Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок
There has been considered the process of low temperature molecular fractionation of biological raw materials of plant and animal origins using contemporary cryogenic technologies: rapid freezing in nitrogen cryotunnels, cryodispersion, cryosublimation fractionation, extraction with condensed gases....
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2009
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-238 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-01-22T04:06:40Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
азотний кріотунель кріодиÑÐ¿ÐµÑ€Ð³ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ñублімаційне Ñ„Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÐºÑÑ‚Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ñ Ñкрапленими газами |
spellingShingle |
азотний кріотунель кріодиÑÐ¿ÐµÑ€Ð³ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ñублімаційне Ñ„Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÐºÑÑ‚Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ñ Ñкрапленими газами Osetsky, A. I. Grischenko, V. I. Goltsev, A. N. Kravchenko, M. A. Stryuchkova, E. V. Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
topic_facet |
nitrogen cryotunnel cryodispersion cryosublimation fractionation extraction with liquified gases азотный криотуннель криодиÑпергирование криоÑублимационное фракционирование ÑкÑÑ‚Ñ€Ð°ÐºÑ†Ð¸Ñ Ñжиженными газами азотний кріотунель кріодиÑÐ¿ÐµÑ€Ð³ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ñублімаційне Ñ„Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÐºÑÑ‚Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ñ Ñкрапленими газами |
format |
Article |
author |
Osetsky, A. I. Grischenko, V. I. Goltsev, A. N. Kravchenko, M. A. Stryuchkova, E. V. |
author_facet |
Osetsky, A. I. Grischenko, V. I. Goltsev, A. N. Kravchenko, M. A. Stryuchkova, E. V. |
author_sort |
Osetsky, A. I. |
title |
Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
title_short |
Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
title_full |
Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
title_fullStr |
Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
title_full_unstemmed |
Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
title_sort |
ðšñ€ð¸ð¾ð³ðµð½ð½ñ‹ðµ ñ‚ðµñ…ð½ð¾ð»ð¾ð³ð¸ð¸ ð² ð¿ñ€ð¾ð¸ð·ð²ð¾ð´ññ‚ð²ðµ ñ„ð°ñ€ð¼ð°ñ†ðµð²ñ‚ð¸ñ‡ðµñðºð¸ñ…, ðºð¾ñð¼ðµñ‚ð¸ñ‡ðµñðºð¸ñ…, ð°ð³ñ€ð¾ñ‚ðµñ…ð½ð¸ñ‡ðµñðºð¸ñ… ð¿ñ€ðµð¿ð°ñ€ð°ñ‚ð¾ð² ð¸ ð±ð¸ð¾ð»ð¾ð³ð¸ñ‡ðµñðºð¸ ð°ðºñ‚ð¸ð²ð½ñ‹ñ… ð¿ð¸ñ‰ðµð²ñ‹ñ… ð´ð¾ð±ð°ð²ð¾ðº |
title_alt |
Cryogenic Technologies in Production of Pharmaceutical, Cosmetic, Agrotechnical Formulations and Biologically Active Food Additives Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок |
description |
There has been considered the process of low temperature molecular fractionation of biological raw materials of plant and animal origins using contemporary cryogenic technologies: rapid freezing in nitrogen cryotunnels, cryodispersion, cryosublimation fractionation, extraction with condensed gases. The variants of using the resulted fractions in the production of pharmaceutical, veterinary, agrotechnical, cosmetic formulations and highly vitaminized food products are under discussion. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2009 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238 |
work_keys_str_mv |
AT osetskyai cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives AT grischenkovi cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives AT goltsevan cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives AT kravchenkoma cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives AT stryuchkovaev cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives AT osetskyai ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð AT grischenkovi ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð AT goltsevan ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð AT kravchenkoma ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð AT stryuchkovaev ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð |
first_indexed |
2024-09-01T17:46:13Z |
last_indexed |
2025-01-22T04:36:01Z |
_version_ |
1821922360960221184 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2382025-01-22T04:06:40Z Cryogenic Technologies in Production of Pharmaceutical, Cosmetic, Agrotechnical Formulations and Biologically Active Food Additives Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок Криогенные технологии в производÑтве фармацевтичеÑких, коÑметичеÑких, агротехничеÑких препаратов и биологичеÑки активных пищевых добавок Osetsky, A. I. Grischenko, V. I. Goltsev, A. N. Kravchenko, M. A. Stryuchkova, E. V. nitrogen cryotunnel cryodispersion cryosublimation fractionation extraction with liquified gases азотный криотуннель криодиÑпергирование криоÑублимационное фракционирование ÑкÑÑ‚Ñ€Ð°ÐºÑ†Ð¸Ñ Ñжиженными газами азотний кріотунель кріодиÑÐ¿ÐµÑ€Ð³ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ñублімаційне Ñ„Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ ÐµÐºÑÑ‚Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ñ Ñкрапленими газами There has been considered the process of low temperature molecular fractionation of biological raw materials of plant and animal origins using contemporary cryogenic technologies: rapid freezing in nitrogen cryotunnels, cryodispersion, cryosublimation fractionation, extraction with condensed gases. The variants of using the resulted fractions in the production of pharmaceutical, veterinary, agrotechnical, cosmetic formulations and highly vitaminized food products are under discussion. РаÑÑмотрен процеÑÑ Ð½Ð¸Ð·ÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ð¾Ð³Ð¾ молекулÑрного Ñ„Ñ€Ð°ÐºÑ†Ð¸Ð¾Ð½Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð±Ð¸Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ð¸Ñ‡ÐµÑкого ÑÑ‹Ñ€ÑŒÑ Ñ€Ð°Ñтительного и животного проиÑÑ…Ð¾Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ñ Ð¿Ð¾Ð¼Ð¾Ñ‰ÑŒÑŽ Ñовременных криогенных технологий: быÑтрого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð°Ð¶Ð¸Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð² азотных криотуннелÑÑ…, криодиÑпергированиÑ, криоÑублимационного фракционированиÑ, ÑкÑтракции Ñжиженными газами. ОбÑуждаютÑÑ Ð²Ð°Ñ€Ð¸Ð°Ð½Ñ‚Ñ‹ иÑÐ¿Ð¾Ð»ÑŒÐ·Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð¿Ð¾Ð»ÑƒÑ‡Ð°ÐµÐ¼Ñ‹Ñ… фракций в производÑтве фармацевтичеÑких, ветеринарных, агротехничеÑких, коÑметичеÑких препаратов и выÑоковитаминизированных продуктов питаниÑ. РозглÑнуто Ð¿Ñ€Ð¾Ñ†ÐµÑ Ð½Ð¸Ð·ÑŒÐºÐ¾Ñ‚ÐµÐ¼Ð¿ÐµÑ€Ð°Ñ‚ÑƒÑ€Ð½Ð¾Ð³Ð¾ молекулÑрного Ñ„Ñ€Ð°ÐºÑ†Ñ–Ð¾Ð½ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð±Ñ–Ð¾Ð»Ð¾Ð³Ñ–Ñ‡Ð½Ð¾Ñ— Ñировини роÑлинного та тваринного Ð¿Ð¾Ñ…Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ð° допомогою ÑучаÑних кріогенних технологій: швидкого Ð·Ð°Ð¼Ð¾Ñ€Ð¾Ð¶ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² азотних кріотунелÑÑ…, кріодиÑпергуваннÑ, кріоÑублімаційного фракціонуваннÑ, екÑтракції Ñкрапленими газами. ОбговорюютьÑÑ Ð²Ð°Ñ€Ñ–Ð°Ð½Ñ‚Ð¸ викориÑÑ‚Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¾Ñ‚Ñ€Ð¸Ð¼Ð°Ð½Ð¸Ñ… фракцій у виробництві фармацевтичних, ветеринарних, агротехнічних, коÑметичних препаратів Ñ– виÑоковітамінізованих продуктів харчуваннÑ. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009-12-23 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 19 No. 4 (2009): Problems of Cryobiology; 488-499 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 19 № 4 (2009): Проблемы криобиологии; 488-499 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 19 № 4 (2009): Проблемы криобиологии; 488-499 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238/271 Copyright (c) 2020 A. I. Osetsky, V. I. Grischenko, A. N. Goltsev, M. A. Kravchenko, E. V. Stryuchkova https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |