Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации

The freeze-thawing processes of SPEV cell suspensions and C. albicans fungi were investigated with a polarizing-interference microscopy. The SPEV cells were found out to be highly sensitive to an intracellular crystal formation, which depended in a considerable extent on the level of cell suspension...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2004
Автори: Rozanov, L. F., Vysekantsev, I. P., Petrenko, T. F., Kovalenko, I. F., Koschij, S. V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/670
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-670
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-09-28T04:05:43Z
collection OJS
language English
topic crystal formation
freezing
yeast-like fungi
cryoprotectants
cooling rate
cryomicroscopy
кристаллообразование
замораживание
дрожжеподoбные грибы
криопротекторы
скорость охлаждения
криомикроскопия
кристалоутворення
заморожування
дріжджоподібні гриби
кріопротектори
швидкість охолодження
кріомікроскопія
spellingShingle crystal formation
freezing
yeast-like fungi
cryoprotectants
cooling rate
cryomicroscopy
кристаллообразование
замораживание
дрожжеподoбные грибы
криопротекторы
скорость охлаждения
криомикроскопия
кристалоутворення
заморожування
дріжджоподібні гриби
кріопротектори
швидкість охолодження
кріомікроскопія
Rozanov, L. F.
Vysekantsev, I. P.
Petrenko, T. F.
Kovalenko, I. F.
Koschij, S. V.
Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
topic_facet crystal formation
freezing
yeast-like fungi
cryoprotectants
cooling rate
cryomicroscopy
кристаллообразование
замораживание
дрожжеподoбные грибы
криопротекторы
скорость охлаждения
криомикроскопия
кристалоутворення
заморожування
дріжджоподібні гриби
кріопротектори
швидкість охолодження
кріомікроскопія
format Article
author Rozanov, L. F.
Vysekantsev, I. P.
Petrenko, T. F.
Kovalenko, I. F.
Koschij, S. V.
author_facet Rozanov, L. F.
Vysekantsev, I. P.
Petrenko, T. F.
Kovalenko, I. F.
Koschij, S. V.
author_sort Rozanov, L. F.
title Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
title_short Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
title_full Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
title_fullStr Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
title_full_unstemmed Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
title_sort ð§ñƒð²ññ‚ð²ð¸ñ‚ðµð»ñœð½ð¾ññ‚ñœ ðºð»ðµñ‚ð¾ðº ð¿ðµñ€ðµð²ð¸ð²ð°ðµð¼ð¾ð¹ ðºð»ðµñ‚ð¾ñ‡ð½ð¾ð¹ ð»ð¸ð½ð¸ð¸ ð¡ðÿð­ð’ ð¸ ð³ñ€ð¸ð±ð¾ð² candida albicans ðº ð¿ñ€ð¾ñ†ðµññð°ð¼ ð²ð½ðµ- ð¸ ð²ð½ñƒñ‚ñ€ð¸ðºð»ðµñ‚ð¾ñ‡ð½ð¾ð¹ ðºñ€ð¸ññ‚ð°ð»ð»ð¸ð·ð°ñ†ð¸ð¸
title_alt Cell Sensitivity of Recultured Cellular SPEV Line and Candida albicans Fungi to Extra- and Intracellular Crystallisation Processes
Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации
description The freeze-thawing processes of SPEV cell suspensions and C. albicans fungi were investigated with a polarizing-interference microscopy. The SPEV cells were found out to be highly sensitive to an intracellular crystal formation, which depended in a considerable extent on the level of cell suspension supercooling prior to crystallisation beginning in an extracellular medium. C.albicans cells are more resistant to initiation of an intracellular crystal formation, that provides them a higher cryoresistance.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2004
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/670
work_keys_str_mv AT rozanovlf cellsensitivityofreculturedcellularspevlineandcandidaalbicansfungitoextraandintracellularcrystallisationprocesses
AT vysekantsevip cellsensitivityofreculturedcellularspevlineandcandidaalbicansfungitoextraandintracellularcrystallisationprocesses
AT petrenkotf cellsensitivityofreculturedcellularspevlineandcandidaalbicansfungitoextraandintracellularcrystallisationprocesses
AT kovalenkoif cellsensitivityofreculturedcellularspevlineandcandidaalbicansfungitoextraandintracellularcrystallisationprocesses
AT koschijsv cellsensitivityofreculturedcellularspevlineandcandidaalbicansfungitoextraandintracellularcrystallisationprocesses
AT rozanovlf ðnƒð2nnð2ðnðμðnœð1⁄2ð3⁄4nnnœðoððμnð3⁄4ðoððμnðμð2ðð2ððμð1⁄4ð3⁄4ð1ðoððμnð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð1ððð1⁄2ððððyðððð3nððð3⁄4ð2candidaalbicansðoðnð3⁄4nðμnnðð1⁄4ð2ð1⁄2ðμðð2ð1⁄2
AT vysekantsevip ðnƒð2nnð2ðnðμðnœð1⁄2ð3⁄4nnnœðoððμnð3⁄4ðoððμnðμð2ðð2ððμð1⁄4ð3⁄4ð1ðoððμnð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð1ððð1⁄2ððððyðððð3nððð3⁄4ð2candidaalbicansðoðnð3⁄4nðμnnðð1⁄4ð2ð1⁄2ðμðð2ð1⁄2
AT petrenkotf ðnƒð2nnð2ðnðμðnœð1⁄2ð3⁄4nnnœðoððμnð3⁄4ðoððμnðμð2ðð2ððμð1⁄4ð3⁄4ð1ðoððμnð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð1ððð1⁄2ððððyðððð3nððð3⁄4ð2candidaalbicansðoðnð3⁄4nðμnnðð1⁄4ð2ð1⁄2ðμðð2ð1⁄2
AT kovalenkoif ðnƒð2nnð2ðnðμðnœð1⁄2ð3⁄4nnnœðoððμnð3⁄4ðoððμnðμð2ðð2ððμð1⁄4ð3⁄4ð1ðoððμnð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð1ððð1⁄2ððððyðððð3nððð3⁄4ð2candidaalbicansðoðnð3⁄4nðμnnðð1⁄4ð2ð1⁄2ðμðð2ð1⁄2
AT koschijsv ðnƒð2nnð2ðnðμðnœð1⁄2ð3⁄4nnnœðoððμnð3⁄4ðoððμnðμð2ðð2ððμð1⁄4ð3⁄4ð1ðoððμnð3⁄4nð1⁄2ð3⁄4ð1ððð1⁄2ððððyðððð3nððð3⁄4ð2candidaalbicansðoðnð3⁄4nðμnnðð1⁄4ð2ð1⁄2ðμðð2ð1⁄2
first_indexed 2024-09-01T17:48:25Z
last_indexed 2024-09-28T04:14:16Z
_version_ 1811411743637766144
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6702024-09-28T04:05:43Z Cell Sensitivity of Recultured Cellular SPEV Line and Candida albicans Fungi to Extra- and Intracellular Crystallisation Processes Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации Чувствительность клеток перевиваемой клеточной линии СПЭВ и грибов Candida albicans к процессам вне- и внутриклеточной кристаллизации Rozanov, L. F. Vysekantsev, I. P. Petrenko, T. F. Kovalenko, I. F. Koschij, S. V. crystal formation freezing yeast-like fungi cryoprotectants cooling rate cryomicroscopy кристаллообразование замораживание дрожжеподoбные грибы криопротекторы скорость охлаждения криомикроскопия кристалоутворення заморожування дріжджоподібні гриби кріопротектори швидкість охолодження кріомікроскопія The freeze-thawing processes of SPEV cell suspensions and C. albicans fungi were investigated with a polarizing-interference microscopy. The SPEV cells were found out to be highly sensitive to an intracellular crystal formation, which depended in a considerable extent on the level of cell suspension supercooling prior to crystallisation beginning in an extracellular medium. C.albicans cells are more resistant to initiation of an intracellular crystal formation, that provides them a higher cryoresistance. Исследованы с помощью поляризационно-интерференционной микроскопии процессы замораживания-отогрева суспензий клеток СПЭВ и грибов C. albicans. Установлено, что клетки СПЭВ высокочувствительны к внутриклеточному кристаллообразованию, которое в значительной мере зависит от уровня переохлаждения клеточной суспензии до начала кристаллизации во внеклеточной среде. Клетки С. albicans более устойчивы к инициации внутриклеточного кристаллообразования, что обеспечивает им более высокую криорезистентность. Проведено дослідження за допомогою поляризаційно-інтерференційної мікроскопії процесів заморожування-відігрівання суспензії клітин СПЕВ Ñ– грибів С. albicans. Установлено, що клітини СПЕВ високочутливі до внутрішньоклітинного кристалоутворення, яке в значній мірі залежить від рівня переохолодження клітинної суспензії до початку кристалізації в позаклітинному середовищі. Клітини С. albicans більш стійкі до ініціації внутрішньоклітинного кристалоутворення, що забезпечує їм більш високу кріорезистентність. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004-09-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/670 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 3 (2004): Problems of Cryobiology; 18-25 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 3 (2004): Problems of Cryobiology; 18-25 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 3 (2004): Problems of Cryobiology; 18-25 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/670/703 Copyright (c) 2020 L. F. Rozanov, I. P. Vysekantsev, T. F. Petrenko, I. F. Kovalenko, S. V. Koschij https://creativecommons.org/licenses/by/4.0