Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae

The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of c...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2008
Автори: Maruschenko, V. V., Vysekantsev, I. P.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-345
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:32Z
collection OJS
language Ukrainian
topic containers
cooling regiments
temperature field
Saccharomyces cerevisiae
контейнери
режими охолодження
поле температур
Saccharomyces cеrevisiae
контейнеры
режимы охлаждения
поле температур
Saccharomyces cеrevisiae
spellingShingle containers
cooling regiments
temperature field
Saccharomyces cerevisiae
контейнери
режими охолодження
поле температур
Saccharomyces cеrevisiae
контейнеры
режимы охлаждения
поле температур
Saccharomyces cеrevisiae
Maruschenko, V. V.
Vysekantsev, I. P.
Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
topic_facet containers
cooling regiments
temperature field
Saccharomyces cerevisiae
контейнери
режими охолодження
поле температур
Saccharomyces cеrevisiae
контейнеры
режимы охлаждения
поле температур
Saccharomyces cеrevisiae
format Article
author Maruschenko, V. V.
Vysekantsev, I. P.
author_facet Maruschenko, V. V.
Vysekantsev, I. P.
author_sort Maruschenko, V. V.
title Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
title_short Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
title_full Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
title_fullStr Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
title_full_unstemmed Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae
title_sort ð ð¾ð·ð¿ð¾ð´ñ–ð» ñˆð²ð¸ð´ðºð¾ññ‚ñ– ð¾ñ…ð¾ð»ð¾ð´ð¶ðµð½ð½ñ ñƒ ñ†ð¸ð»ñ–ð½ð´ñ€ð¸ñ‡ð½ð¸ñ… ðºð¾ð½ñ‚ðµð¹ð½ðµñ€ð°ñ… ñ€ñ–ð·ð½ð¾ð³ð¾ ñ€ð¾ð·ð¼ñ–ñ€ñƒ ð½ð° ðµñ‚ð°ð¿ñ– ðºñ€ð¸ññ‚ð°ð»ñ–ð·ð°ñ†ñ–ñ— ññƒñð¿ðµð½ð·ñ–ñ— saccharomyces cðµrevisiae
title_alt Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension
Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension
description The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of cell suspension crystallisation, are shown as cooled under very different regimen parameters. This results in a decrease of bioobject’s integrity with the augmentation of samples’ size and cooling rate. There has been established the analytic expression, approximating the temperature field of S. cerevisiae suspension in physiological solution at crystallisation stage in cylinder container, depending on its diameter and cooling rate of container external surface.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2008
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345
work_keys_str_mv AT maruschenkovv distributionofcoolingratesincylindercontainerswithdifferentdiametersatcrystallisationstageofsaccharomycescerevisiaesuspension
AT vysekantsevip distributionofcoolingratesincylindercontainerswithdifferentdiametersatcrystallisationstageofsaccharomycescerevisiaesuspension
AT maruschenkovv ðð3⁄4ððð3⁄4ðnðnˆð2ðððoð3⁄4nnnð3⁄4nð3⁄4ðð3⁄4ðððμð1⁄2ð1⁄2nnƒnððnð1⁄2ðnðnð1⁄2ðnðoð3⁄4ð1⁄2nðμð1ð1⁄2ðμnðnnnðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄4nnnƒð1⁄2ððμnððnðonðnnððnððnn
AT vysekantsevip ðð3⁄4ððð3⁄4ðnðnˆð2ðððoð3⁄4nnnð3⁄4nð3⁄4ðð3⁄4ðððμð1⁄2ð1⁄2nnƒnððnð1⁄2ðnðnð1⁄2ðnðoð3⁄4ð1⁄2nðμð1ð1⁄2ðμnðnnnðð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4nð3⁄4ðð1⁄4nnnƒð1⁄2ððμnððnðonðnnððnððnn
first_indexed 2024-09-01T17:46:46Z
last_indexed 2024-09-28T04:12:49Z
_version_ 1811411652342448128
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3452024-09-28T04:05:32Z Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension Distribution of Cooling Rates in Cylinder Containers with Different Diameters at Crystallisation Stage of Saccharomyces cerevisiae Suspension Розподіл швидкості охолодження у циліндричних контейнерах різного розміру на етапі кристалізації суспензії Saccharomyces cеrevisiae Maruschenko, V. V. Vysekantsev, I. P. containers cooling regiments temperature field Saccharomyces cerevisiae контейнери режими охолодження поле температур Saccharomyces cеrevisiae контейнеры режимы охлаждения поле температур Saccharomyces cеrevisiae The distribution of cooling rates in S. cerevisiae microorganism suspension in physiological solution under its freezing in cylinder containers with different diameters (10, 20 and 30 mm) with 1, 5 and 10°C/min rates has been determined. Cells, being in different sample’s points at the stage of cell suspension crystallisation, are shown as cooled under very different regimen parameters. This results in a decrease of bioobject’s integrity with the augmentation of samples’ size and cooling rate. There has been established the analytic expression, approximating the temperature field of S. cerevisiae suspension in physiological solution at crystallisation stage in cylinder container, depending on its diameter and cooling rate of container external surface. Определено распределение скорости охлаждения в суспензии микроорганизмов S. cеrevisiae в физиологическом растворе при ее замораживании в контейнерах цилиндрической формы разного размера (10, 20 и 30 мм) со скоростью 1, 5 и 10°С/мин. Показано, что клетки, находящиеся в разных точках образца, на этапе кристаллизации суспензии клеток охлаждаются при существенно разных режимных параметрах. Это приводит к уменьшению сохранности биообъекта по мере увеличения размера образца и скорости охлаждения. Установлено аналитическое выражение, которое аппроксимирует поле температур суспензии S. cerevisiae в физиологическом растворе на этапе кристаллизации в цилиндрическом контейнере в зависимости от его диаметра и скорости охлаждения внешней поверхности контейнера. Визначено розподіл швидкості охолодження в суспензії мікроорганізмів S. cеrevisiae у фізіологічному розчині при Ñ—Ñ— заморожуванні в контейнерах циліндричної форми різного розміру (10, 20 Ñ– 30 мм) зі швидкістю 1, 5 Ñ– 10°С/хв. Показано, що клітини, розташовані у різних точках зразка, на етапі кристалізації суспензії клітин охолоджуються з істотно різними режимними параметрами. Це приводить до зменшення збереженості біооб’єкта у міру збільшення розміру зразка Ñ– швидкості охолодження. Встановлено аналітичний вираз, що апроксимує поле температур суспензії S. cerevisiae у фізіологічному розчині на етапі кристалізації в циліндричному контейнері в залежності від його діаметра Ñ– швидкості охолодження зовнішньої поверхні контейнера. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008-12-22 Article Article Conference papers application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 18 No. 4 (2008): Problems of Cryobiology; 426-430 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 426-430 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 426-430 2518-7376 2307-6143 uk https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/345/379 Copyright (c) 2020 V. V. Maruschenko, I. P. Vysekantsev https://creativecommons.org/licenses/by/4.0