Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках

The authors determined the major zones of spermatozoa injuries during cryopreservation and the optimum rates for gander semen cooling at 0 to -196°C in plastic straws. At the initial stage of freezing down to –10°C the semen cooling was shown to be reasonable with the rate of 5°C/min, 50°C/min...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2004
Автори: Bychko, S. V., Artemenko, O. B., Tereshchenko, O. V., Linnik, T. P.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/662
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-662
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6622024-09-28T04:05:43Z Gander Sperm Cryopreservation in Plastic Straws Gander Sperm Cryopreservation in Plastic Straws Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках Bychko, S. V. Artemenko, O. B. Tereshchenko, O. V. Linnik, T. P. сперма гусаков режим охлаждения пластиковые соломинки целостность сперматозоидов сперма гусаків режим охолодження пластикові соломинки цілісність сперматозоїдів gander sperm cooling regimen plastic straws spermatozoa integrity The authors determined the major zones of spermatozoa injuries during cryopreservation and the optimum rates for gander semen cooling at 0 to -196°C in plastic straws. At the initial stage of freezing down to –10°C the semen cooling was shown to be reasonable with the rate of 5°C/min, 50°C/min at further cooling –10 to –90°C, and –90 to –196°C with the cooling rate of 15°C/min. Morphological integrity of gander sex cells when freezing according to the method proposed was found to be 10-15% higher comparing to the standard one elaborated at the Institute for Poultry Research. Определены основные температурные зоны криоповреждений сперматозоидов и оптимальный режим охлаждения спермы гусаков от 0 до -196°С в пластиковых соломинках. Показано, что на начальном этапе замораживания до -10°С сперму целесообразно охлаждать со скоростью 5°С/мин, от –10 до –90°С скорость необходимо увеличить до 50°С/мин, а от –90 до -196°С она должна быть 15°С/мин. Морфологическая сохранность половых клеток гусаков при замораживании по предлагаемому режиму выше на 10-15% в сравнении со стандартным, разработанным в Институте птицеводства УААН. Визначено основні температурні зони кріопошкоджень сперматозоїдів та оптимальний режим охолодження сперми гусаків від 0 до –196°С в пластикових соломинках. Показано, що на початковому етапі заморожування до –10°С сперму доцільно охолоджувати зі швидкістю 5°С/хв, від –10 до –90°С швидкість необхідно збільшувати до 50°С/хв., а від –90 до –196°С вона повинна становити 15°С/хв. Морфологічна цілісність статевих клітин гусаків при заморожуванні за запропонованим режимом вища на 10-15% у порівнянні зі стандартною, розробленою в Інституті птахівництва УААН. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004-12-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/662 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 4 (2004): Problems of Cryobiology; 61-66 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 4 (2004): Problems of Cryobiology; 61-66 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 4 (2004): Problems of Cryobiology; 61-66 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/662/695 Copyright (c) 2020 S. V. Bychko, O. B. Artemenko, O. V. Tereshchenko, T. P. Linnik https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:43Z
collection OJS
language English
topic сперма гусаков
режим охлаждения
пластиковые соломинки
целостность сперматозоидов
сперма гусаків
режим охолодження
пластикові соломинки
цілісність сперматозоїдів
gander sperm
cooling regimen
plastic straws
spermatozoa integrity
spellingShingle сперма гусаков
режим охлаждения
пластиковые соломинки
целостность сперматозоидов
сперма гусаків
режим охолодження
пластикові соломинки
цілісність сперматозоїдів
gander sperm
cooling regimen
plastic straws
spermatozoa integrity
Bychko, S. V.
Artemenko, O. B.
Tereshchenko, O. V.
Linnik, T. P.
Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках
topic_facet сперма гусаков
режим охлаждения
пластиковые соломинки
целостность сперматозоидов
сперма гусаків
режим охолодження
пластикові соломинки
цілісність сперматозоїдів
gander sperm
cooling regimen
plastic straws
spermatozoa integrity
format Article
author Bychko, S. V.
Artemenko, O. B.
Tereshchenko, O. V.
Linnik, T. P.
author_facet Bychko, S. V.
Artemenko, O. B.
Tereshchenko, O. V.
Linnik, T. P.
author_sort Bychko, S. V.
title Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках
title_short Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках
title_full Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках
title_fullStr Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках
title_full_unstemmed Кріоконсервування сперми гусаків у пластикових соломинках
title_sort ðšñ€ñ–ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ñƒð²ð°ð½ð½ñ ñð¿ðµñ€ð¼ð¸ ð³ñƒñð°ðºñ–ð² ñƒ ð¿ð»ð°ññ‚ð¸ðºð¾ð²ð¸ñ… ñð¾ð»ð¾ð¼ð¸ð½ðºð°ñ…
title_alt Gander Sperm Cryopreservation in Plastic Straws
Gander Sperm Cryopreservation in Plastic Straws
description The authors determined the major zones of spermatozoa injuries during cryopreservation and the optimum rates for gander semen cooling at 0 to -196°C in plastic straws. At the initial stage of freezing down to –10°C the semen cooling was shown to be reasonable with the rate of 5°C/min, 50°C/min at further cooling –10 to –90°C, and –90 to –196°C with the cooling rate of 15°C/min. Morphological integrity of gander sex cells when freezing according to the method proposed was found to be 10-15% higher comparing to the standard one elaborated at the Institute for Poultry Research.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2004
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/662
work_keys_str_mv AT bychkosv ganderspermcryopreservationinplasticstraws
AT artemenkoob ganderspermcryopreservationinplasticstraws
AT tereshchenkoov ganderspermcryopreservationinplasticstraws
AT linniktp ganderspermcryopreservationinplasticstraws
AT bychkosv ðsnnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nnððμnð1⁄4ðð3nƒnððonð2nƒðððnnððoð3⁄4ð2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ð1⁄4ðð1⁄2ðoðn
AT artemenkoob ðsnnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nnððμnð1⁄4ðð3nƒnððonð2nƒðððnnððoð3⁄4ð2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ð1⁄4ðð1⁄2ðoðn
AT tereshchenkoov ðsnnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nnððμnð1⁄4ðð3nƒnððonð2nƒðððnnððoð3⁄4ð2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ð1⁄4ðð1⁄2ðoðn
AT linniktp ðsnnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nnððμnð1⁄4ðð3nƒnððonð2nƒðððnnððoð3⁄4ð2ðnnð3⁄4ðð3⁄4ð1⁄4ðð1⁄2ðoðn
first_indexed 2024-09-01T17:48:21Z
last_indexed 2024-09-28T04:14:13Z
_version_ 1811411741034151936