Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок

There has been considered the process of low temperature molecular fractionation of biological raw materials of plant and animal origins using contemporary cryogenic technologies: rapid freezing in nitrogen cryotunnels, cryodispersion, cryosublimation fractionation, extraction with condensed gases....

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2009
Main Authors: Osetsky, A. I., Grischenko, V. I., Goltsev, A. N., Kravchenko, M. A., Stryuchkova, E. V.
Format: Article
Language:English
Published: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009
Subjects:
Online Access:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-238
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:16:45Z
collection OJS
language English
topic азотний кріотунель
кріодиспергування
кріосублімаційне фракціонування
екстракція скрапленими газами
spellingShingle азотний кріотунель
кріодиспергування
кріосублімаційне фракціонування
екстракція скрапленими газами
Osetsky, A. I.
Grischenko, V. I.
Goltsev, A. N.
Kravchenko, M. A.
Stryuchkova, E. V.
Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
topic_facet nitrogen cryotunnel
cryodispersion
cryosublimation fractionation
extraction with liquified gases
азотный криотуннель
криодиспергирование
криосублимационное фракционирование
экстракция сжиженными газами
азотний кріотунель
кріодиспергування
кріосублімаційне фракціонування
екстракція скрапленими газами
format Article
author Osetsky, A. I.
Grischenko, V. I.
Goltsev, A. N.
Kravchenko, M. A.
Stryuchkova, E. V.
author_facet Osetsky, A. I.
Grischenko, V. I.
Goltsev, A. N.
Kravchenko, M. A.
Stryuchkova, E. V.
author_sort Osetsky, A. I.
title Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
title_short Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
title_full Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
title_fullStr Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
title_full_unstemmed Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
title_sort ðšñ€ð¸ð¾ð³ðµð½ð½ñ‹ðµ ñ‚ðµñ…ð½ð¾ð»ð¾ð³ð¸ð¸ ð² ð¿ñ€ð¾ð¸ð·ð²ð¾ð´ññ‚ð²ðµ ñ„ð°ñ€ð¼ð°ñ†ðµð²ñ‚ð¸ñ‡ðµñðºð¸ñ…, ðºð¾ñð¼ðµñ‚ð¸ñ‡ðµñðºð¸ñ…, ð°ð³ñ€ð¾ñ‚ðµñ…ð½ð¸ñ‡ðµñðºð¸ñ… ð¿ñ€ðµð¿ð°ñ€ð°ñ‚ð¾ð² ð¸ ð±ð¸ð¾ð»ð¾ð³ð¸ñ‡ðµñðºð¸ ð°ðºñ‚ð¸ð²ð½ñ‹ñ… ð¿ð¸ñ‰ðµð²ñ‹ñ… ð´ð¾ð±ð°ð²ð¾ðº
title_alt Cryogenic Technologies in Production of Pharmaceutical, Cosmetic, Agrotechnical Formulations and Biologically Active Food Additives
Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок
description There has been considered the process of low temperature molecular fractionation of biological raw materials of plant and animal origins using contemporary cryogenic technologies: rapid freezing in nitrogen cryotunnels, cryodispersion, cryosublimation fractionation, extraction with condensed gases. The variants of using the resulted fractions in the production of pharmaceutical, veterinary, agrotechnical, cosmetic formulations and highly vitaminized food products are under discussion.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2009
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238
work_keys_str_mv AT osetskyai cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives
AT grischenkovi cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives
AT goltsevan cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives
AT kravchenkoma cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives
AT stryuchkovaev cryogenictechnologiesinproductionofpharmaceuticalcosmeticagrotechnicalformulationsandbiologicallyactivefoodadditives
AT osetskyai ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð
AT grischenkovi ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð
AT goltsevan ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð
AT kravchenkoma ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð
AT stryuchkovaev ðsnðð3⁄4ð3ðμð1⁄2ð1⁄2nðμnðμnð1⁄2ð3⁄4ðð3⁄4ð3ððð2ðnð3⁄4ððð2ð3⁄4ðnnð2ðμnðnð1⁄4ðnðμð2nðnðμnðoðnðoð3⁄4nð1⁄4ðμnðnðμnðoðnðð3nð3⁄4nðμnð1⁄2ðnðμnðoðnðnðμððnðnð3⁄4ð2ðð
first_indexed 2024-09-01T17:46:13Z
last_indexed 2025-04-21T05:07:55Z
_version_ 1829987497987276800
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2382025-04-20T04:16:45Z Cryogenic Technologies in Production of Pharmaceutical, Cosmetic, Agrotechnical Formulations and Biologically Active Food Additives Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок Криогенные технологии в производстве фармацевтических, косметических, агротехнических препаратов и биологически активных пищевых добавок Osetsky, A. I. Grischenko, V. I. Goltsev, A. N. Kravchenko, M. A. Stryuchkova, E. V. nitrogen cryotunnel cryodispersion cryosublimation fractionation extraction with liquified gases азотный криотуннель криодиспергирование криосублимационное фракционирование экстракция сжиженными газами азотний кріотунель кріодиспергування кріосублімаційне фракціонування екстракція скрапленими газами There has been considered the process of low temperature molecular fractionation of biological raw materials of plant and animal origins using contemporary cryogenic technologies: rapid freezing in nitrogen cryotunnels, cryodispersion, cryosublimation fractionation, extraction with condensed gases. The variants of using the resulted fractions in the production of pharmaceutical, veterinary, agrotechnical, cosmetic formulations and highly vitaminized food products are under discussion. Рассмотрен процесс низкотемпературного молекулярного фракционирования биологического сырья растительного и животного происхождения с помощью современных криогенных технологий: быстрого замораживания в азотных криотуннелях, криодиспергирования, криосублимационного фракционирования, экстракции сжиженными газами. Обсуждаются варианты использования получаемых фракций в производстве фармацевтических, ветеринарных, агротехнических, косметических препаратов и высоковитаминизированных продуктов питания. Розглянуто процес низькотемпературного молекулярного фракціонування біологічної сировини рослинного та тваринного походження за допомогою сучасних кріогенних технологій: швидкого заморожування в азотних кріотунелях, кріодиспергування, кріосублімаційного фракціонування, екстракції скрапленими газами. Обговорюються варіанти використання отриманих фракцій у виробництві фармацевтичних, ветеринарних, агротехнічних, косметичних препаратів Ñ– високовітамінізованих продуктів харчування. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009-12-23 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 19 No. 4 (2009): Problems of Cryobiology; 488-499 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 19 № 4 (2009): Проблемы криобиологии; 488-499 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 19 № 4 (2009): Проблемы криобиологии; 488-499 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/238/271 Copyright (c) 2020 A. I. Osetsky, V. I. Grischenko, A. N. Goltsev, M. A. Kravchenko, E. V. Stryuchkova https://creativecommons.org/licenses/by/4.0