Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека
The effect of oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 (OEGn=5) on thermodynamic and kinetic parameters of hemoglobin melting was studied by the method of differential adiabatic scanning microcalorimetry. It was shown that increase of OEGn=5 concentration in solution resu...
Збережено в:
Дата: | 2013 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2013
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-30 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-03-21T04:07:51Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
Ð¿Ð»Ð°Ð²Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð³ÐµÐ¼Ð¾Ð³Ð»Ð¾Ð±Ñ–Ð½ термоÑтійкіÑÑ‚ÑŒ окÑиетильоване похідне гліцерину зі Ñтупенем полімерізації n = 5 диференціальна адіабатична Ñкануюча Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾ÐºÐ°Ð»Ð¾Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÑ‚Ñ€Ñ–Ñ |
spellingShingle |
Ð¿Ð»Ð°Ð²Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð³ÐµÐ¼Ð¾Ð³Ð»Ð¾Ð±Ñ–Ð½ термоÑтійкіÑÑ‚ÑŒ окÑиетильоване похідне гліцерину зі Ñтупенем полімерізації n = 5 диференціальна адіабатична Ñкануюча Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾ÐºÐ°Ð»Ð¾Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÑ‚Ñ€Ñ–Ñ Zinchenko, Aleksandra V. Govorova, Yulianna S. Kompaniets, Antonina M. Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
topic_facet |
плавление гемоглобин термоÑтабильноÑÑ‚ÑŒ окÑиÑтилированное производное глицерина Ñо Ñтепенью полимеризации n = 5 Ð´Ð¸Ñ„Ñ„ÐµÑ€ÐµÐ½Ñ†Ð¸Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð°Ñ Ð°Ð´Ð¸Ð°Ð±Ð°Ñ‚Ð¸Ñ‡ÐµÑÐºÐ°Ñ ÑÐºÐ°Ð½Ð¸Ñ€ÑƒÑŽÑ‰Ð°Ñ Ð¼Ð¸ÐºÑ€Ð¾ÐºÐ°Ð»Ð¾Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÑ‚Ñ€Ð¸Ñ Ð¿Ð»Ð°Ð²Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð³ÐµÐ¼Ð¾Ð³Ð»Ð¾Ð±Ñ–Ð½ термоÑтійкіÑÑ‚ÑŒ окÑиетильоване похідне гліцерину зі Ñтупенем полімерізації n = 5 диференціальна адіабатична Ñкануюча Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾ÐºÐ°Ð»Ð¾Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÑ‚Ñ€Ñ–Ñ melting hemoglobin thermal stability oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 differential adiabatic scanning microcalorimetry |
format |
Article |
author |
Zinchenko, Aleksandra V. Govorova, Yulianna S. Kompaniets, Antonina M. |
author_facet |
Zinchenko, Aleksandra V. Govorova, Yulianna S. Kompaniets, Antonina M. |
author_sort |
Zinchenko, Aleksandra V. |
title |
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
title_short |
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
title_full |
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
title_fullStr |
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
title_full_unstemmed |
Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
title_sort |
влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
title_alt |
Effect of Oxyethylated Glycerol with Polymerization Degree n = 5 on Human Hemoglobin Thermostability Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека |
description |
The effect of oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 (OEGn=5) on thermodynamic and kinetic parameters of hemoglobin melting was studied by the method of differential adiabatic scanning microcalorimetry. It was shown that increase of OEGn=5 concentration in solution resulted in reduction of the temperature and calorimetric enthalpy of hemoglobin thermodenaturation. It was suggested that the increasing of cryoprotective concentration induced the loosening of hemoglobin molecules thereby contributing to the reduction of thermal stability of protein. The possibility of using kinetic approach when analyzing hemoglobin melting process was shown.
Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(2):135-142.
|
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2013 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30 |
work_keys_str_mv |
AT zinchenkoaleksandrav effectofoxyethylatedglycerolwithpolymerizationdegreen5onhumanhemoglobinthermostability AT govorovayuliannas effectofoxyethylatedglycerolwithpolymerizationdegreen5onhumanhemoglobinthermostability AT kompanietsantoninam effectofoxyethylatedglycerolwithpolymerizationdegreen5onhumanhemoglobinthermostability AT zinchenkoaleksandrav vliânieoksiétilirovannogoglicerinasostepenʹûpolimerizaciin5natermostabilʹnostʹgemoglobinačeloveka AT govorovayuliannas vliânieoksiétilirovannogoglicerinasostepenʹûpolimerizaciin5natermostabilʹnostʹgemoglobinačeloveka AT kompanietsantoninam vliânieoksiétilirovannogoglicerinasostepenʹûpolimerizaciin5natermostabilʹnostʹgemoglobinačeloveka |
first_indexed |
2024-09-01T17:45:15Z |
last_indexed |
2025-03-21T04:50:17Z |
_version_ |
1827177882845184000 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-302025-03-21T04:07:51Z Effect of Oxyethylated Glycerol with Polymerization Degree n = 5 on Human Hemoglobin Thermostability Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека Влияние оксиэтилированного глицерина со степенью полимеризации n = 5 на термостабильность гемоглобина человека Zinchenko, Aleksandra V. Govorova, Yulianna S. Kompaniets, Antonina M. плавление гемоглобин термоÑтабильноÑÑ‚ÑŒ окÑиÑтилированное производное глицерина Ñо Ñтепенью полимеризации n = 5 Ð´Ð¸Ñ„Ñ„ÐµÑ€ÐµÐ½Ñ†Ð¸Ð°Ð»ÑŒÐ½Ð°Ñ Ð°Ð´Ð¸Ð°Ð±Ð°Ñ‚Ð¸Ñ‡ÐµÑÐºÐ°Ñ ÑÐºÐ°Ð½Ð¸Ñ€ÑƒÑŽÑ‰Ð°Ñ Ð¼Ð¸ÐºÑ€Ð¾ÐºÐ°Ð»Ð¾Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÑ‚Ñ€Ð¸Ñ Ð¿Ð»Ð°Ð²Ð»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð³ÐµÐ¼Ð¾Ð³Ð»Ð¾Ð±Ñ–Ð½ термоÑтійкіÑÑ‚ÑŒ окÑиетильоване похідне гліцерину зі Ñтупенем полімерізації n = 5 диференціальна адіабатична Ñкануюча Ð¼Ñ–ÐºÑ€Ð¾ÐºÐ°Ð»Ð¾Ñ€Ð¸Ð¼ÐµÑ‚Ñ€Ñ–Ñ melting hemoglobin thermal stability oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 differential adiabatic scanning microcalorimetry The effect of oxyethylated derivative of glycerol with polymerization degree n = 5 (OEGn=5) on thermodynamic and kinetic parameters of hemoglobin melting was studied by the method of differential adiabatic scanning microcalorimetry. It was shown that increase of OEGn=5 concentration in solution resulted in reduction of the temperature and calorimetric enthalpy of hemoglobin thermodenaturation. It was suggested that the increasing of cryoprotective concentration induced the loosening of hemoglobin molecules thereby contributing to the reduction of thermal stability of protein. The possibility of using kinetic approach when analyzing hemoglobin melting process was shown. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(2):135-142. Методом дифференциальной адиабатической сканирующей микрокалориметрии исследовано влияние оксиэтилированного производного глицерина со степенью полимеризации n = 5 (ОЭГn=5) на термодинамические и кинетические параметры плавления гемоглобина. Показано, что ОЭГn=5 снижает температуру и калориметрическую энтальпию термоденатурации гемоглобина с ростом концентрации криопротектора в растворе. Предполагается, что увеличение концентрации криопротектора вызывает разрыхление молекул гемоглобина, способствуя тем самым снижению термостабильности белка. Показана возможность применения кинетического подхода при анализе процесса плавления гемоглобина. Методом диференціальної адіабатичної скануючої мікрокалориметрії досліджено вплив оксиетильованого похідного гліцерину зі ступенем полімерізації n=5 (ОЕГn=5) на термодинамічні і кінетичні параметри плавлення гемоглобіну. Показано, що ОЕГn=5 знижує температуру і калориметричну ентальпію термоденатурації гемоглобіну зі збільшенням концентрації кріопротектора в розчині. Припускається, що збільшення концентрації кріопротектора викликає розпушування молекул гемоглобіну, сприяючи зниженню термостійкості гемоглобіну. Показана можливість застосування кінетичного підходу при аналізі процесу плавлення гемоглобіну. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013-06-20 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 23 No. 2 (2013): Problems of Cryobiology and Cryomedicine (Problemy Kriobiologii i Kriomediciny) (formerly Problems of Cryobiology); 135-142 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 23 № 2 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (ранее Проблемы криобиологии); 135-142 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 23 № 2 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (раніше Проблемы криобиологии); 135-142 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/30/51 Copyright (c) 2020 Aleksandra V. Zinchenko, Yulianna S. Govorova, Antonina M. Kompaniets https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |