Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості
The article is devoted to the study of the place of residues and waste in the food industry in Ukraine'sforeign trade of agri-food products with the wide use of methods and techniques of statistical analysis. Thestudy found that in agri-food exports (commodity groups 1 -24), the proceeds from t...
Збережено в:
| Дата: | 2022 |
|---|---|
| Автори: | , , , |
| Формат: | Стаття |
| Мова: | Ukrainian |
| Опубліковано: |
Odesa National University of Technology
2022
|
| Онлайн доступ: | //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2425 |
| Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
| Назва журналу: | Food Industry Economics |
Репозитарії
Food Industry Economics| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2425 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Food Industry Economics |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2022-12-28T23:16:33Z |
| collection |
OJS |
| language |
Ukrainian |
| format |
Article |
| author |
Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. |
| spellingShingle |
Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| author_facet |
Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. |
| author_sort |
Антонюк, П. О. |
| title |
Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| title_short |
Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| title_full |
Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| title_fullStr |
Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| title_full_unstemmed |
Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| title_sort |
аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості |
| title_alt |
Analysis of the state of foreign trade of residues and wastes in food industry |
| description |
The article is devoted to the study of the place of residues and waste in the food industry in Ukraine'sforeign trade of agri-food products with the wide use of methods and techniques of statistical analysis. Thestudy found that in agri-food exports (commodity groups 1 -24), the proceeds from the sale of residues andwaste (commodity group 23) are in the fourth place after cereals, seeds and fruits of oilseeds and fats andoils of animal or vegetable origin. And in the composition of finished food products (commodity groups 16-24), residues and waste are the main type of product, which accounts for 46.3%, which is a certain phenomenon, especially compared to a number of EU countries, where this figure is within 9,3 - 14.5%.
The carried out analysis explains such a significant place of food industry residues and waste in thecountry's commodity exports by the fact that more than 80% obtained in the production of these products isexported and a smaller part is used in domestic animal husbandry, which leads to a shortage of feed andstagnation of this important branch of agriculture. The commodity structure of residues and wastes of thefood industry shows that the basis of exports in this commodity group are residues and wastes of the oil andfat industry, and primarily sunflower seed processing products. In terms of the sale of these residues andwastes, Ukraine has been a leader in the world market in recent years with a share of over 60%.In Ukraine's foreign trade with food industry residues and waste (export-import), the export component significantly exceeds the import component, and the import-export coverage ratio is in the range of5.67-6.47. On the contrary, in a number of EU countries, Belarus, imports exceed exports, and the importexport coverage ratio is 0.51 -0.76. This circumstance contributes to the development of animal husbandry,strengthening its fodder base, increasing the production and export of livestock products - commodity groups02 and 04. The study concludes that the export orientation in Ukraine's trade in food industry residues andwaste in terms of the entire trade in agri-food products is not productive, as it causes a reduction in livestockproduction, a decrease in exports, and a significant increase in imports, for example, milk and dairy products,especially in recent years.The conclusions provide recommendations on the development of foreign trade in food industry residues and wastes, provided that domestic animal husbandry and its industries are fully provided with sufficient feed resources. |
| publisher |
Odesa National University of Technology |
| publishDate |
2022 |
| url |
//journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2425 |
| work_keys_str_mv |
AT antonûkpo analysisofthestateofforeigntradeofresiduesandwastesinfoodindustry AT antonûkop analysisofthestateofforeigntradeofresiduesandwastesinfoodindustry AT stupnicʹkatm analysisofthestateofforeigntradeofresiduesandwastesinfoodindustry AT baranûkho analysisofthestateofforeigntradeofresiduesandwastesinfoodindustry AT antonûkpo analízstanuzovníšnʹoítorgívlízališkamiívídhodamiharčovoípromislovostí AT antonûkop analízstanuzovníšnʹoítorgívlízališkamiívídhodamiharčovoípromislovostí AT stupnicʹkatm analízstanuzovníšnʹoítorgívlízališkamiívídhodamiharčovoípromislovostí AT baranûkho analízstanuzovníšnʹoítorgívlízališkamiívídhodamiharčovoípromislovostí |
| first_indexed |
2025-09-24T17:25:52Z |
| last_indexed |
2025-09-24T17:25:52Z |
| _version_ |
1844167052242190336 |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-24252022-12-28T23:16:33Z Analysis of the state of foreign trade of residues and wastes in food industry Аналіз стану зовнішньої торгівлі залишками і відходами харчової промисловості Антонюк, П. О. Антонюк, О. П. Ступницька, Т. М. Баранюк, Х. О. The article is devoted to the study of the place of residues and waste in the food industry in Ukraine'sforeign trade of agri-food products with the wide use of methods and techniques of statistical analysis. Thestudy found that in agri-food exports (commodity groups 1 -24), the proceeds from the sale of residues andwaste (commodity group 23) are in the fourth place after cereals, seeds and fruits of oilseeds and fats andoils of animal or vegetable origin. And in the composition of finished food products (commodity groups 16-24), residues and waste are the main type of product, which accounts for 46.3%, which is a certain phenomenon, especially compared to a number of EU countries, where this figure is within 9,3 - 14.5%. The carried out analysis explains such a significant place of food industry residues and waste in thecountry's commodity exports by the fact that more than 80% obtained in the production of these products isexported and a smaller part is used in domestic animal husbandry, which leads to a shortage of feed andstagnation of this important branch of agriculture. The commodity structure of residues and wastes of thefood industry shows that the basis of exports in this commodity group are residues and wastes of the oil andfat industry, and primarily sunflower seed processing products. In terms of the sale of these residues andwastes, Ukraine has been a leader in the world market in recent years with a share of over 60%.In Ukraine's foreign trade with food industry residues and waste (export-import), the export component significantly exceeds the import component, and the import-export coverage ratio is in the range of5.67-6.47. On the contrary, in a number of EU countries, Belarus, imports exceed exports, and the importexport coverage ratio is 0.51 -0.76. This circumstance contributes to the development of animal husbandry,strengthening its fodder base, increasing the production and export of livestock products - commodity groups02 and 04. The study concludes that the export orientation in Ukraine's trade in food industry residues andwaste in terms of the entire trade in agri-food products is not productive, as it causes a reduction in livestockproduction, a decrease in exports, and a significant increase in imports, for example, milk and dairy products,especially in recent years.The conclusions provide recommendations on the development of foreign trade in food industry residues and wastes, provided that domestic animal husbandry and its industries are fully provided with sufficient feed resources. Стаття присвячена дослідженню місця залишків та відходів харчової промисловості в зовніш-ній торгівлі України агропродовольчими товарами з використанням методів та прийомів статистичногоаналізу. В дослідженні встановлено, що в агропродовольчому експорті (товарні групи 1 -24) виручка відреалізації залишків та відходів (товарна група 23) знаходиться на четвертому місці, а в складі готовиххарчових продуктів (товарні групи 1 6-24) це головний вид продукції, що являється певним феноменом,особливо в порівнянні з деякими розглянутими країнами ЄС. Виконаний аналіз показує, що таке місцезалишків і відходів в зовнішній торгівлі є результатом використання виробництва цих видів продукціїпереважно для експорту (більше 80%), а не для внутрішнього використання в тваринництві. Значніобсяги експорту при мінімальному імпорті негативно впливають на розвиток виробництва м’ясних імолочних продуктів, скорочуючи експорт і збільшуючи імпорт продукції цих товарних позицій. У вис-новках представлено рекомендації щодо розвитку експортної торгівлі залишками і відходами харчовоїпромисловості за умов повного забезпечення вітчизняних галузей тваринництва достатніми кормови-ми ресурсами. Odesa National University of Technology 2022-12-29 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2425 10.15673/fie.v14i4.2425 Food Industry Economics; Vol 14 No 4 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 4 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 14 № 4 (2022): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/fie.v14i4 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2425/2605 Авторське право (c) 2022 Food Industry Economics |