Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании
Using chemiluminescence method it was shown that after addition of several cryoprotectants 1,2-propane diol (21% initial concentration hereinafter and added 1:1) and dimethyl sulfoxide (8%) to leukocyte suspension the level of LPO and antioxidant activity decreased. Presence of glycerol (7%) and h...
Збережено в:
Дата: | 2013 |
---|---|
Автори: | , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English |
Опубліковано: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2013
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/9 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Репозитарії
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-9 |
---|---|
record_format |
ojs |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-03-21T04:07:50Z |
collection |
OJS |
language |
English |
topic |
лейкоцити кріопротектори кріоконÑерванти перекиÑне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² антиокÑидантна активніÑÑ‚ÑŒ |
spellingShingle |
лейкоцити кріопротектори кріоконÑерванти перекиÑне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² антиокÑидантна активніÑÑ‚ÑŒ Khudyakov, Andrey N. Polezhaeva, Tatyana V. Zaitseva, Oksana O. Laptev, Denis S. Solomina, Olga N. Kostyaev, Andrey A. Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
topic_facet |
лейкоцити кріопротектори кріоконÑерванти перекиÑне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² антиокÑидантна активніÑÑ‚ÑŒ лейкоциты криопротекторы криоконÑерванты перекиÑное окиÑление липидов антиокÑÐ¸Ð´Ð°Ð½Ñ‚Ð½Ð°Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð½Ð¾ÑÑ‚ÑŒ leukocytes cryoprotectants cryopreservatives lipid peroxidation antioxidant activity |
format |
Article |
author |
Khudyakov, Andrey N. Polezhaeva, Tatyana V. Zaitseva, Oksana O. Laptev, Denis S. Solomina, Olga N. Kostyaev, Andrey A. |
author_facet |
Khudyakov, Andrey N. Polezhaeva, Tatyana V. Zaitseva, Oksana O. Laptev, Denis S. Solomina, Olga N. Kostyaev, Andrey A. |
author_sort |
Khudyakov, Andrey N. |
title |
Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
title_short |
Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
title_full |
Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
title_fullStr |
Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
title_full_unstemmed |
Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
title_sort |
влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
title_alt |
Effect of Cryoprotective Solutions and Their Components on Intensity of Lipid Peroxidation and Antioxidant Activity in Leukocytes at Cryopreservation Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании |
description |
Using chemiluminescence method it was shown that after addition of several cryoprotectants 1,2-propane diol (21% initial concentration hereinafter and added 1:1) and dimethyl sulfoxide (8%) to leukocyte suspension the level of LPO and antioxidant activity decreased. Presence of glycerol (7%) and hexa-methylene bis-tetra hydroxyethyl urea (30%) resulted in simultaneous stimulation of LPO and antioxidant systems. Hydroxyethylated starch (5.7%) and gelatine (molecular weight of 16,000; 7.5%) increase LPO. After storage in combined cryoprotective media at –10, –20 and –40°C the leukocytes revealed the activation of antioxidant systems on the background of stable LPO indices, that, probably, contributed to morphofunctional preservation of 75% of cells.
Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(1):49–57.
|
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2013 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/9 |
work_keys_str_mv |
AT khudyakovandreyn effectofcryoprotectivesolutionsandtheircomponentsonintensityoflipidperoxidationandantioxidantactivityinleukocytesatcryopreservation AT polezhaevatatyanav effectofcryoprotectivesolutionsandtheircomponentsonintensityoflipidperoxidationandantioxidantactivityinleukocytesatcryopreservation AT zaitsevaoksanao effectofcryoprotectivesolutionsandtheircomponentsonintensityoflipidperoxidationandantioxidantactivityinleukocytesatcryopreservation AT laptevdeniss effectofcryoprotectivesolutionsandtheircomponentsonintensityoflipidperoxidationandantioxidantactivityinleukocytesatcryopreservation AT solominaolgan effectofcryoprotectivesolutionsandtheircomponentsonintensityoflipidperoxidationandantioxidantactivityinleukocytesatcryopreservation AT kostyaevandreya effectofcryoprotectivesolutionsandtheircomponentsonintensityoflipidperoxidationandantioxidantactivityinleukocytesatcryopreservation AT khudyakovandreyn vliâniekriozaŝitnyhrastvoroviihkomponentovnaintensivnostʹprocessovperekisnogookisleniâlipidoviantioksidantnuûaktivnostʹlejkocitovprikriokonservirovanii AT polezhaevatatyanav vliâniekriozaŝitnyhrastvoroviihkomponentovnaintensivnostʹprocessovperekisnogookisleniâlipidoviantioksidantnuûaktivnostʹlejkocitovprikriokonservirovanii AT zaitsevaoksanao vliâniekriozaŝitnyhrastvoroviihkomponentovnaintensivnostʹprocessovperekisnogookisleniâlipidoviantioksidantnuûaktivnostʹlejkocitovprikriokonservirovanii AT laptevdeniss vliâniekriozaŝitnyhrastvoroviihkomponentovnaintensivnostʹprocessovperekisnogookisleniâlipidoviantioksidantnuûaktivnostʹlejkocitovprikriokonservirovanii AT solominaolgan vliâniekriozaŝitnyhrastvoroviihkomponentovnaintensivnostʹprocessovperekisnogookisleniâlipidoviantioksidantnuûaktivnostʹlejkocitovprikriokonservirovanii AT kostyaevandreya vliâniekriozaŝitnyhrastvoroviihkomponentovnaintensivnostʹprocessovperekisnogookisleniâlipidoviantioksidantnuûaktivnostʹlejkocitovprikriokonservirovanii |
first_indexed |
2024-09-01T17:45:26Z |
last_indexed |
2025-03-21T04:50:27Z |
_version_ |
1827177892692361216 |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-92025-03-21T04:07:50Z Effect of Cryoprotective Solutions and Their Components on Intensity of Lipid Peroxidation and Antioxidant Activity in Leukocytes at Cryopreservation Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании Влияние криозащитных растворов и их компонентов на интенсивность процессов перекисного окисления липидов и антиоксидантную активность лейкоцитов при криоконсервировании Khudyakov, Andrey N. Polezhaeva, Tatyana V. Zaitseva, Oksana O. Laptev, Denis S. Solomina, Olga N. Kostyaev, Andrey A. лейкоцити кріопротектори кріоконÑерванти перекиÑне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² антиокÑидантна активніÑÑ‚ÑŒ лейкоциты криопротекторы криоконÑерванты перекиÑное окиÑление липидов антиокÑÐ¸Ð´Ð°Ð½Ñ‚Ð½Ð°Ñ Ð°ÐºÑ‚Ð¸Ð²Ð½Ð¾ÑÑ‚ÑŒ leukocytes cryoprotectants cryopreservatives lipid peroxidation antioxidant activity Using chemiluminescence method it was shown that after addition of several cryoprotectants 1,2-propane diol (21% initial concentration hereinafter and added 1:1) and dimethyl sulfoxide (8%) to leukocyte suspension the level of LPO and antioxidant activity decreased. Presence of glycerol (7%) and hexa-methylene bis-tetra hydroxyethyl urea (30%) resulted in simultaneous stimulation of LPO and antioxidant systems. Hydroxyethylated starch (5.7%) and gelatine (molecular weight of 16,000; 7.5%) increase LPO. After storage in combined cryoprotective media at –10, –20 and –40°C the leukocytes revealed the activation of antioxidant systems on the background of stable LPO indices, that, probably, contributed to morphofunctional preservation of 75% of cells. Probl Cryobiol Cryomed 2013; 23(1):49–57. Методом хемилюминеÑценции уÑтановлено, что поÑле Ð´Ð¾Ð±Ð°Ð²Ð»ÐµÐ½Ð¸Ñ ÐºÑ€Ð¸Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ð¾Ð² 1,2-пропандиола (21%, здеÑÑŒ и далее начальные концентрации, Ñмешивание в Ñоотношении 1:1) и диметилÑульфокÑида (8%) к ÑуÑпензии лейкоцитов в клетках ÑнижаютÑÑ ÑƒÑ€Ð¾Ð²ÐµÐ½ÑŒ ПОЛ и активноÑÑ‚ÑŒ ферментативных ÑиÑтем, обеÑпечивающих переработку перекиÑей водорода. Ð’ приÑутÑтвии глицерина (7%) и гекÑаметиленбиÑтетрагидрокÑиÑтилмочевины (30%) нарÑду Ñ Ð¿Ð¾Ð²Ñ‹ÑˆÐµÐ½Ð¸ÐµÐ¼ ПОЛ вы Ñвлено выраженное Ñтимулирующее влиÑние на антиокÑидантные ÑиÑтемы клетки. ГидрокÑиÑтилкрахмал (5,7%) и желатин (м.м. 16 000, 7,5%) повышают ПОЛ. ПоÑле Ñ…Ñ€Ð°Ð½ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð² комбинированных ÑмеÑÑÑ… криоконÑервантов при температурах –10, –20 и –40°С у лейкоцитов отмечено преобладание активноÑти антиокÑидантных ÑиÑтем на фоне Ñтабильных показателей ПОЛ, что, вероÑтно, обеÑпечивало ÑохранноÑÑ‚ÑŒ морфофункциональных показателей более чем у 75% клеток. Методом хемілюминеÑценції вÑтановлено, що піÑÐ»Ñ Ð²Ð½ÐµÑÐµÐ½Ð½Ñ ÐºÑ€Ñ–Ð¾Ð¿Ñ€Ð¾Ñ‚ÐµÐºÑ‚Ð¾Ñ€Ñ–Ð²1,2-пропандіолу (21%, тут Ñ– надалі початкові концентрації, Ð·Ð¼Ñ–ÑˆÑƒÐ²Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² Ñпіввідношенні 1:1) и диметилÑульфокÑиду (8%) в ÑуÑпензії лейкоцитів у клітинах знижуютьÑÑ Ñ€Ñ–Ð²ÐµÐ½ÑŒ ПОЛ Ñ– активніÑÑ‚ÑŒ ферментативних ÑиÑтем, що забезпечують переробку перекиÑу водню. У приÑутноÑÑ‚Ñ– гліцерину (7%) Ñ– гекÑаметиленбіÑтетрагідрокÑиетилмочевини (30%) порÑд з підвищеннÑм ПОЛ виÑвлено вірогідний Ñтимулюючий Ñплив на антиокÑидантні ÑиÑтеми клітини. ГідрокÑиетилкрахмал (5,7%) Ñ– желатин (м.м. 16 000, 7,5%) підвищують ПОЛ. ПіÑÐ»Ñ Ð·Ð±ÐµÑ€Ñ–Ð³Ð°Ð½Ð½Ñ Ð² комбінованих Ñумішах кріоконÑервантів при температурах –10, –20 та –40°С в лейкоцитах ÑпоÑтерігали активацію антиокÑидантних ÑиÑтем на фоні Ñтабільних показників ПОЛ, що, імовірно, забезпечує збереженіÑÑ‚ÑŒ морфофункціональних показників більше ніж у 75% клітин. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2013-03-15 Article Article Research article https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/9 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 23 No. 1 (2013): Problems of Cryobiology and Cryomedicine (Problemy Kriobiologii i Kriomediciny) (formerly Problems of Cryobiology); 49-57 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 23 № 1 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (ранее Проблемы криобиологии); 49-57 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 23 № 1 (2013): Проблемы криобиологии и криомедицины (раніше Проблемы криобиологии); 49-57 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/9/17 Copyright (c) 2020 Andrey N. Khudyakov, Tatyana V. Polezhaeva, Oksana O. Zaitseva, Denis S. Laptev, Olga N. Solomina, Andrey A. Kostyaev https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |