Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems

Investigation of the effect of explants dimensions and composition of nutritive medium on morphometric parameters of devitrified garlic meristems will enable a significant optimizing of the cryopreservation techniques intended to establish a collection of its cultivars at low temperature bank. Apexe...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2015
Автори: Vitsenia, Tamara I., Ivchenko, Tatyana V., Shevchenko, Nadiya O., Stribul, Tamara F.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2015
Теми:
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/758
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-758
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2024-05-02T12:01:16Z
collection OJS
language English
topic garlic meristems
plant vitrification solution
cryopreservation
phytohormones
меристемы чеснока
витрифицирующийся раствор
криоконсервирование
фитогормоны
меристемы чеснока
витрифицирующийся раствор
криоконсервирование
фитогормоны
spellingShingle garlic meristems
plant vitrification solution
cryopreservation
phytohormones
меристемы чеснока
витрифицирующийся раствор
криоконсервирование
фитогормоны
меристемы чеснока
витрифицирующийся раствор
криоконсервирование
фитогормоны
Vitsenia, Tamara I.
Ivchenko, Tatyana V.
Shevchenko, Nadiya O.
Stribul, Tamara F.
Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
topic_facet garlic meristems
plant vitrification solution
cryopreservation
phytohormones
меристемы чеснока
витрифицирующийся раствор
криоконсервирование
фитогормоны
меристемы чеснока
витрифицирующийся раствор
криоконсервирование
фитогормоны
format Article
author Vitsenia, Tamara I.
Ivchenko, Tatyana V.
Shevchenko, Nadiya O.
Stribul, Tamara F.
author_facet Vitsenia, Tamara I.
Ivchenko, Tatyana V.
Shevchenko, Nadiya O.
Stribul, Tamara F.
author_sort Vitsenia, Tamara I.
title Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
title_short Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
title_full Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
title_fullStr Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
title_full_unstemmed Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
title_sort effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
title_alt Effect of Explant's Size and Phytohormonal Composition of Nutritive Medium on Post-Vitrification Recovery of Garlic Meristems
Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems
description Investigation of the effect of explants dimensions and composition of nutritive medium on morphometric parameters of devitrified garlic meristems will enable a significant optimizing of the cryopreservation techniques intended to establish a collection of its cultivars at low temperature bank. Apexes were subjected to dehydration with plant vitrification solution (1M sucrose + 2M glycerol + 2.5 M ethylene glycol based on Murashige-Skoog salt medium) for 120 min, placed into a polypropylene container and immersed into liquid nitrogen. Thawing was performed in a water bath at 40°C, washing of cryoprotectants was carried-out by a two-fold transfer into the medium with 0.3 Msucrose. It has been shown that the solution under study was non-toxic to garlic meristems and allowed the obtaining of a high level of viability. After cryopreservation by means of vitrification of garlic meristems of ‘Manuylivskyy’ spring variety the number of regenerated plants reached (56.3 ± 11.2)%, and ‘Duchess’ winter variety did (44.8 ± 3.7)%. For the cultivation of the cryopreserved garlic meristems as the phytohormone the kinetin is advisable to be used in concentration of 0.5 mg/l. It has been shown that after cryopreservation by vitrification the garlic meristems of 2–3 mm had the highest viability (60–70%). Larger meristems (3.5–4 mm) had a high regenerative potential but low viability (below 25%). In smaller meristems (1–1.5 mm) the viability rates were reduced (30–47%) as well as a regenerative potential. In the meristems of 0.5 mm a regenerative potential was absent. Probl Cryobiol Cryomed 2015; 25(1): 3-12.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2015
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/758
work_keys_str_mv AT vitseniatamarai effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitrificationrecoveryofgarlicmeristems
AT ivchenkotatyanav effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitrificationrecoveryofgarlicmeristems
AT shevchenkonadiyao effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitrificationrecoveryofgarlicmeristems
AT stribultamaraf effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitrificationrecoveryofgarlicmeristems
AT vitseniatamarai effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitificationrecoveryofgarlicmeristems
AT ivchenkotatyanav effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitificationrecoveryofgarlicmeristems
AT shevchenkonadiyao effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitificationrecoveryofgarlicmeristems
AT stribultamaraf effectofexplantssizeandphytohormonalcompositionofnutritivemediumonpostvitificationrecoveryofgarlicmeristems
first_indexed 2024-09-01T17:48:58Z
last_indexed 2024-09-01T17:48:58Z
_version_ 1811411761202462720
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-7582024-05-02T12:01:16Z Effect of Explant's Size and Phytohormonal Composition of Nutritive Medium on Post-Vitrification Recovery of Garlic Meristems Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems Effect of explant's size and phytohormonal composition of nutritive medium on post-vitification recovery of garlic meristems Vitsenia, Tamara I. Ivchenko, Tatyana V. Shevchenko, Nadiya O. Stribul, Tamara F. garlic meristems plant vitrification solution cryopreservation phytohormones меристемы чеснока витрифицирующийся раствор криоконсервирование фитогормоны меристемы чеснока витрифицирующийся раствор криоконсервирование фитогормоны Investigation of the effect of explants dimensions and composition of nutritive medium on morphometric parameters of devitrified garlic meristems will enable a significant optimizing of the cryopreservation techniques intended to establish a collection of its cultivars at low temperature bank. Apexes were subjected to dehydration with plant vitrification solution (1M sucrose + 2M glycerol + 2.5 M ethylene glycol based on Murashige-Skoog salt medium) for 120 min, placed into a polypropylene container and immersed into liquid nitrogen. Thawing was performed in a water bath at 40°C, washing of cryoprotectants was carried-out by a two-fold transfer into the medium with 0.3 Msucrose. It has been shown that the solution under study was non-toxic to garlic meristems and allowed the obtaining of a high level of viability. After cryopreservation by means of vitrification of garlic meristems of ‘Manuylivskyy’ spring variety the number of regenerated plants reached (56.3 ± 11.2)%, and ‘Duchess’ winter variety did (44.8 ± 3.7)%. For the cultivation of the cryopreserved garlic meristems as the phytohormone the kinetin is advisable to be used in concentration of 0.5 mg/l. It has been shown that after cryopreservation by vitrification the garlic meristems of 2–3 mm had the highest viability (60–70%). Larger meristems (3.5–4 mm) had a high regenerative potential but low viability (below 25%). In smaller meristems (1–1.5 mm) the viability rates were reduced (30–47%) as well as a regenerative potential. In the meristems of 0.5 mm a regenerative potential was absent. Probl Cryobiol Cryomed 2015; 25(1): 3-12. Исследование влияния размеров эксплантов и состава питательной среды на морфометрические показатели деконсервированных меристем чеснока позволит существенно оптимизировать методы криоконсервирования для создания коллекции его сортов в низкотемпературном банке. Апексы подвергали дегидратации витрифицирующимся раствором (1 Мсахарозы +2 Мглицерина +2,5 Мэтиленгликоля на солевой среде Мурасиге-Скуга) в течение 120 мин, размещали в полипропиленовые контейнеры и погружали в жидкий азот. Отогрев осуществляли в водяной бане с температурой40°C, отмывали от криопротекторов двукратным переносом на питательную среду с0,3 Мсахарозой. Показано, что исследуемый раствор является нетоксичным для меристем чеснока и позволяет получать высокий уровень жизнеспособности. После криоконсервирования методом витрификации меристем чеснока ярового сорта «Мануйловский» количество регенери-рованных растений достигало (56,3 ± 11,2)%, а озимого сорта «Дюшес» – (44,8 ± 3,7)%. Для культивирования криоконсер-вированных меристем чеснока в качестве фитогормона целесообразно использовать кинетин в концентрации 0,5 мг/л. Было показано, что после криоконсервирования методом витрификации наибольшую жизнеспособность имеют меристемы чеснока размером 2–3 мм (60–70%). Большие по размеру меристемы (3,5–4 мм) имеют высокий регенеративный потенциал, но низкую жизнеспособность (менее 25%). Ð’ меньших по размеру меристемах (1–1,5 мм) снижены показатели жизнеспособ-ности (30–47%) и регенеративный потенциал. Ð’ меристемах размером0,5 ммрегенеративный потенциал отсутствует. Исследование влияния размеров эксплантов и состава питательной среды на морфометрические показатели деконсервированных меристем чеснока позволит существенно оптимизировать методы криоконсервирования для создания коллекции его сортов в низкотемпературном банке. Апексы подвергали дегидратации витрифицирующимся раствором (1 Мсахарозы +2 Мглицерина +2,5 Мэтиленгликоля на солевой среде Мурасиге-Скуга) в течение 120 мин, размещали в полипропиленовые контейнеры и погружали в жидкий азот. Отогрев осуществляли в водяной бане с температурой40°C, отмывали от криопротекторов двукратным переносом на питательную среду с0,3 Мсахарозой. Показано, что исследуемый раствор является нетоксичным для меристем чеснока и позволяет получать высокий уровень жизнеспособности. После криоконсервирования методом витрификации меристем чеснока ярового сорта «Мануйловский» количество регенери-рованных растений достигало (56,3 ± 11,2)%, а озимого сорта «Дюшес» – (44,8 ± 3,7)%. Для культивирования криоконсер-вированных меристем чеснока в качестве фитогормона целесообразно использовать кинетин в концентрации 0,5 мг/л. Было показано, что после криоконсервирования методом витрификации наибольшую жизнеспособность имеют меристемы чеснока размером 2–3 мм (60–70%). Большие по размеру меристемы (3,5–4 мм) имеют высокий регенеративный потенциал, но низкую жизнеспособность (менее 25%). Ð’ меньших по размеру меристемах (1–1,5 мм) снижены показатели жизнеспособ-ности (30–47%) и регенеративный потенциал. Ð’ меристемах размером0,5 ммрегенеративный потенциал отсутствует. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2015-03-20 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/758 10.15407/cryo25.01.003 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 25 No. 1 (2015): Problems of Cryobiology and Cryomedicine; 3-12 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 25 № 1 (2015): Problems of Cryobiology and Cryomedicine; 3-12 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 25 № 1 (2015): Проблеми кріобіології і кріомедицини; 3-12 2518-7376 2307-6143 10.15407/cryo25.01 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/758/814 Copyright (c) 2020 Tamara I. Vitsenia, Tatyana V. Ivchenko, Nadiya O. Shevchenko, Tamara F. Stribul https://creativecommons.org/licenses/by/4.0