Система управління розвитком ринку продукції птахівництва

The article is devoted to the assessment of the functioning of the market for poultry products inUkraine and the justification of strategic vectors for development. Poultry enterprises in Ukraine have acquired the status of one of the key elements of the national agrarian economy. It was identified...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2022
Hauptverfasser: Ніколюк, О. В., Савченко, Т. В., Бордун, Т. В.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2022
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2357
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2357
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2022-10-20T12:54:37Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Ніколюк, О. В.
Савченко, Т. В.
Бордун, Т. В.
spellingShingle Ніколюк, О. В.
Савченко, Т. В.
Бордун, Т. В.
Система управління розвитком ринку продукції птахівництва
author_facet Ніколюк, О. В.
Савченко, Т. В.
Бордун, Т. В.
author_sort Ніколюк, О. В.
title Система управління розвитком ринку продукції птахівництва
title_short Система управління розвитком ринку продукції птахівництва
title_full Система управління розвитком ринку продукції птахівництва
title_fullStr Система управління розвитком ринку продукції птахівництва
title_full_unstemmed Система управління розвитком ринку продукції птахівництва
title_sort система управління розвитком ринку продукції птахівництва
title_alt System of management of the development of the poultry products market
description The article is devoted to the assessment of the functioning of the market for poultry products inUkraine and the justification of strategic vectors for development. Poultry enterprises in Ukraine have acquired the status of one of the key elements of the national agrarian economy. It was identified that the u n stable state of socio-economic development of Ukraine, the low level of capital concentration in agriculture,the price disparity between poultry products and industry and its consequences caused significant problemsin the functioning of the poultry products market. There is a well-founded need to form a management system for the development of the market for poultry products. The necessity of improving the conceptual basisof the strategic management of the development of the poultry products market in terms of substantiating thetrajectory for the transition from a resource-based model of the industry to an innovation-oriented one hasbeen proven. It is necessary to use three approaches to the implementation of price support programs on themarket of poultry products from the point of view of demand and supply analysis (increasing farm prices; thegovernment increases farm prices; guaranteed price from the government). The key directions for improvingthe system of strategic management of the development of the poultry products market have been proposed:technical re-equipment of farms, transition to tools and technologies for automating of production processes;introduction of complex development of specialized main and auxiliary premises and buildings on the basisof fundamentally new planning decisions; gradual transition to innovative industrial technologies; formation ofa stable fodder base based on the widespread use of complete ration fodder mixtures; modernization of existing and development of new breeds of poultry; improving the level of qualification of personnel affectingthe level of labor productivity; stimulation of a high level of concentration in terms of means of production andlabor on the basis of deepening specialization, cooperation in the process of production of poultry products.The issue of integrating educational activities into production processes regarding available cost-effectivetechnologies that can be used to increase productivity and reduce the burden on farmers has been updated.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2022
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2357
work_keys_str_mv AT níkolûkov systemofmanagementofthedevelopmentofthepoultryproductsmarket
AT savčenkotv systemofmanagementofthedevelopmentofthepoultryproductsmarket
AT borduntv systemofmanagementofthedevelopmentofthepoultryproductsmarket
AT níkolûkov sistemaupravlínnârozvitkomrinkuprodukcííptahívnictva
AT savčenkotv sistemaupravlínnârozvitkomrinkuprodukcííptahívnictva
AT borduntv sistemaupravlínnârozvitkomrinkuprodukcííptahívnictva
first_indexed 2025-09-24T17:25:52Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:52Z
_version_ 1844167051558518784
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-23572022-10-20T12:54:37Z System of management of the development of the poultry products market Система управління розвитком ринку продукції птахівництва Ніколюк, О. В. Савченко, Т. В. Бордун, Т. В. The article is devoted to the assessment of the functioning of the market for poultry products inUkraine and the justification of strategic vectors for development. Poultry enterprises in Ukraine have acquired the status of one of the key elements of the national agrarian economy. It was identified that the u n stable state of socio-economic development of Ukraine, the low level of capital concentration in agriculture,the price disparity between poultry products and industry and its consequences caused significant problemsin the functioning of the poultry products market. There is a well-founded need to form a management system for the development of the market for poultry products. The necessity of improving the conceptual basisof the strategic management of the development of the poultry products market in terms of substantiating thetrajectory for the transition from a resource-based model of the industry to an innovation-oriented one hasbeen proven. It is necessary to use three approaches to the implementation of price support programs on themarket of poultry products from the point of view of demand and supply analysis (increasing farm prices; thegovernment increases farm prices; guaranteed price from the government). The key directions for improvingthe system of strategic management of the development of the poultry products market have been proposed:technical re-equipment of farms, transition to tools and technologies for automating of production processes;introduction of complex development of specialized main and auxiliary premises and buildings on the basisof fundamentally new planning decisions; gradual transition to innovative industrial technologies; formation ofa stable fodder base based on the widespread use of complete ration fodder mixtures; modernization of existing and development of new breeds of poultry; improving the level of qualification of personnel affectingthe level of labor productivity; stimulation of a high level of concentration in terms of means of production andlabor on the basis of deepening specialization, cooperation in the process of production of poultry products.The issue of integrating educational activities into production processes regarding available cost-effectivetechnologies that can be used to increase productivity and reduce the burden on farmers has been updated. Стаття присвячена оцінці стану функціонування ринку продукції птахівництва в Україні та обґрунту-ванню стратегічних векторів щодо розвитку. Ідентифіковано, що не стабільний стан соціально-економічного розвитку України, низький рівень щодо концентрації капіталу в сільському господарстві,диспаритет цін між продукцією птахівництва та промисловості і його наслідки зумовили значні про-блеми у функціонуванні ринку продукції птахівництва. Обґрунтована необхідність формування системиуправління розвитком ринку продукції птахівництва. Доведено необхідність вдосконалення концептуальногобазису стратегічного управління розвитком ринку продукції птахівництва в частині обґрунтування траєкторіїдля переходу від ресурсної моделі функціонування галузі до інноваційно орієнтованої. Актуалізовано пи-тання інтеграції просвітницької діяльності у виробничі процеси щодо доступних економічно ефектив-них технологій, які можна використовувати для підвищення продуктивності та зменшення наванта-ження на фермерів. Odesa National University of Technology 2022-10-20 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2357 10.15673/fie.v14i3.2357 Food Industry Economics; Vol 14 No 3 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 3 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 3 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/fie.v14i3 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2357/2558 Авторське право (c) 2022 Food Industry Economics