70-річчя члена-кореспондента НАН України В.В. Турова - Лобанов, В. В. (Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine, 2021)
Відомий вчений у галузі хімії поверхні та теорії міжфазних явищ, проводить фундаментальні дослідження у галузі вивчення фізико-хімічних властивостей нанорозмірних об’єктів, що контактують з поверхнею твердих тіл (переважно оксидів та вуглецевих матеріалів) з розвиненою поверхнею, доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, академік Академії технологічних наук України, Лауреат Держаної премії в області Науки і техніки за 2016 р. за створення методів і засобів еферентної терапії на основі нанокремнеземів. Володимир Всеволодович Туров народився 13 травня 1951 р. Після закінчення у 1973 р. Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка працював в Інституті фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського АН УРСР інженером, з 1985 р. кандидат хімічних наук в галузі фізичної хімії. З 1987 р. працює в Інституті хімії поверхні НАН України, а з 2002 року доктор хімічних наук в галузі фізики і хімії поверхні. З 2005 р. по 2008 рр. та з 2013 року по теперішній час – заступник директора Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка, завідувач наукового відділу біомедичних проблем поверхні. До наукового доробку В.В. Турова належать: використання методів спектроскопії ядерного магнітного резонансу для вивчення теорії міжфазних явищ, вплив наночастинок на фазовий стан водних розчинів і молекулярних рідин, біологічну активність клітинних культур; створення методики визначення структурних та термодинамічних параметрів води, адсорбованої на поверхні неорганічних адсорбентів на основі використання методу низькотемпературної ЯМР-спектроскопії; встановлення структури води, адсорбованої на поверхні різних типів адсорбентів, впливу нанорозмірного стану на фізико-хімічні властивості води та водних розчинів; створення наукових засад розробки новітніх композиційних систем для їх використання в біотехнології та біомедицині; встановлення можливості формування гідратів, при спільній адсорбції метану (водню) та води в порах або міжчастинкових зазорах пористих або аморфних матеріалів, що значно підвищують кількість адсорбованих горючих газів; розроблення способів переведення гідрофобних матеріалів у водне середовище за допомогою використання гідроущільнення в умовах дозованих механічних навантажень. Результати наукових досліджень В.В. Турова покладені в основу розробки ряду ефективних ентеросорбентів та неорганічних біостимулюючих агентів для прискорення розвитку насіння сільськогосподарських культур. В.В. Туров є співавтором понад 450 наукових статей серед яких 4 монографії, одну з яких опубліковано в США та 20 винаходів; підготував 8 кандидатів наук. До наукометричної бази Scopus входить більше 200 статей, індекс Хірша яких складає h=29. Його наукові здобутки відзначено низкою нагород, Почесними грамотами, є Лауреатом Держаної премії в області Науки і техніки, відзнака НАН України «За наукові досягнення». Колеги та співробітники Інституту щиро вітають шановного Володимира Всеволодовича з ювілеєм, бажають йому міцного здоров’я, життєвих сил і творчої наснаги.