Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур

It has been established that temperature, storage period, humidity, rates of cooling and thawing significantly affect viability of frozen-thawed cuttings. The found permissible values of humidity, parameters, providing maximal viability of birch, black currant berry, raspberry, cherry cuttings are 3...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2009
Автори: Gorbunov, L. V., Shiyanova, T. P.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/257
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-257
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-01-24T04:13:00Z
collection OJS
language English
topic живці плодово-ягідних культур
кріоконсервування
життєздатність
тривалість зберігання
вологість
швидкості охолодження і відігрівання
spellingShingle живці плодово-ягідних культур
кріоконсервування
життєздатність
тривалість зберігання
вологість
швидкості охолодження і відігрівання
Gorbunov, L. V.
Shiyanova, T. P.
Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
topic_facet живці плодово-ягідних культур
кріоконсервування
життєздатність
тривалість зберігання
вологість
швидкості охолодження і відігрівання
черенки плодово-ягодных культур
криоконсервирование
жизнеспособность
длительность хранения
влажность
скорости охлаждения и отогрева
cuttings of fruit-berry cultures
cryopreservation
viability
storage period
humidity
rate of cooling and warming
format Article
author Gorbunov, L. V.
Shiyanova, T. P.
author_facet Gorbunov, L. V.
Shiyanova, T. P.
author_sort Gorbunov, L. V.
title Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
title_short Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
title_full Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
title_fullStr Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
title_full_unstemmed Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
title_sort ðšñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð¸ðµ ñ‡ðµñ€ðµð½ðºð¾ð² ð¿ð»ð¾ð´ð¾ð²ð¾-ñð³ð¾ð´ð½ñ‹ñ… ðºñƒð»ñœñ‚ñƒñ€
title_alt Cryopreservation of Fruit-Berry Culture Cuttings
Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур
description It has been established that temperature, storage period, humidity, rates of cooling and thawing significantly affect viability of frozen-thawed cuttings. The found permissible values of humidity, parameters, providing maximal viability of birch, black currant berry, raspberry, cherry cuttings are 32–40; 40–50; 37–40; 33–45% within the positive range of temperatures and 14–28, 30–40, 23, 37% within the negative range. Decrease of humidity results in plasmolysis, and exceeding does in intracellular crystal-formation. During application of different regimens of drying and cooling with the rate of 0.1°C/hr down to –20°C with further plunging into liquid nitrogen the viability of frozen-thawed cuttings of currant berry and birch made 100%, 88% for raspberry and 57% for cherry.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2009
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/257
work_keys_str_mv AT gorbunovlv cryopreservationoffruitberryculturecuttings
AT shiyanovatp cryopreservationoffruitberryculturecuttings
AT gorbunovlv ðsnðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ððμnðμnðμð1⁄2ðoð3⁄4ð2ððð3⁄4ðð3⁄4ð2ð3⁄4nð3ð3⁄4ðð1⁄2nnðonƒðnœnnƒn
AT shiyanovatp ðsnðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ððμnðμnðμð1⁄2ðoð3⁄4ð2ððð3⁄4ðð3⁄4ð2ð3⁄4nð3ð3⁄4ðð1⁄2nnðonƒðnœnnƒn
first_indexed 2024-09-01T17:46:19Z
last_indexed 2025-01-24T04:42:25Z
_version_ 1822103957694054400
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2572025-01-24T04:13:00Z Cryopreservation of Fruit-Berry Culture Cuttings Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур Криоконсервирование черенков плодово-ягодных культур Gorbunov, L. V. Shiyanova, T. P. живці плодово-ягідних культур кріоконсервування життєздатність тривалість зберігання вологість швидкості охолодження Ñ– відігрівання черенки плодово-ягодных культур криоконсервирование жизнеспособность длительность хранения влажность скорости охлаждения и отогрева cuttings of fruit-berry cultures cryopreservation viability storage period humidity rate of cooling and warming It has been established that temperature, storage period, humidity, rates of cooling and thawing significantly affect viability of frozen-thawed cuttings. The found permissible values of humidity, parameters, providing maximal viability of birch, black currant berry, raspberry, cherry cuttings are 32–40; 40–50; 37–40; 33–45% within the positive range of temperatures and 14–28, 30–40, 23, 37% within the negative range. Decrease of humidity results in plasmolysis, and exceeding does in intracellular crystal-formation. During application of different regimens of drying and cooling with the rate of 0.1°C/hr down to –20°C with further plunging into liquid nitrogen the viability of frozen-thawed cuttings of currant berry and birch made 100%, 88% for raspberry and 57% for cherry. Установлено, что на жизнеспособность деконсервированных черенков оказывают значительное влияние температура, длительность хранения, влажность, скорости охлаждения и отогрева. Определены допустимые значения влажности, параметры, обеспечивающие максимальную жизнеспособность черенков березы, черной смородины, малины, вишни, соответствующие 32–40; 40–50; 37–40; 33–45% в положительном диапазоне температур и 14–28, 30–40, 23, 37% – в отрицательном. Снижение влажности приводит к эффекту плазмолиза, а превышение – внутриклеточному кристаллообразованию. При использовании различных режимов сушки и охлаждения со скоростью 0,1°C/ч до –20 °С с последующим погружением в жидкий азот возможна реализация жизнеспособности деконсервированных черенков смородины и березы 100 %, малины – 88%, вишни – 57%. Встановлено, що на життєздатність деконсервованих живців впливають температура, тривалість зберігання, вологість, швидкість охолодження Ñ– відігрівання. Визначені припустимі значення вологості, параметри, що забезпечують максимальну життєздатність живців берези, чорної смородини, малини, вишні, що відповідають 32–40; 40–50; 37–40; 33–45% у позитивному діапазоні температур Ñ– 14–28, 30–40, 23, 37% – у негативному. Зниження вологості призводить до ефекту плазмолізу, а перевищення – до внутрішньоклітинного кристалоутворення. При використанні різних режимів сушіння й охолодження зі швидкістю 0,1°C/год до –20°С Ñ– з наступним зануренням у рідкий азот можлива життєздатність деконсервованих живців смородини Ñ– берези 100%, малини – 88%, вишні – 57%. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2009-11-30 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/257 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 19 No. 3 (2009): Problems of Cryobiology; 338-348 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 19 № 3 (2009): Проблемы криобиологии; 338-348 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 19 № 3 (2009): Проблемы криобиологии; 338-348 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/257/290 Copyright (c) 2020 L. V. Gorbunov, T. P. Shiyanova https://creativecommons.org/licenses/by/4.0