Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования

There has been studied the effect of glycerol and ethylene glycol (EG) on survival of dogs’ spermatozoa (DS) after freeze-thawing depending on the concentration of cryoprotectants, cooling regimens and equilibration time, as well as the change in DS cell volume after the cryoprotectants being intr...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2004
Автори: Egorov, M. I., Kopeika, E. F., Linnik, T. P., Kuchkov, I. N.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/655
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-655
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:42Z
collection OJS
language English
topic spermatozoa
motility
equilibration
cryopreservation
glycerol
ethylene glycol
сперматозоїди
рухливість
еквілібрація
кріоконсервування
гліцерин
етиленгліколь
сперматозоиды
подвижность
эквилибрация
криоконсервирование
глицерин
этиленгликоль
spellingShingle spermatozoa
motility
equilibration
cryopreservation
glycerol
ethylene glycol
сперматозоїди
рухливість
еквілібрація
кріоконсервування
гліцерин
етиленгліколь
сперматозоиды
подвижность
эквилибрация
криоконсервирование
глицерин
этиленгликоль
Egorov, M. I.
Kopeika, E. F.
Linnik, T. P.
Kuchkov, I. N.
Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
topic_facet spermatozoa
motility
equilibration
cryopreservation
glycerol
ethylene glycol
сперматозоїди
рухливість
еквілібрація
кріоконсервування
гліцерин
етиленгліколь
сперматозоиды
подвижность
эквилибрация
криоконсервирование
глицерин
этиленгликоль
format Article
author Egorov, M. I.
Kopeika, E. F.
Linnik, T. P.
Kuchkov, I. N.
author_facet Egorov, M. I.
Kopeika, E. F.
Linnik, T. P.
Kuchkov, I. N.
author_sort Egorov, M. I.
title Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
title_short Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
title_full Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
title_fullStr Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
title_full_unstemmed Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
title_sort ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ð³ð»ð¸ñ†ðµñ€ð¸ð½ð°, ññ‚ð¸ð»ðµð½ð³ð»ð¸ðºð¾ð»ñ ð½ð° ð¼ð¾ñ€ñ„ð¾ñ„ñƒð½ðºñ†ð¸ð¾ð½ð°ð»ñœð½ñ‹ðµ ñ…ð°ñ€ð°ðºñ‚ðµñ€ð¸ññ‚ð¸ðºð¸ ñð¿ðµñ€ð¼ð°ñ‚ð¾ð·ð¾ð¸ð´ð¾ð² ñð¾ð±ð°ðº ð½ð° ñ€ð°ð·ð½ñ‹ñ… ññ‚ð°ð¿ð°ñ… ðºñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð¸ñ
title_alt Effect of Glycerol, Ethylene Glycol on Morphofunctional Characteristics of Dogs’ Spermatozoa at Different Cryopreservation Stages
Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования
description There has been studied the effect of glycerol and ethylene glycol (EG) on survival of dogs’ spermatozoa (DS) after freeze-thawing depending on the concentration of cryoprotectants, cooling regimens and equilibration time, as well as the change in DS cell volume after the cryoprotectants being introduced into suspension by means of turbidimetric method. The highest motility of DS was revealed after cryopreservation under EG protection with final concentration of 7% when being frozen at the first stage with the rate of 3°C/min with no preliminary equilibration. It has been shown that 7% EG causes quite less alterations in cell volume if compared to glycerol.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2004
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/655
work_keys_str_mv AT egorovmi effectofglycerolethyleneglycolonmorphofunctionalcharacteristicsofdogsaspermatozoaatdifferentcryopreservationstages
AT kopeikaef effectofglycerolethyleneglycolonmorphofunctionalcharacteristicsofdogsaspermatozoaatdifferentcryopreservationstages
AT linniktp effectofglycerolethyleneglycolonmorphofunctionalcharacteristicsofdogsaspermatozoaatdifferentcryopreservationstages
AT kuchkovin effectofglycerolethyleneglycolonmorphofunctionalcharacteristicsofdogsaspermatozoaatdifferentcryopreservationstages
AT egorovmi ðððnð1⁄2ððμð3ððnðμnðð1⁄2ðnnðððμð1⁄2ð3ðððoð3⁄4ðnð1⁄2ðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4nnƒð1⁄2ðonðð3⁄4ð1⁄2ððnœð1⁄2nðμnðnððonðμnðnnððoðnððμnð1⁄4ðnð3⁄4ðð3⁄4ððð3⁄4ð2nð3⁄4ðððoð1
AT kopeikaef ðððnð1⁄2ððμð3ððnðμnðð1⁄2ðnnðððμð1⁄2ð3ðððoð3⁄4ðnð1⁄2ðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4nnƒð1⁄2ðonðð3⁄4ð1⁄2ððnœð1⁄2nðμnðnððonðμnðnnððoðnððμnð1⁄4ðnð3⁄4ðð3⁄4ððð3⁄4ð2nð3⁄4ðððoð1
AT linniktp ðððnð1⁄2ððμð3ððnðμnðð1⁄2ðnnðððμð1⁄2ð3ðððoð3⁄4ðnð1⁄2ðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4nnƒð1⁄2ðonðð3⁄4ð1⁄2ððnœð1⁄2nðμnðnððonðμnðnnððoðnððμnð1⁄4ðnð3⁄4ðð3⁄4ððð3⁄4ð2nð3⁄4ðððoð1
AT kuchkovin ðððnð1⁄2ððμð3ððnðμnðð1⁄2ðnnðððμð1⁄2ð3ðððoð3⁄4ðnð1⁄2ðð1⁄4ð3⁄4nnð3⁄4nnƒð1⁄2ðonðð3⁄4ð1⁄2ððnœð1⁄2nðμnðnððonðμnðnnððoðnððμnð1⁄4ðnð3⁄4ðð3⁄4ððð3⁄4ð2nð3⁄4ðððoð1
first_indexed 2024-09-01T17:48:19Z
last_indexed 2024-09-28T04:14:11Z
_version_ 1811411739056537600
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6552024-09-28T04:05:42Z Effect of Glycerol, Ethylene Glycol on Morphofunctional Characteristics of Dogs’ Spermatozoa at Different Cryopreservation Stages Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования Влияние глицерина, этиленгликоля на морфофункциональные характеристики сперматозоидов собак на разных этапах криоконсервирования Egorov, M. I. Kopeika, E. F. Linnik, T. P. Kuchkov, I. N. spermatozoa motility equilibration cryopreservation glycerol ethylene glycol сперматозоїди рухливість еквілібрація кріоконсервування гліцерин етиленгліколь сперматозоиды подвижность эквилибрация криоконсервирование глицерин этиленгликоль There has been studied the effect of glycerol and ethylene glycol (EG) on survival of dogs’ spermatozoa (DS) after freeze-thawing depending on the concentration of cryoprotectants, cooling regimens and equilibration time, as well as the change in DS cell volume after the cryoprotectants being introduced into suspension by means of turbidimetric method. The highest motility of DS was revealed after cryopreservation under EG protection with final concentration of 7% when being frozen at the first stage with the rate of 3°C/min with no preliminary equilibration. It has been shown that 7% EG causes quite less alterations in cell volume if compared to glycerol. Исследовали влияние глицерина (ГЛ) и этиленгликоля (ЭГ) на выживаемость сперматозоидов собак (СС) после замораживания-оттаивания в зависимости от концентрации криопротекторов, режимов охлаждения и времени эквилибрации, а также изменение клеточного объема СС после введения в суспензию растворов криопротекторов турбидиметрическим методом. Выявлено, что наилучшая подвижность СС наблюдалась после криоконсервирования под защитой ЭГ в конечной 7%-й концентрации при замораживании на первом этапе со скоростью 3°С/мин без предварительной эквилибрации. Показано, что 7%-й ЭГ вызывает значительно меньшие изменения клеточного объема в сравнении с глицерином. Досліджували вплив гліцерину та етиленгліколю на рухливість сперматозоїдів собак (СС) після заморожування-відтавання в залежності від їхньої концентрації, режимів охолодження Ñ– часу еквілібрації, а також якісну зміну клітинного об’єму СС після введення в суспензію розчинів кріопротекторів за допомогою турбідиметричного методу. Виявлено, що найкраща рухливість СС спостерігалася після кріоконсервування під захистом етиленгліколю в 7%-й кінцевій концентрації при заморожуванні на першому етапі зі швидкістю 3°С/хв без попередньої еквілібрації. Показано, що 7%-й етиленгліколь викликає значно менші зміни клітинного об’єму в порівнянні з гліцерином тієї ж концентрації. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004-12-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/655 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 4 (2004): Problems of Cryobiology; 13-20 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 4 (2004): Problems of Cryobiology; 13-20 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 4 (2004): Problems of Cryobiology; 13-20 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/655/688 Copyright (c) 2020 M. I. Egorov, E. F. Kopeika, T. P. Linnik, I. N. Kuchkov https://creativecommons.org/licenses/by/4.0