Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae
The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of c...
Збережено в:
Дата: | 2008 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2008
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-345 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2024-09-28T04:05:32Z |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
containers cooling regiments temperature field Saccharomyces cerevisiae контейнери режими Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae контейнеры режимы Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae |
spellingShingle |
containers cooling regiments temperature field Saccharomyces cerevisiae контейнери режими Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae контейнеры режимы Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae Maruschenko, V. V. Vysekantsev, I. P. Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae |
topic_facet |
containers cooling regiments temperature field Saccharomyces cerevisiae контейнери режими Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae контейнеры режимы Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae |
format |
Article |
author |
Maruschenko, V. V. Vysekantsev, I. P. |
author_facet |
Maruschenko, V. V. Vysekantsev, I. P. |
author_sort |
Maruschenko, V. V. |
title |
Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae |
title_short |
Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae |
title_full |
Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae |
title_fullStr |
Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae |
title_full_unstemmed |
Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae |
title_sort |
ð ð¾ð·ð¿ð¾ð´ñ–ð» ñˆð²ð¸ð´ðºð¾ññ‚ñ– ð¾ñ…ð¾ð»ð¾ð´ð¶ðµð½ð½ñ ñƒ ñ†ð¸ð»ñ–ð½ð´ñ€ð¸ñ‡ð½ð¸ñ… ðºð¾ð½ñ‚ðµð¹ð½ðµñ€ð°ñ… ñ€ñ–ð·ð½ð¾ð³ð¾ ñ€ð¾ð·ð¼ñ–ñ€ñƒ ð½ð° ðµñ‚ð°ð¿ñ– ðºñ€ð¸ññ‚ð°ð»ñ–ð·ð°ñ†ñ–ñ— ññƒñð¿ðµð½ð·ñ–ñ— saccharomyces cðµrevisiae |
title_alt |
Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension |
description |
The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of cell suspension crystallisation, are shown as cooled under very different regimen parameters. This results in a decrease of bioobject’s integrity with the augmentation of samples’ size and cooling rate. There has been established the analytic expression, approximating the temperature field of S. cerevisiae suspension in physiological solution at crystallisation stage in cylinder container, depending on its diameter and cooling rate of container external surface. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2008 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345 |
work_keys_str_mv |
AT maruschenkovv distributionofcoolingratesincylindercontainerswithdifferentdiametersatcrystallisationstageofsaccharomycescerevisiaesuspension AT vysekantsevip distributionofcoolingratesincylindercontainerswithdifferentdiametersatcrystallisationstageofsaccharomycescerevisiaesuspension AT maruschenkovv ðð3⁄4ððð3⁄4ðnðnˆð2ðððoð3⁄4nnnð3⁄4nð3⁄4ðð3⁄4ðððμð1⁄2ð1⁄2nnƒnððnð1⁄2ðnðnð1⁄2ðnðoð3⁄4ð1⁄2nðμð1ð1⁄2ðμnðnnnðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄4nnnƒð1⁄2ððμnððnðonðnnððnððnn AT vysekantsevip ðð3⁄4ððð3⁄4ðnðnˆð2ðððoð3⁄4nnnð3⁄4nð3⁄4ðð3⁄4ðððμð1⁄2ð1⁄2nnƒnððnð1⁄2ðnðnð1⁄2ðnðoð3⁄4ð1⁄2nðμð1ð1⁄2ðμnðnnnðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄4nnnƒð1⁄2ððμnððnðonðnnððnððnn |
first_indexed |
2024-09-01T17:46:46Z |
last_indexed |
2024-09-28T04:12:49Z |
_version_ |
1811411652342448128 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3452024-09-28T04:05:32Z Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension Розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ñƒ циліндричних контейнерах різного розміру на етапі криÑталізації ÑуÑпензії Saccharomyces cеrevisiae Maruschenko, V. V. Vysekantsev, I. P. containers cooling regiments temperature field Saccharomyces cerevisiae контейнери режими Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae контейнеры режимы Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ð¾Ð»Ðµ температур Saccharomyces cеrevisiae The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of cell suspension crystallisation, are shown as cooled under very different regimen parameters. This results in a decrease of bioobject’s integrity with the augmentation of samples’ size and cooling rate. There has been established the analytic expression, approximating the temperature field of S. cerevisiae suspension in physiological solution at crystallisation stage in cylinder container, depending on its diameter and cooling rate of container external surface. Определено раÑпределение ÑкороÑти Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð² ÑуÑпензии микроорганизмов S. cеrevisiae в физиологичеÑком раÑтворе при ее замораживании в контейнерах цилиндричеÑкой формы разного размера (10, 20 и 30 мм) Ñо ÑкороÑтью 1, 5 и 10°С/мин. Показано, что клетки, находÑщиеÑÑ Ð² разных точках образца, на Ñтапе криÑталлизации ÑуÑпензии клеток охлаждаютÑÑ Ð¿Ñ€Ð¸ ÑущеÑтвенно разных режимных параметрах. Ðто приводит к уменьшению ÑохранноÑти биообъекта по мере ÑƒÐ²ÐµÐ»Ð¸Ñ‡ÐµÐ½Ð¸Ñ Ñ€Ð°Ð·Ð¼ÐµÑ€Ð° образца и ÑкороÑти охлаждениÑ. УÑтановлено аналитичеÑкое выражение, которое аппрокÑимирует поле температур ÑуÑпензии S. cerevisiae в физиологичеÑком раÑтворе на Ñтапе криÑталлизации в цилиндричеÑком контейнере в завиÑимоÑти от его диаметра и ÑкороÑти Ð¾Ñ…Ð»Ð°Ð¶Ð´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð²Ð½ÐµÑˆÐ½ÐµÐ¹ поверхноÑти контейнера. Визначено розподіл швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð² ÑуÑпензії мікроорганізмів S. cеrevisiae у фізіологічному розчині при Ñ—Ñ— заморожуванні в контейнерах циліндричної форми різного розміру (10, 20 Ñ– 30 мм) зі швидкіÑÑ‚ÑŽ 1, 5 Ñ– 10°С/хв. Показано, що клітини, розташовані у різних точках зразка, на етапі криÑталізації ÑуÑпензії клітин охолоджуютьÑÑ Ð· Ñ–Ñтотно різними режимними параметрами. Це приводить до Ð·Ð¼ÐµÐ½ÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð¾ÑÑ‚Ñ– біооб’єкта у міру Ð·Ð±Ñ–Ð»ÑŒÑˆÐµÐ½Ð½Ñ Ñ€Ð¾Ð·Ð¼Ñ–Ñ€Ñƒ зразка Ñ– швидкоÑÑ‚Ñ– охолодженнÑ. Ð’Ñтановлено аналітичний вираз, що апрокÑимує поле температур ÑуÑпензії S. cerevisiae у фізіологічному розчині на етапі криÑталізації в циліндричному контейнері в залежноÑÑ‚Ñ– від його діаметра Ñ– швидкоÑÑ‚Ñ– Ð¾Ñ…Ð¾Ð»Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð·Ð¾Ð²Ð½Ñ–ÑˆÐ½ÑŒÐ¾Ñ— поверхні контейнера. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008-12-22 Article Article Conference papers application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 18 No. 4 (2008): Problems of Cryobiology; 426-430 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 426-430 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 426-430 2518-7376 2307-6143 uk https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345/379 Copyright (c) 2020 V. V. Maruschenko, I. P. Vysekantsev https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |