Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*

The article presents the results of the research devoted to the institutional provision of the stability of the functioning of local milk and dairy markets in the conditions of wartime commodity and territorial restrictions. Differences in the functioning of local dairy markets in peacetime and war...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2023
Автори: Нікішина, О. В., Тараканов, М. Л., Чеботарьова, Н. Й.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Odesa National University of Technology 2023
Онлайн доступ://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2744
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Food Industry Economics

Репозитарії

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2744
record_format ojs
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2024-02-12T08:03:50Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Нікішина, О. В.
Тараканов, М. Л.
Чеботарьова, Н. Й.
spellingShingle Нікішина, О. В.
Тараканов, М. Л.
Чеботарьова, Н. Й.
Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
author_facet Нікішина, О. В.
Тараканов, М. Л.
Чеботарьова, Н. Й.
author_sort Нікішина, О. В.
title Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
title_short Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
title_full Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
title_fullStr Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
title_full_unstemmed Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
title_sort інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди*
title_alt Institutional provision of the stability of the functioning of local markets of milk and dairy products in the war and post-war periods
description The article presents the results of the research devoted to the institutional provision of the stability of the functioning of local milk and dairy markets in the conditions of wartime commodity and territorial restrictions. Differences in the functioning of local dairy markets in peacetime and wartime have been determined. It has been emphasized that the adaptation of local milk markets to conditions of instability and security risks, as a key component of market stability, requires the development and implementation of agreed institutional mechanisms and measures of selective regulation of local reproduction processes at the state, regional and local levels. Further development of the proposal to strengthen the responsible attitude of participants to the functioning of family dairy farms has been received. A model Regulation on the creation of the Register of Prospective Households has been proposed, which will make it possible to timely eliminate cases of inefficient functioning of family farms, significantly reduce the threat of self-sufficiency of local consumer demand for dairy products in the wartime period, and create favorable conditions for the entry of family farms into equal competitive relations with other market participants in the post-war period. Attention has been focused on the need to create a self-sufficient fodder base of local dairy markets by improving legal acts and provisions related to the simplification of access procedures for using the fodder base. Recommendations have been made regarding the formation of extended commodity chains for the production and sale of own dairy products within family dairy farms. An organizational form for increasing the effectiveness of the cooperation of the Ukrainian side with international charitable organizations and funds has been proposed on the basis of strengthening the coordinating role of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine with the aim of more uniform provision of assistance, increasing the level of cooperation with state and local authorities, and promoting the expansion of the participation of domestic enterprises in providing family farms with the necessary equipment, etc. The scientific novelty of the study consists in substantiating the priority directions for the use of institutional mechanisms and measures to ensure the stability of the functioning of local dairy markets on the basis of restoration, preservation and adaptation of the parameters of commodity traffic to the changing environment in the wartime period and the transition to balanced development in the postwar period.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2023
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2744
work_keys_str_mv AT níkíšinaov institutionalprovisionofthestabilityofthefunctioningoflocalmarketsofmilkanddairyproductsinthewarandpostwarperiods
AT tarakanovml institutionalprovisionofthestabilityofthefunctioningoflocalmarketsofmilkanddairyproductsinthewarandpostwarperiods
AT čebotarʹovanj institutionalprovisionofthestabilityofthefunctioningoflocalmarketsofmilkanddairyproductsinthewarandpostwarperiods
AT níkíšinaov ínstitucíonalʹnezabezpečennâstíjkostífunkcíonuvannâlokalʹnihrinkívmolokatamoločnihproduktívuvoênnijtapovoênnijperíodi
AT tarakanovml ínstitucíonalʹnezabezpečennâstíjkostífunkcíonuvannâlokalʹnihrinkívmolokatamoločnihproduktívuvoênnijtapovoênnijperíodi
AT čebotarʹovanj ínstitucíonalʹnezabezpečennâstíjkostífunkcíonuvannâlokalʹnihrinkívmolokatamoločnihproduktívuvoênnijtapovoênnijperíodi
first_indexed 2025-09-24T17:25:55Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:55Z
_version_ 1850411537823432704
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-27442024-02-12T08:03:50Z Institutional provision of the stability of the functioning of local markets of milk and dairy products in the war and post-war periods Інституціональне забезпечення стійкості функціонування локальних ринків молока та молочних продуктів у воєнний та повоєнний періоди* Нікішина, О. В. Тараканов, М. Л. Чеботарьова, Н. Й. The article presents the results of the research devoted to the institutional provision of the stability of the functioning of local milk and dairy markets in the conditions of wartime commodity and territorial restrictions. Differences in the functioning of local dairy markets in peacetime and wartime have been determined. It has been emphasized that the adaptation of local milk markets to conditions of instability and security risks, as a key component of market stability, requires the development and implementation of agreed institutional mechanisms and measures of selective regulation of local reproduction processes at the state, regional and local levels. Further development of the proposal to strengthen the responsible attitude of participants to the functioning of family dairy farms has been received. A model Regulation on the creation of the Register of Prospective Households has been proposed, which will make it possible to timely eliminate cases of inefficient functioning of family farms, significantly reduce the threat of self-sufficiency of local consumer demand for dairy products in the wartime period, and create favorable conditions for the entry of family farms into equal competitive relations with other market participants in the post-war period. Attention has been focused on the need to create a self-sufficient fodder base of local dairy markets by improving legal acts and provisions related to the simplification of access procedures for using the fodder base. Recommendations have been made regarding the formation of extended commodity chains for the production and sale of own dairy products within family dairy farms. An organizational form for increasing the effectiveness of the cooperation of the Ukrainian side with international charitable organizations and funds has been proposed on the basis of strengthening the coordinating role of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine with the aim of more uniform provision of assistance, increasing the level of cooperation with state and local authorities, and promoting the expansion of the participation of domestic enterprises in providing family farms with the necessary equipment, etc. The scientific novelty of the study consists in substantiating the priority directions for the use of institutional mechanisms and measures to ensure the stability of the functioning of local dairy markets on the basis of restoration, preservation and adaptation of the parameters of commodity traffic to the changing environment in the wartime period and the transition to balanced development in the postwar period. Обґрунтовано ключову роль локальних молочних ринків у забезпеченні стійкості функціонування й розвитку державного молочного ринку у період воєнного стану. Наголошено, що адаптація локальних молочних ринків до умов нестабільності та безпекових ризиків, як ключова складова ринкової стійкості, потребує розробки та впровадження узгоджених інституціональних механізмів і заходів селективного регулювання локальних відтворювальних процесів. Надано пропозиції щодо посилення відповідального ставлення домогосподарств до створення сімейних молочних ферм. Акцентовано увагу на необхідності підвищення ролі та відповідальності місцевих органів влади у використанні сільськогосподарських земель державної та комунальної власності під створення кормової бази тваринництва. Визначено особливості та надано рекомендації щодо формування в складі сімейних молочних ферм подовжених ланцюгів товароруху для задоволення місцевого попиту молочними продуктами власного виробництва. Надано пропозиції щодо підвищення результативності міжнародної допомоги та консультативних послуг. Odesa National University of Technology 2023-10-10 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2744 10.15673/fie.v15i3.2744 Food Industry Economics; Vol 15 No 3 (2023): FOOF INDUSTRY ECONOMICS Food Industry Economics; Том 15 № 3 (2023): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 15 № 3 (2023): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 10.15673/fie.v15i3 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2744/2910 Авторське право (c) 2023 Food Industry Economics