Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період

The article analyzes the processes of deep processing of grain and obtaining a wide range of products with high added value. It has been proven that Ukraine has significant potential and resources for the development of the field of deep processing of grain. Experts predict the active development o...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2023
Hauptverfasser: Седіков, Д. В., Седікова, І. О.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Odesa National University of Technology 2023
Online Zugang://journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Food Industry Economics

Institution

Food Industry Economics
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2797
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-27972024-06-04T16:23:13Z Strategic guidelines of the development of ukrainian grain market in the post-war period Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період Седіков, Д. В. Седікова, І. О. The article analyzes the processes of deep processing of grain and obtaining a wide range of products with high added value. It has been proven that Ukraine has significant potential and resources for the development of the field of deep processing of grain. Experts predict the active development of this area in the near future, which is due to the presence of a large raw material base. It has been established that the further increase in processing volumes towards the production of biotechnological products with high added value will solve the problem with sales markets: maltodextrins and modified starches are in demand on the Ukrainian market. They are needed in the food, pulp and paper, pharmaceutical, textile, and oil and gas industries. About 60 % is for non-food use, glucose-fructose syrups with different mass fractions of glucose, crystalline glucose for the food and pharmaceutical industry, glucose syrup for its further processing into fodder amino acids and vitamins or for “green” chemical products. One of the main competitive advantages in the development of deep processing of grain and, as a result, industrial biotechnologies is the availability of sufficient resources of renewable raw materials, for example, grain, the production of which is steadily increasing. Promising markets for products of deep processing of grain are the markets of amino acids, glucose and glucose-fructose syrups, starch and starch products, bioplastics, as well as, with the necessary legal and financial support from the state, the production of bioethanol from grain raw materials. In our opinion, at the initial stage of the development of foreign technologies of deep processing of grain, it is necessary to pay attention to distilleries, whose waste is a ready raw material for the production of gluten and other bioproducts. В статті проаналізовано процеси глибокої переробки зерна та отримання широкого спектру продукції з високою доданою вартістю. Доведено, що Україна має значний потенціал і ресурси для розвитку ринку глибокої переробки зерна. Експерти прогнозують активний розвиток цієї сфери найближчим часом, що пов’язано з наявністю великої сировинної бази. Встановлено, що подальше збільшення обсягів переробки в бік виробництва біотехнологічної продукції з високою доданою вартістю вирішить проблему з ринками збуту: мальтодекстрини і модифіковані крохмалі затребувані на українському ринку. Одним з головних конкурентних переваг в розвитку глибокої переробки зерна і, як наслідок, промислових біотехнологій є наявність достатніх ресурсів відновлюваної сировини, наприклад, зерна, виробництво якого неухильно зростає. Odesa National University of Technology 2023-12-21 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797 10.15673/fie.v15i4.2797 Food Industry Economics; Vol 15 No 4 (2023): FOOF INDUSTRY ECONOMICS Food Industry Economics; Том 15 № 4 (2023): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 15 № 4 (2023): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797/2952 Авторське право (c) 2023 Food Industry Economics
institution Food Industry Economics
baseUrl_str
datestamp_date 2024-06-04T16:23:13Z
collection OJS
language Ukrainian
format Article
author Седіков, Д. В.
Седікова, І. О.
spellingShingle Седіков, Д. В.
Седікова, І. О.
Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
author_facet Седіков, Д. В.
Седікова, І. О.
author_sort Седіков, Д. В.
title Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
title_short Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
title_full Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
title_fullStr Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
title_full_unstemmed Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
title_sort стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
title_alt Strategic guidelines of the development of ukrainian grain market in the post-war period
description The article analyzes the processes of deep processing of grain and obtaining a wide range of products with high added value. It has been proven that Ukraine has significant potential and resources for the development of the field of deep processing of grain. Experts predict the active development of this area in the near future, which is due to the presence of a large raw material base. It has been established that the further increase in processing volumes towards the production of biotechnological products with high added value will solve the problem with sales markets: maltodextrins and modified starches are in demand on the Ukrainian market. They are needed in the food, pulp and paper, pharmaceutical, textile, and oil and gas industries. About 60 % is for non-food use, glucose-fructose syrups with different mass fractions of glucose, crystalline glucose for the food and pharmaceutical industry, glucose syrup for its further processing into fodder amino acids and vitamins or for “green” chemical products. One of the main competitive advantages in the development of deep processing of grain and, as a result, industrial biotechnologies is the availability of sufficient resources of renewable raw materials, for example, grain, the production of which is steadily increasing. Promising markets for products of deep processing of grain are the markets of amino acids, glucose and glucose-fructose syrups, starch and starch products, bioplastics, as well as, with the necessary legal and financial support from the state, the production of bioethanol from grain raw materials. In our opinion, at the initial stage of the development of foreign technologies of deep processing of grain, it is necessary to pay attention to distilleries, whose waste is a ready raw material for the production of gluten and other bioproducts.
publisher Odesa National University of Technology
publishDate 2023
url //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797
work_keys_str_mv AT sedíkovdv strategicguidelinesofthedevelopmentofukrainiangrainmarketinthepostwarperiod
AT sedíkovaío strategicguidelinesofthedevelopmentofukrainiangrainmarketinthepostwarperiod
AT sedíkovdv strategíčníoríêntirirozvitkuzernovogorinkuukraínivpovoênnijperíod
AT sedíkovaío strategíčníoríêntirirozvitkuzernovogorinkuukraínivpovoênnijperíod
first_indexed 2025-09-24T17:25:57Z
last_indexed 2025-09-24T17:25:57Z
_version_ 1844167056584343552