Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів
The effect of cryopreservation on the integrity of some bioenergetic indices of pig and piglet liver fragments was studied. It was found that the relative normalisation of metabolic parameters of cryopreserved liver fragments is observed by 60 min after thawing. During the second hour of observation...
Gespeichert in:
| Datum: | 2004 |
|---|---|
| 1. Verfasser: | |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | English |
| Veröffentlicht: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2004
|
| Schlagworte: | |
| Online Zugang: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/677 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicine| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-677 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2025-12-02T15:25:01Z |
| collection |
OJS |
| language |
English |
| topic |
фрагменти печінки кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ð·Ð¼ |
| spellingShingle |
фрагменти печінки кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ð·Ð¼ Galchenko, S. Ye. Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
| topic_facet |
фрагменти печінки кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ð·Ð¼ liver fragments cryopreservation metabolism фрагменты печени криоконÑервирование метаболизм |
| format |
Article |
| author |
Galchenko, S. Ye. |
| author_facet |
Galchenko, S. Ye. |
| author_sort |
Galchenko, S. Ye. |
| title |
Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
| title_short |
Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
| title_full |
Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
| title_fullStr |
Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
| title_full_unstemmed |
Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів |
| title_sort |
ðÿð¾ðºð°ð·ð½ð¸ðºð¸ ð¾ðºð¸ñð»ñžð²ð°ð»ñœð½ð¾ð³ð¾ ð¼ðµñ‚ð°ð±ð¾ð»ñ–ð·ð¼ñƒ ñ„ñ€ð°ð³ð¼ðµð½ñ‚ñ–ð² ð¿ðµñ‡ñ–ð½ðºð¸ ñð²ð¸ð½ðµð¹ ñ‚ð° ð¿ð¾ñ€ð¾ñññ‚ ð¿ñ–ñð»ñ ñ—ñ… ðºñ€ñ–ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ñƒð²ð°ð½ð½ñ ð² ð¿ñ€ð¸ññƒñ‚ð½ð¾ññ‚ñ– ð¿ð¾ð»ñ–ðµñ‚ð¸ð»ðµð½ð¾ðºñð¸ð´ñ–ð² |
| title_alt |
Oxidative Metabolism Indices in Pigs and Piglets’ Liver Fragments Following their Cryopreservation in Presence of Polyethylene Oxides Oxidative Metabolism Indices in Pigs and Piglets’ Liver Fragments Following their Cryopreservation in Presence of Polyethylene Oxides |
| description |
The effect of cryopreservation on the integrity of some bioenergetic indices of pig and piglet liver fragments was studied. It was found that the relative normalisation of metabolic parameters of cryopreserved liver fragments is observed by 60 min after thawing. During the second hour of observation the gradual loss of metabolic properties of the tissue took place. In addition, these processes went in faster way in cryopreserved fragments than in the control, but they did not differ in quality. This phenomenon should be taken into consideration while using liver fragments as model or for other purposes. |
| publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
| publishDate |
2004 |
| url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/677 |
| work_keys_str_mv |
AT galchenkosye oxidativemetabolismindicesinpigsandpigletsaliverfragmentsfollowingtheircryopreservationinpresenceofpolyethyleneoxides AT galchenkosye ðyð3⁄4ðoððð1⁄2ððoðð3⁄4ðoðnðnzð2ððnœð1⁄2ð3⁄4ð3ð3⁄4ð1⁄4ðμnððð3⁄4ðnðð1⁄4nƒnnðð3ð1⁄4ðμð1⁄2nnð2ððμnnð1⁄2ðoðnð2ðð1⁄2ðμð1nððð3⁄4nð3⁄4nnnðnnðnnnðonnð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2nƒð2ðð1⁄2ð1⁄2nð2ðnðnnƒnð1⁄2ð3⁄4nnnðð3⁄4ðnðμnðððμð1⁄2ð3⁄4ðonððnð2 |
| first_indexed |
2025-07-22T19:34:56Z |
| last_indexed |
2025-12-02T15:46:38Z |
| _version_ |
1850411998956748800 |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6772025-12-02T15:25:01Z Oxidative Metabolism Indices in Pigs and Piglets’ Liver Fragments Following their Cryopreservation in Presence of Polyethylene Oxides Oxidative Metabolism Indices in Pigs and Piglets’ Liver Fragments Following their Cryopreservation in Presence of Polyethylene Oxides Показники окиÑлювального метаболізму фрагментів печінки Ñвиней та пороÑÑÑ‚ піÑÐ»Ñ Ñ—Ñ… кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² приÑутноÑті поліетиленокÑидів Galchenko, S. Ye. фрагменти печінки кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ð·Ð¼ liver fragments cryopreservation metabolism фрагменты печени криоконÑервирование метаболизм The effect of cryopreservation on the integrity of some bioenergetic indices of pig and piglet liver fragments was studied. It was found that the relative normalisation of metabolic parameters of cryopreserved liver fragments is observed by 60 min after thawing. During the second hour of observation the gradual loss of metabolic properties of the tissue took place. In addition, these processes went in faster way in cryopreserved fragments than in the control, but they did not differ in quality. This phenomenon should be taken into consideration while using liver fragments as model or for other purposes. Изучали влиÑние криоконÑÐµÑ€Ð²Ð¸Ñ€Ð¾Ð²Ð°Ð½Ð¸Ñ Ð½Ð° ÑохранноÑть некоторых показателей биоÑнергетики фрагментов печени Ñвиней и пороÑÑÑ‚. УÑтановлено, что на 60-й минуте поÑле отогрева наблюдаетÑÑ Ð¾Ñ‚Ð½Ð¾ÑÐ¸Ñ‚ÐµÐ»ÑŒÐ½Ð°Ñ Ð½Ð¾Ñ€Ð¼Ð°Ð»Ð¸Ð·Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ð¸Ñ‡ÐµÑких параметров криоконÑервированных фрагментов печени. Ðа протÑжении 2-го чаÑа Ð½Ð°Ð±Ð»ÑŽÐ´ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð¸Ñходит поÑÑ‚ÐµÐ¿ÐµÐ½Ð½Ð°Ñ Ð¿Ð¾Ñ‚ÐµÑ€Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ð¸Ñ‡ÐµÑких ÑвойÑтв, приÑущих данной ткани. Ð’ криоконÑервированных фрагментах Ñти процеÑÑÑ‹ идут более быÑтрыми темпами, чем в контроле, но качеÑтвенно не отличаютÑÑ. Ðту закономерноÑть нужно иметь в виду при иÑпользовании фрагментов печени как модели или Ñ Ð´Ñ€ÑƒÐ³Ð¸Ð¼Ð¸ целÑми. Вивчали вплив кріоконÑÐµÑ€Ð²ÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð½Ð° Ð·Ð±ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð´ÐµÑких показників біоенергетики фрагментів печінки Ñвиней Ñ– пороÑÑÑ‚. Ð’Ñтановлено, що на 60-й хвилині піÑÐ»Ñ Ð²Ñ–Ð´Ñ–Ð³Ñ€Ñ–Ð²Ñƒ ÑпоÑтерігаєтьÑÑ Ð²Ñ–Ð´Ð½Ð¾Ñна Ð½Ð¾Ñ€Ð¼Ð°Ð»Ñ–Ð·Ð°Ñ†Ñ–Ñ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ñ‡Ð½Ð¸Ñ… параметрів кріоконÑервованих фрагментів печінки. Ðа протÑзі 2-Ñ— години ÑпоÑÑ‚ÐµÑ€ÐµÐ¶ÐµÐ½Ð½Ñ Ð¿Ð¾Ñтупово втрачаютьÑÑ Ð¼ÐµÑ‚Ð°Ð±Ð¾Ð»Ñ–Ñ‡Ð½Ñ– влаÑтивоÑті, притаманні даній тканині. У кріоконÑервованих фрагментах ці процеÑи відбуваютьÑÑ ÑˆÐ²Ð¸Ð´ÑˆÐµ, ніж у контролі, але ÑкіÑно не відрізнÑютьÑÑ. Цю закономірніÑть необхідно мати на увазі при викориÑтанні фрагментів печінки Ñк моделі або з іншою метою. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2004-09-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/677 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 3 (2004): Problems of Cryobiology; 72-78 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 3 (2004): Problems of Cryobiology; 72-78 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 3 (2004): Problems of Cryobiology; 72-78 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/677/710 Copyright (c) 2020 S. Ye. Galchenko https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |