Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період
The article analyzes the processes of deep processing of grain and obtaining a wide range of products with high added value. It has been proven that Ukraine has significant potential and resources for the development of the field of deep processing of grain. Experts predict the active development o...
Gespeichert in:
| Datum: | 2023 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | Ukrainian |
| Veröffentlicht: |
Odesa National University of Technology
2023
|
| Online Zugang: | //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Food Industry Economics |
Institution
Food Industry Economics| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-2797 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-27972024-06-04T16:23:13Z Strategic guidelines of the development of ukrainian grain market in the post-war period Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період Седіков, Д. В. Седікова, І. О. The article analyzes the processes of deep processing of grain and obtaining a wide range of products with high added value. It has been proven that Ukraine has significant potential and resources for the development of the field of deep processing of grain. Experts predict the active development of this area in the near future, which is due to the presence of a large raw material base. It has been established that the further increase in processing volumes towards the production of biotechnological products with high added value will solve the problem with sales markets: maltodextrins and modified starches are in demand on the Ukrainian market. They are needed in the food, pulp and paper, pharmaceutical, textile, and oil and gas industries. About 60 % is for non-food use, glucose-fructose syrups with different mass fractions of glucose, crystalline glucose for the food and pharmaceutical industry, glucose syrup for its further processing into fodder amino acids and vitamins or for “green” chemical products. One of the main competitive advantages in the development of deep processing of grain and, as a result, industrial biotechnologies is the availability of sufficient resources of renewable raw materials, for example, grain, the production of which is steadily increasing. Promising markets for products of deep processing of grain are the markets of amino acids, glucose and glucose-fructose syrups, starch and starch products, bioplastics, as well as, with the necessary legal and financial support from the state, the production of bioethanol from grain raw materials. In our opinion, at the initial stage of the development of foreign technologies of deep processing of grain, it is necessary to pay attention to distilleries, whose waste is a ready raw material for the production of gluten and other bioproducts. В статті проаналізовано процеси глибокої переробки зерна та отримання широкого спектру продукції з високою доданою вартістю. Доведено, що Україна має значний потенціал і ресурси для розвитку ринку глибокої переробки зерна. Експерти прогнозують активний розвиток цієї сфери найближчим часом, що пов’язано з наявністю великої сировинної бази. Встановлено, що подальше збільшення обсягів переробки в бік виробництва біотехнологічної продукції з високою доданою вартістю вирішить проблему з ринками збуту: мальтодекстрини і модифіковані крохмалі затребувані на українському ринку. Одним з головних конкурентних переваг в розвитку глибокої переробки зерна і, як наслідок, промислових біотехнологій є наявність достатніх ресурсів відновлюваної сировини, наприклад, зерна, виробництво якого неухильно зростає. Odesa National University of Technology 2023-12-21 Article Article application/pdf //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797 10.15673/fie.v15i4.2797 Food Industry Economics; Vol 15 No 4 (2023): FOOF INDUSTRY ECONOMICS Food Industry Economics; Том 15 № 4 (2023): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Food Industry Economics; Том 15 № 4 (2023): ЕКОНОМІКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 2312-847X 2411-4111 uk //journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797/2952 Авторське право (c) 2023 Food Industry Economics |
| institution |
Food Industry Economics |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2024-06-04T16:23:13Z |
| collection |
OJS |
| language |
Ukrainian |
| format |
Article |
| author |
Седіков, Д. В. Седікова, І. О. |
| spellingShingle |
Седіков, Д. В. Седікова, І. О. Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| author_facet |
Седіков, Д. В. Седікова, І. О. |
| author_sort |
Седіков, Д. В. |
| title |
Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| title_short |
Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| title_full |
Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| title_fullStr |
Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| title_full_unstemmed |
Стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| title_sort |
стратегічні орієнтири розвитку зернового ринку україни в повоєнний період |
| title_alt |
Strategic guidelines of the development of ukrainian grain market in the post-war period |
| description |
The article analyzes the processes of deep processing of grain and obtaining a wide range of products with high added value. It has been proven that Ukraine has significant potential and resources for the development of the field of deep processing of grain. Experts predict the active development of this area in the near future, which is due to the presence of a large raw material base. It has been established that the further increase in processing volumes towards the production of biotechnological products with high added value will solve the problem with sales markets: maltodextrins and modified starches are in demand on the Ukrainian market. They are needed in the food, pulp and paper, pharmaceutical, textile, and oil and gas industries. About 60 % is for non-food use, glucose-fructose syrups with different mass fractions of glucose, crystalline glucose for the food and pharmaceutical industry, glucose syrup for its further processing into fodder amino acids and vitamins or for “green” chemical products. One of the main competitive advantages in the development of deep processing of grain and, as a result, industrial biotechnologies is the availability of sufficient resources of renewable raw materials, for example, grain, the production of which is steadily increasing. Promising markets for products of deep processing of grain are the markets of amino acids, glucose and glucose-fructose syrups, starch and starch products, bioplastics, as well as, with the necessary legal and financial support from the state, the production of bioethanol from grain raw materials. In our opinion, at the initial stage of the development of foreign technologies of deep processing of grain, it is necessary to pay attention to distilleries, whose waste is a ready raw material for the production of gluten and other bioproducts.
|
| publisher |
Odesa National University of Technology |
| publishDate |
2023 |
| url |
//journals.ontu.edu.ua/index.php/fie/article/view/2797 |
| work_keys_str_mv |
AT sedíkovdv strategicguidelinesofthedevelopmentofukrainiangrainmarketinthepostwarperiod AT sedíkovaío strategicguidelinesofthedevelopmentofukrainiangrainmarketinthepostwarperiod AT sedíkovdv strategíčníoríêntirirozvitkuzernovogorinkuukraínivpovoênnijperíod AT sedíkovaío strategíčníoríêntirirozvitkuzernovogorinkuukraínivpovoênnijperíod |
| first_indexed |
2025-09-24T17:25:57Z |
| last_indexed |
2025-09-24T17:25:57Z |
| _version_ |
1844167056584343552 |