Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения

The composition and biological activity of the extracts derived from dead bees have been studied. Qualitative and quantitative compositions of the extracts were found by spectral and chromatography methods. Antioxidative activity was assessed with chemiluminescent method using ethers of acridine car...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Date:2006
Main Authors: Ermakova, N. Yu., Kadnikova, N. G., Roshal, A. D., Synchykova, O. P., Shinder, A. V., Sandomirsky, B. P.
Format: Article
Language:English
Published: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006
Subjects:
Online Access:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/600
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Journal Title:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-600
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:17:11Z
collection OJS
language English
topic апіекстракт
антиоксидантна активність
біологічна активність
spellingShingle апіекстракт
антиоксидантна активність
біологічна активність
Ermakova, N. Yu.
Kadnikova, N. G.
Roshal, A. D.
Synchykova, O. P.
Shinder, A. V.
Sandomirsky, B. P.
Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
topic_facet апіекстракт
антиоксидантна активність
біологічна активність
апиэкстракт
антиоксидантная активность
биологическая активность
apiextract
antioxidative activity
biological activity
format Article
author Ermakova, N. Yu.
Kadnikova, N. G.
Roshal, A. D.
Synchykova, O. P.
Shinder, A. V.
Sandomirsky, B. P.
author_facet Ermakova, N. Yu.
Kadnikova, N. G.
Roshal, A. D.
Synchykova, O. P.
Shinder, A. V.
Sandomirsky, B. P.
author_sort Ermakova, N. Yu.
title Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
title_short Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
title_full Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
title_fullStr Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
title_full_unstemmed Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
title_sort ð‘ð¸ð¾ð»ð¾ð³ð¸ñ‡ðµñðºð°ñ ð°ðºñ‚ð¸ð²ð½ð¾ññ‚ñœ ñðºññ‚ñ€ð°ðºñ‚ð¾ð² ð¿ñ‡ðµð» ð² ð·ð°ð²ð¸ñð¸ð¼ð¾ññ‚ð¸ ð¾ñ‚ ñð¿ð¾ñð¾ð±ð° ð¿ð¾ð»ñƒñ‡ðµð½ð¸ñ
title_alt Biological Activity of Apian Extracts Depending on the Way of Obtaining
Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения
description The composition and biological activity of the extracts derived from dead bees have been studied. Qualitative and quantitative compositions of the extracts were found by spectral and chromatography methods. Antioxidative activity was assessed with chemiluminescent method using ethers of acridine carbon acid. Saccharamyces cerevisiae were the test systems to examine biological activity of the extracts. Flavonoids and carotenoids having antioxidant properties were found to be components of the extracts. All studied extracts are characterized with biological activity depending on the way of extract obtaining.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2006
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/600
work_keys_str_mv AT ermakovanyu biologicalactivityofapianextractsdependingonthewayofobtaining
AT kadnikovang biologicalactivityofapianextractsdependingonthewayofobtaining
AT roshalad biologicalactivityofapianextractsdependingonthewayofobtaining
AT synchykovaop biologicalactivityofapianextractsdependingonthewayofobtaining
AT shinderav biologicalactivityofapianextractsdependingonthewayofobtaining
AT sandomirskybp biologicalactivityofapianextractsdependingonthewayofobtaining
AT ermakovanyu ððð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoðnððonðð2ð1⁄2ð3⁄4nnnœnðonnnððonð3⁄4ð2ðnðμðð2ððð2ðnðð1⁄4ð3⁄4nnðð3⁄4nnðð3⁄4nð3⁄4ðððð3⁄4ðnƒnðμð1⁄2ðn
AT kadnikovang ððð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoðnððonðð2ð1⁄2ð3⁄4nnnœnðonnnððonð3⁄4ð2ðnðμðð2ððð2ðnðð1⁄4ð3⁄4nnðð3⁄4nnðð3⁄4nð3⁄4ðððð3⁄4ðnƒnðμð1⁄2ðn
AT roshalad ððð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoðnððonðð2ð1⁄2ð3⁄4nnnœnðonnnððonð3⁄4ð2ðnðμðð2ððð2ðnðð1⁄4ð3⁄4nnðð3⁄4nnðð3⁄4nð3⁄4ðððð3⁄4ðnƒnðμð1⁄2ðn
AT synchykovaop ððð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoðnððonðð2ð1⁄2ð3⁄4nnnœnðonnnððonð3⁄4ð2ðnðμðð2ððð2ðnðð1⁄4ð3⁄4nnðð3⁄4nnðð3⁄4nð3⁄4ðððð3⁄4ðnƒnðμð1⁄2ðn
AT shinderav ððð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoðnððonðð2ð1⁄2ð3⁄4nnnœnðonnnððonð3⁄4ð2ðnðμðð2ððð2ðnðð1⁄4ð3⁄4nnðð3⁄4nnðð3⁄4nð3⁄4ðððð3⁄4ðnƒnðμð1⁄2ðn
AT sandomirskybp ððð3⁄4ðð3⁄4ð3ðnðμnðoðnððonðð2ð1⁄2ð3⁄4nnnœnðonnnððonð3⁄4ð2ðnðμðð2ððð2ðnðð1⁄4ð3⁄4nnðð3⁄4nnðð3⁄4nð3⁄4ðððð3⁄4ðnƒnðμð1⁄2ðn
first_indexed 2024-09-01T17:48:06Z
last_indexed 2025-04-21T05:11:51Z
_version_ 1829987771238842368
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6002025-04-20T04:17:11Z Biological Activity of Apian Extracts Depending on the Way of Obtaining Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения Биологическая активность экстрактов пчел в зависимости от способа получения Ermakova, N. Yu. Kadnikova, N. G. Roshal, A. D. Synchykova, O. P. Shinder, A. V. Sandomirsky, B. P. апіекстракт антиоксидантна активність біологічна активність апиэкстракт антиоксидантная активность биологическая активность apiextract antioxidative activity biological activity The composition and biological activity of the extracts derived from dead bees have been studied. Qualitative and quantitative compositions of the extracts were found by spectral and chromatography methods. Antioxidative activity was assessed with chemiluminescent method using ethers of acridine carbon acid. Saccharamyces cerevisiae were the test systems to examine biological activity of the extracts. Flavonoids and carotenoids having antioxidant properties were found to be components of the extracts. All studied extracts are characterized with biological activity depending on the way of extract obtaining. Изучали состав и биологическую активность экстрактов, полученных из пчелиного подмора. Качественный и количественный состав экстрактов определяли спектральным и хроматографическим методами. Антиокислительную активность оценивали хемилюминесцентным методом с использованием эфиров акридинийкарбоновой кислоты. Тест-культурой для определения биологической активности экстрактов служили грибы Saccharomyces cerevisiae. Установлено, что в состав экстрактов входят флавоноиды и каротиноиды, обладающие антиоксидантными свойствами. Все изученные экстракты характерезуются биологической активностью, зависящей от способа получения экстракта Вивчали склад Ñ– біологічну активність екстрактів, які одержали з бджолиного підмору. Якісний Ñ– кількісний склад екстрактів визначали спектральним Ñ– хроматографічним методами. Антиокислювальну активність оцінювали хемілюмінесцентним методом з використанням ефірів акридинійкарбонової кислоти. Тест-культурою для визначення біологічної активності екстрактів були гриби Saccharomyces cerevisiae. Установлено, що до складу екстрактів входять флавоноїди Ñ– каротиноїди, які мають антиоксидантні властивості. Усі вивчені екстракти характеризуються біологічною активністю, яка залежить від способу одержання екстракту. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2006-06-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/600 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 16 No. 2 (2006): Problems of Cryobiology; 192-200 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 16 № 2 (2006): Problems of Cryobiology; 192-200 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 16 № 2 (2006): Problems of Cryobiology; 192-200 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/600/633 Copyright (c) 2020 N. Yu. Ermakova, N. G. Kadnikova, A. D. Roshal, O. P. Synchykova, A. V. Shinder, B. P. Sandomirsky https://creativecommons.org/licenses/by/4.0