Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida

The influences of freezing rates over 0.25–100°C/min range and DMSO, glycerol and ethanol cryoprotectants on the viability of yeast-like fungi C.albicans ATCC885 were studied. It has been shown that maximum level of survival of yeast-like fungi was provided by freezing rates over 3.5–10°C/min...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2008
Автори: Vysekantsev, I. P., Martsenyuk, V. F., Sirenko, A. Yu.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/393
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-393
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3932025-02-04T04:07:43Z Design of Effective Cryopreservation Conditions for Candida Yeast-Like Fungi Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida Vysekantsev, I. P. Martsenyuk, V. F. Sirenko, A. Yu. yeast-like fungi viability cryopreservation cryoprotectants дріжджеподібні гриби життєздатність кріоконсервування кріопротектори дрожжеподобные грибы жизнеспособность криоконсервирование криопротекторы The influences of freezing rates over 0.25–100°C/min range and DMSO, glycerol and ethanol cryoprotectants on the viability of yeast-like fungi C.albicans ATCC885 were studied. It has been shown that maximum level of survival of yeast-like fungi was provided by freezing rates over 3.5–10°C/min range in beer wort and adding of 5% DMSO or 5% glycerol. Изучали влияние скорости охлаждения в диапазоне 0,25–100°С/мин и криопротекторов ДМСО, глицерина и этанола на жизнеспособность дрожжеподобных грибов C.albicans АТСС 885. Показано, что максимальную жизнеспособность обеспечивает замораживание со скоростью охлаждения от 3,5 до 10°С/мин в пивном сусле с добавлением 5% ДМСО или 5% глицерина. Вивчали вплив швидкості охолодження в діапазоні 0,25–100°С/хв Ñ– кріопротекторів ДМСО, гліцерину та етанону на життєздатність дріжджеподібних грибів C.albicans АТСС 885. Показано, що максимальну життєздатність забезпечує заморожування зі швидкістю охолодження 3,5 до 10°С/хв у пивному суслі з доданням 5% ДМСО або 5% гліцерину. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008-11-20 Article Article Conference papers application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/393 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 18 No. 3 (2008): Problems of Cryobiology; 297-298 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 18 № 3 (2008): Проблемы криобиологии; 297-298 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 18 № 3 (2008): Проблемы криобиологии; 297-298 2518-7376 2307-6143 ru https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/393/427 Copyright (c) 2020 I. P. Vysekantsev, V. F. Martsenyuk, A. Yu. Sirenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-02-04T04:07:43Z
collection OJS
language Russian
topic дріжджеподібні гриби
життєздатність
кріоконсервування
кріопротектори
spellingShingle дріжджеподібні гриби
життєздатність
кріоконсервування
кріопротектори
Vysekantsev, I. P.
Martsenyuk, V. F.
Sirenko, A. Yu.
Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
topic_facet yeast-like fungi
viability
cryopreservation
cryoprotectants
дріжджеподібні гриби
життєздатність
кріоконсервування
кріопротектори
дрожжеподобные грибы
жизнеспособность
криоконсервирование
криопротекторы
format Article
author Vysekantsev, I. P.
Martsenyuk, V. F.
Sirenko, A. Yu.
author_facet Vysekantsev, I. P.
Martsenyuk, V. F.
Sirenko, A. Yu.
author_sort Vysekantsev, I. P.
title Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
title_short Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
title_full Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
title_fullStr Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
title_full_unstemmed Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
title_sort ð ð°ð·ñ€ð°ð±ð¾ñ‚ðºð° ññ„ñ„ðµðºñ‚ð¸ð²ð½ñ‹ñ… ñƒñð»ð¾ð²ð¸ð¹ ðºñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð¸ñ ð´ñ€ð¾ð¶ð¶ðµð¿ð¾ð´ð¾ð±ð½ñ‹ñ… ð³ñ€ð¸ð±ð¾ð² ñ€ð¾ð´ð° candida
title_alt Design of Effective Cryopreservation Conditions for Candida Yeast-Like Fungi
Разработка эффективных условий криоконсервирования дрожжеподобных грибов рода Candida
description The influences of freezing rates over 0.25–100°C/min range and DMSO, glycerol and ethanol cryoprotectants on the viability of yeast-like fungi C.albicans ATCC885 were studied. It has been shown that maximum level of survival of yeast-like fungi was provided by freezing rates over 3.5–10°C/min range in beer wort and adding of 5% DMSO or 5% glycerol.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2008
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/393
work_keys_str_mv AT vysekantsevip designofeffectivecryopreservationconditionsforcandidayeastlikefungi
AT martsenyukvf designofeffectivecryopreservationconditionsforcandidayeastlikefungi
AT sirenkoayu designofeffectivecryopreservationconditionsforcandidayeastlikefungi
AT vysekantsevip ðððnððð3⁄4nðoðnnnðμðonðð2ð1⁄2nnnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnðnð3⁄4ðððμðð3⁄4ðð3⁄4ðð1⁄2nnð3nððð3⁄4ð2nð3⁄4ððcandida
AT martsenyukvf ðððnððð3⁄4nðoðnnnðμðonðð2ð1⁄2nnnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnðnð3⁄4ðððμðð3⁄4ðð3⁄4ðð1⁄2nnð3nððð3⁄4ð2nð3⁄4ððcandida
AT sirenkoayu ðððnððð3⁄4nðoðnnnðμðonðð2ð1⁄2nnnƒnðð3⁄4ð2ðð1ðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðnðnð3⁄4ðððμðð3⁄4ðð3⁄4ðð1⁄2nnð3nððð3⁄4ð2nð3⁄4ððcandida
first_indexed 2024-09-01T17:47:01Z
last_indexed 2025-02-04T04:43:22Z
_version_ 1823100583253377024