried out, which is structured into individual and mass and standardadapted, respectively.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2022
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2321
work_keys_str_mv AT kuprínanm technologicalentrepreneurshipasatoolforthedevelopmentofproductionandefficiencyofactivitiesinthefoodindustry
AT baranûkho technologicalentrepreneurshipasatoolforthedevelopmentofproductionandefficiencyofactivitiesinthefoodindustry
AT kuprínanm tehnologíčnepídpriêmnictvoâkínstrumentrozvitkuvirobnictvataefektivnostídíâlʹnostívharčovíjpromislovostí
AT baranûkho tehnologíčnepídpriêmnictvoâkínstrumentrozvitkuvirobnictvataefektivnostídíâlʹnostívharčovíjpromislovostí
first_indexed 2025-09-24T17:25:51Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:51Z
_version_ 1844167050613751808
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-23212022-07-19T17:10:56Z Technological entrepreneurship as a tool for the development of production and efficiency of activities in the food industry Технологічне підприємництво як інструмент розвитку виробництва та ефективності діяльності в харчовій промисловості Купріна, Н. М. Баранюк, Х. О. The article researches the theoretical and practical aspects of the application of modern tools oftechnological entrepreneurship and the study of their individual types at small business enterprises and thefood industry in modern conditions in order to ensure the effectiveness of their functioning and development.On the basis of theoretical generalization and research on the practical development of enterprises, the necessity of applying the method of customization of production at small business enterprises in the food industry to solve the important scientific and practical problem of ensuring the development of production and theefficiency of the functioning of small business enterprises in the food industry based on the tools of technological entrepreneurship has been substantiated.It has been proven that a technological entrepreneurship is an entrepreneurship in the field of technology, where enterprises of this form of organization build their own business around innovations in products or services that they produce and provide, or in business processes, as well as on the basis of attractingventure capital investments from private investors, and from venture capital funds and direct investmentfunds, if a small business enterprise has been operating and developing for a long time. The use of custom ization as a tool of technological entrepreneurship for the development and efficiency of the functioning ofsmall business enterprises in the food industry in modern conditions has been proposed. It has been determined that the customization tool is an effective method of marketing activity for food industry enterprisesand its task is to create in the client (consumer) the feeling that the product is unique, created personally forthis client and has unique characteristics and fully satisfies his personal needs. It has been proven that customization at small business enterprises in the food industry is the most ideal and is in close interaction between the stages of the process: "producer - supplier of goods (services) - client (consumer)". The classification of customization for small business enterprises in the food industry according to the scope of coverageand qualitative features has been carried out, which is structured into individual and mass and standardadapted, respectively. Для підвищення та забезпечення рівня конкурентоспроможності вітчизняних промисловихпідприємств з урахуванням впливу глобалізаційних процесів, необхідним, на наш погляд, є пошук ме-тодів захисту вітчизняних товаровиробників. Саме підприємства малого бізнесу харчової промисло-вості, здатні забезпечити розвиток економіки та підвищення рівня конкурентоспроможності країни, за-безпечити харчовими продуктами її населення, а також сприяють створенню додаткових робочихмісць та розвиток бізнесу. В статті проведено теоретичних та практичних аспектів застосування су-часних інструментів технологічного підприємництва та дослідження їх окремих видів на підприємствахмалого бізнесу і харчовій промисловості в сучасних умовах з метою забезпечення ефективності їхфункціонування та розвитку. Запропоновано використання кастомізації, як інструменту технологічногопідприємництва для розвитку та ефективності функціонування підприємств малого бізнесу в харчовійпромисловості в сучасних умовах. Проведено класифікацію кастомізації для підприємств малогобізнесу в харчовій промисловості за масштабом охоплення та якісними ознаками, яка структуруєтьсяна індивідуальну і масову та стандартно-адаптовану відповідно. Odesa National University of Technology 2022-07-19 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2321 10.15673/fie.v14i2.2321 Food Industry Economics; Vol 14 No 2 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 2 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 2 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/fie.v14i2 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2321/2508 Авторське право (c) 2022 Food Industry Economics