Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum

There was shown the possibility of cryopreserving an industrial strain of lactic-acid bacteria Lactobacillus plantarum in sucrosegelatine medium. It has been established that when freezing bacterial concentrate (5x1011 CFU/ml) the bacteria viability did not differ from the controland it was not affe...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2008
Автори: Zhelobetskaya, O. V., Babinets, O. M., Vysekantsev, I. P., Ryazantsev, V. V.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/388
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-388
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3882025-01-22T04:06:49Z Effect of Cryopreservation Conditions of Viability of Lactobacillus plantarum Probiotic Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum Zhelobetskaya, O. V. Babinets, O. M. Vysekantsev, I. P. Ryazantsev, V. V. криоконсервирование молочнокислые бактерии бактериальный концентрат кріоконсервування молочнокислі бактерії бактеріальний концентрат cryopreservation lactic-acid bacteria bacterial concentrate There was shown the possibility of cryopreserving an industrial strain of lactic-acid bacteria Lactobacillus plantarum in sucrosegelatine medium. It has been established that when freezing bacterial concentrate (5x1011 CFU/ml) the bacteria viability did not differ from the controland it was not affected by the media compositions and cooling protocols. Показана возможность криоконсервирования промышленного штамма молочнокислых бактерий Lactobacillus plantarum в сахарозо-желатиновой среде. Установлено, что при замораживании бактериального концентрата (5x1011 КОЕ/мл) жизнеспособность бактерий не отличается от контроля и на нее не влияют состав среды и режим охлаждения. Доведена можливість кріоконсервування промислового штаму молочнокислих бактерій Lactobacillus plantarum в сахарозо-желатиновому середовищі. Встановлено, що при заморожуванні бактеріального концентрату (5x1011 КУО/мл) життєздатність бактерій не відрізняється від контролю Ñ– на неї не впливають склад середовища та режим охолодження. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008-11-20 Article Article Conference papers application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/388 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 18 No. 3 (2008): Problems of Cryobiology; 278-281 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 18 № 3 (2008): Проблемы криобиологии; 278-281 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 18 № 3 (2008): Проблемы криобиологии; 278-281 2518-7376 2307-6143 ru https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/388/422 Copyright (c) 2020 O. V. Zhelobetskaya, O. M. Babinets, I. P. Vysekantsev, V. V. Ryazantsev https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-01-22T04:06:49Z
collection OJS
language Russian
topic кріоконсервування
молочнокислі бактерії
бактеріальний концентрат
spellingShingle кріоконсервування
молочнокислі бактерії
бактеріальний концентрат
Zhelobetskaya, O. V.
Babinets, O. M.
Vysekantsev, I. P.
Ryazantsev, V. V.
Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
topic_facet криоконсервирование
молочнокислые бактерии
бактериальный концентрат
кріоконсервування
молочнокислі бактерії
бактеріальний концентрат
cryopreservation
lactic-acid bacteria
bacterial concentrate
format Article
author Zhelobetskaya, O. V.
Babinets, O. M.
Vysekantsev, I. P.
Ryazantsev, V. V.
author_facet Zhelobetskaya, O. V.
Babinets, O. M.
Vysekantsev, I. P.
Ryazantsev, V. V.
author_sort Zhelobetskaya, O. V.
title Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
title_short Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
title_full Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
title_fullStr Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
title_full_unstemmed Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
title_sort ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñƒñð»ð¾ð²ð¸ð¹ ðºñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð¸ñ ð½ð° ñð¾ñ…ñ€ð°ð½ð½ð¾ññ‚ñœ ð¿ñ€ð¾ð±ð¸ð¾ñ‚ð¸ðºð° lactobacillus plantarum
title_alt Effect of Cryopreservation Conditions of Viability of Lactobacillus plantarum Probiotic
Влияние условий криоконсервирования на сохранность пробиотика Lactobacillus plantarum
description There was shown the possibility of cryopreserving an industrial strain of lactic-acid bacteria Lactobacillus plantarum in sucrosegelatine medium. It has been established that when freezing bacterial concentrate (5x1011 CFU/ml) the bacteria viability did not differ from the controland it was not affected by the media compositions and cooling protocols.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2008
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/388
work_keys_str_mv AT zhelobetskayaov effectofcryopreservationconditionsofviabilityoflactobacillusplantarumprobiotic
AT babinetsom effectofcryopreservationconditionsofviabilityoflactobacillusplantarumprobiotic
AT vysekantsevip effectofcryopreservationconditionsofviabilityoflactobacillusplantarumprobiotic
AT ryazantsevvv effectofcryopreservationconditionsofviabilityoflactobacillusplantarumprobiotic
AT zhelobetskayaov ðððnð1⁄2ððμnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœðnð3⁄4ððð3⁄4nððoðlactobacillusplantarum
AT babinetsom ðððnð1⁄2ððμnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœðnð3⁄4ððð3⁄4nððoðlactobacillusplantarum
AT vysekantsevip ðððnð1⁄2ððμnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœðnð3⁄4ððð3⁄4nððoðlactobacillusplantarum
AT ryazantsevvv ðððnð1⁄2ððμnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnð1⁄2ðnð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2ð3⁄4nnnœðnð3⁄4ððð3⁄4nððoðlactobacillusplantarum
first_indexed 2024-09-01T17:47:00Z
last_indexed 2025-01-22T04:36:53Z
_version_ 1821922415033188352