Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного

Seasonal biochemical and morphological changes in tissues of the goldfish Carassius auratus were studied. Preparation for winter was shown to require remodeling in tissues on morphological and biochemical levels of organization. This remodeling is of labile and reversible nature, as the parameters i...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2008
Автори: Gulevsky, A. K., Grischenkova, Ye. A., Relina, L. I., Zhegunova, Ye. G., Chaplay, Ye. V.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/362
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-362
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:32Z
collection OJS
language Russian
topic acclimation
goldfish
аклімація
карась сріблястий
акклимация
карась серебряный
spellingShingle acclimation
goldfish
аклімація
карась сріблястий
акклимация
карась серебряный
Gulevsky, A. K.
Grischenkova, Ye. A.
Relina, L. I.
Zhegunova, Ye. G.
Chaplay, Ye. V.
Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
topic_facet acclimation
goldfish
аклімація
карась сріблястий
акклимация
карась серебряный
format Article
author Gulevsky, A. K.
Grischenkova, Ye. A.
Relina, L. I.
Zhegunova, Ye. G.
Chaplay, Ye. V.
author_facet Gulevsky, A. K.
Grischenkova, Ye. A.
Relina, L. I.
Zhegunova, Ye. G.
Chaplay, Ye. V.
author_sort Gulevsky, A. K.
title Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
title_short Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
title_full Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
title_fullStr Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
title_full_unstemmed Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
title_sort ð‘ð¸ð¾ñ…ð¸ð¼ð¸ñ‡ðµñðºð¸ðµ ð¸ ð¼ð¾ñ€ñ„ð¾ð»ð¾ð³ð¸ñ‡ðµñðºð¸ðµ ð°ñð¿ðµðºñ‚ñ‹ ñðµð·ð¾ð½ð½ð¾ð¹ ð¸ ð¸ñðºñƒñññ‚ð²ðµð½ð½ð¾ð¹ ð°ðºðºð»ð¸ð¼ð°ñ†ð¸ð¸ ðºð°ñ€ð°ññ ñðµñ€ðµð±ñ€ñð½ð¾ð³ð¾
title_alt Biochemical and Morphological Aspects of Seasonal and Artificial Acclimation of the Goldfish
Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного
description Seasonal biochemical and morphological changes in tissues of the goldfish Carassius auratus were studied. Preparation for winter was shown to require remodeling in tissues on morphological and biochemical levels of organization. This remodeling is of labile and reversible nature, as the parameters investigated in the deacclimated fish in winter are similar to the summer ones. At the same time a switch of fish organism to winter regimen requires more complicated and longer reorganization of systems, since an abrupt decline of water temperature in summer resulted in 100% mortality of the fish within 5 days.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2008
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/362
work_keys_str_mv AT gulevskyak biochemicalandmorphologicalaspectsofseasonalandartificialacclimationofthegoldfish
AT grischenkovayea biochemicalandmorphologicalaspectsofseasonalandartificialacclimationofthegoldfish
AT relinali biochemicalandmorphologicalaspectsofseasonalandartificialacclimationofthegoldfish
AT zhegunovayeg biochemicalandmorphologicalaspectsofseasonalandartificialacclimationofthegoldfish
AT chaplayyev biochemicalandmorphologicalaspectsofseasonalandartificialacclimationofthegoldfish
AT gulevskyak ððð3⁄4nðð1⁄4ðnðμnðoððμðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoððμðnððμðonnnðμðð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððnðonƒnnnð2ðμð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððoðoððð1⁄4ðnðððoðnðnnnðμnðμðnnð1⁄2ð3⁄4ð
AT grischenkovayea ððð3⁄4nðð1⁄4ðnðμnðoððμðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoððμðnððμðonnnðμðð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððnðonƒnnnð2ðμð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððoðoððð1⁄4ðnðððoðnðnnnðμnðμðnnð1⁄2ð3⁄4ð
AT relinali ððð3⁄4nðð1⁄4ðnðμnðoððμðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoððμðnððμðonnnðμðð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððnðonƒnnnð2ðμð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððoðoððð1⁄4ðnðððoðnðnnnðμnðμðnnð1⁄2ð3⁄4ð
AT zhegunovayeg ððð3⁄4nðð1⁄4ðnðμnðoððμðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoððμðnððμðonnnðμðð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððnðonƒnnnð2ðμð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððoðoððð1⁄4ðnðððoðnðnnnðμnðμðnnð1⁄2ð3⁄4ð
AT chaplayyev ððð3⁄4nðð1⁄4ðnðμnðoððμðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoððμðnððμðonnnðμðð3⁄4ð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððnðonƒnnnð2ðμð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4ð1ððoðoððð1⁄4ðnðððoðnðnnnðμnðμðnnð1⁄2ð3⁄4ð
first_indexed 2024-09-01T17:46:51Z
last_indexed 2024-09-28T04:12:55Z
_version_ 1811411658905485312
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3622024-09-28T04:05:32Z Biochemical and Morphological Aspects of Seasonal and Artificial Acclimation of the Goldfish Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного Биохимические и морфологические аспекты сезонной и искусственной акклимации карася серебряного Gulevsky, A. K. Grischenkova, Ye. A. Relina, L. I. Zhegunova, Ye. G. Chaplay, Ye. V. acclimation goldfish аклімація карась сріблястий акклимация карась серебряный Seasonal biochemical and morphological changes in tissues of the goldfish Carassius auratus were studied. Preparation for winter was shown to require remodeling in tissues on morphological and biochemical levels of organization. This remodeling is of labile and reversible nature, as the parameters investigated in the deacclimated fish in winter are similar to the summer ones. At the same time a switch of fish organism to winter regimen requires more complicated and longer reorganization of systems, since an abrupt decline of water temperature in summer resulted in 100% mortality of the fish within 5 days. Исследованы сезонные биохимические и морфологические изменения в тканях карася серебряного Carassius auratus. Показано, что подготовка к зиме требует перестройки в тканях на морфологическом и биохимическом уровнях организации. Эти перестройки носят лабильный обратимый характер, так как у деакклимированных зимой рыб изученные параметры сходны с таковыми в летний период. При этом переключение организма рыб на зимний режим требует более сложной и длительной реорганизации систем, так как резкое снижение температуры воды летом приводило к 100% гибели рыб в течение 5 суток. Досліджено сезонні біохімічні та морфологічні зміни в тканинах карася сріблястого Carassius auratus. Показано, що підготовка до зими потребує перебудов в тканинах на морфологічному та біохімічному рівнях організації. Ці перебудови мають лабільний зворотний характер, бо у деаклімованих взимку риб досліджені параметри схожі з такими в літній період. При цьому переключення організму риб на зимовий режим вимагає більш складної та тривалої реорганізації систем, оскільки різке зниження температури води влітку призводило до 100% загибелі риб протягом 5 діб. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008-12-22 Article Article Conference papers application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/362 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 18 No. 4 (2008): Problems of Cryobiology; 499-501 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 499-501 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 499-501 2518-7376 2307-6143 ru https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/362/396 Copyright (c) 2020 A. K. Gulevsky, Ye. A. Grischenkova, L. I. Relina, Ye. G. Zhegunova, Ye. V. Chaplay https://creativecommons.org/licenses/by/4.0