Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека

The effect of oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 (OEGn=5) on thermodynamic and kinetic parameters of hemoglobin melting was studied by the method of differential adiabatic scanning microcalorimetry. It was shown that increase of OEGn=5 concentration in solution resu...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автори: Zinchenko, Aleksandra V., Govorova, Yulianna S., Kompaniets, Antonina M.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-30
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-03-21T04:07:51Z
collection OJS
language English
topic плавлення
гемоглобін
термостійкість
оксиетильоване похідне гліцерину зі ступенем полімерізації n = 5
диференціальна адіабатична скануюча мікрокалориметрія
spellingShingle плавлення
гемоглобін
термостійкість
оксиетильоване похідне гліцерину зі ступенем полімерізації n = 5
диференціальна адіабатична скануюча мікрокалориметрія
Zinchenko, Aleksandra V.
Govorova, Yulianna S.
Kompaniets, Antonina M.
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
topic_facet плавление
гемоглобин
термостабильность
оксиэтилированное производное глицерина со степенью полимеризации n = 5
дифференциальная адиабатическая сканирующая микрокалориметрия
плавлення
гемоглобін
термостійкість
оксиетильоване похідне гліцерину зі ступенем полімерізації n = 5
диференціальна адіабатична скануюча мікрокалориметрія
melting
hemoglobin
thermal stability
oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5
differential adiabatic scanning microcalorimetry
format Article
author Zinchenko, Aleksandra V.
Govorova, Yulianna S.
Kompaniets, Antonina M.
author_facet Zinchenko, Aleksandra V.
Govorova, Yulianna S.
Kompaniets, Antonina M.
author_sort Zinchenko, Aleksandra V.
title Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
title_short Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
title_full Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
title_fullStr Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
title_full_unstemmed Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
title_sort влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
title_alt Effect of Oxyethylated Glycerol with Polymerization Degree n = 5 on Human Hemoglobin Thermostability
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
description The effect of oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 (OEGn=5) on thermodynamic and kinetic parameters of hemoglobin melting was studied by the method of differential adiabatic scanning microcalorimetry. It was shown that increase of OEGn=5 concentration in solution resulted in reduction of the temperature and calorimetric enthalpy of hemoglobin thermodenaturation. It was suggested that the increasing of cryoprotective concentration induced the loosening of hemoglobin molecules thereby contributing to the reduction of thermal stability of protein. The possibility of using kinetic approach when analyzing hemoglobin melting process was shown. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(2):135-142.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2013
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30
work_keys_str_mv AT zinchenkoaleksandrav effectofoxyethylatedglycerolwithpolymerizationdegreen5onhumanhemoglobinthermostability
AT govorovayuliannas effectofoxyethylatedglycerolwithpolymerizationdegreen5onhumanhemoglobinthermostability
AT kompanietsantoninam effectofoxyethylatedglycerolwithpolymerizationdegreen5onhumanhemoglobinthermostability
AT zinchenkoaleksandrav vliânieoksiétilirovannogoglicerinasostepenʹûpolimerizaciin5natermostabilʹnostʹgemoglobinačeloveka
AT govorovayuliannas vliânieoksiétilirovannogoglicerinasostepenʹûpolimerizaciin5natermostabilʹnostʹgemoglobinačeloveka
AT kompanietsantoninam vliânieoksiétilirovannogoglicerinasostepenʹûpolimerizaciin5natermostabilʹnostʹgemoglobinačeloveka
first_indexed 2024-09-01T17:45:15Z
last_indexed 2025-03-21T04:50:17Z
_version_ 1827177882845184000
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-302025-03-21T04:07:51Z Effect of Oxyethylated Glycerol with Polymerization Degree n = 5 on Human Hemoglobin Thermostability Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека Zinchenko, Aleksandra V. Govorova, Yulianna S. Kompaniets, Antonina M. плавление гемоглобин термостабильность оксиэтилированное производное глицерина со степенью полимеризации n = 5 дифференциальная адиабатическая сканирующая микрокалориметрия плавлення гемоглобін термостійкість оксиетильоване похідне гліцерину зі ступенем полімерізації n = 5 диференціальна адіабатична скануюча мікрокалориметрія melting hemoglobin thermal stability oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 differential adiabatic scanning microcalorimetry The effect of oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 (OEGn=5) on thermodynamic and kinetic parameters of hemoglobin melting was studied by the method of differential adiabatic scanning microcalorimetry. It was shown that increase of OEGn=5 concentration in solution resulted in reduction of the temperature and calorimetric enthalpy of hemoglobin thermodenaturation. It was suggested that the increasing of cryoprotective concentration induced the loosening of hemoglobin molecules thereby contributing to the reduction of thermal stability of protein. The possibility of using kinetic approach when analyzing hemoglobin melting process was shown. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(2):135-142. Методом дифференциальной адиабатической сканирующей микрокалориметрии исследовано влияние оксиэтилированного производного глицерина со степенью полимеризации n = 5 (ОЭГn=5) на термодинамические и кинетические параметры плавления гемоглобина. Показано, что ОЭГn=5 снижает температуру и калориметрическую энтальпию термоденатурации гемоглобина с ростом концентрации криопротектора в растворе. Предполагается, что увеличение концентрации криопротектора вызывает разрыхление молекул гемоглобина, способствуя тем самым снижению термостабильности белка. Показана возможность применения кинетического подхода при анализе процесса плавления гемоглобина. Методом диференціальної адіабатичної скануючої мікрокалориметрії досліджено вплив оксиетильованого похідного гліцерину зі ступенем полімерізації n=5 (ОЕГn=5) на термодинамічні і кінетичні параметри плавлення гемоглобіну. Показано, що ОЕГn=5 знижує температуру і калориметричну ентальпію термоденатурації гемоглобіну зі збільшенням концентрації кріопротектора в розчині. Припускається, що збільшення концентрації кріопротектора викликає розпушування молекул гемоглобіну, сприяючи зниженню термостійкості гемоглобіну. Показана можливість застосування кінетичного підходу при аналізі процесу плавлення гемоглобіну. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013-06-20 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 23 No. 2 (2013): Problems of Cryobiology and Cryomedicine (Problemy Kriobiologii i Kriomediciny) (formerly Problems of Cryobiology); 135-142 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 23 № 2 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (ранее Проблемы криобиологии); 135-142 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 23 № 2 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (раніше Проблемы криобиологии); 135-142 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30/51 Copyright (c) 2020 Aleksandra V. Zinchenko, Yulianna S. Govorova, Antonina M. Kompaniets https://creativecommons.org/licenses/by/4.0