Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої

Authors investigated the effect of soy seeds treatment on a sprouting energy and germinating capacity under low positive temperatures (8°С) with propane diol (PD) cryoprotectants PEO-400 and PEO-1500 . The results testify that after the effect of reduced temperature the springing energy and soy se...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2002
Автори: Shevchenko, N. O., Zhmurko, V. V., Strybul, T. F., Kobyzeva, L. M.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2002
Онлайн доступ:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/995
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Репозитарії

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-995
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-9952025-01-22T04:07:28Z Effect of Reduced Temperature and Cryoprotectants on Germinating Capacity and Sprouting Energy of Soy Beans Effect of Reduced Temperature and Cryoprotectants on Germinating Capacity and Sprouting Energy of Soy Beans Вплив зниженої температури Ñ– кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої Shevchenko, N. O. Zhmurko, V. V. Strybul, T. F. Kobyzeva, L. M. Authors investigated the effect of soy seeds treatment on a sprouting energy and germinating capacity under low positive temperatures (8°С) with propane diol (PD) cryoprotectants PEO-400 and PEO-1500 . The results testify that after the effect of reduced temperature the springing energy and soy seeds sprouting for Soyer 2-95 variety increased under the effect of 7% PD, and of 7- and 15% PEO-400, and for Podilska-1 variety increased under the effect of 15- and 7% PD, and of 15% PEO-400. In the majority of cases PEO-1500 cryoprotectant manifested an inhibiting effect in both varieties. Исследовано влияние обработки семян сои при низких положительных (8°С) температурах криопротекторами пропандиол, ПЭО-400 и ПЭО-1500 в концентрациях 1; 7 и 15%. Результаты свидетельствуют, что после действия пониженной температуры энергия проростания и всхожесть семян сои сорта Соер  2-95 повышалась под влиянием 7%-го ПД, 7- и 15%-го ПЭО-400, а сорта Подольская-1 под влиянием 15- и 7%-го ПД,  15%-го ПЭО-400. Криопротектор ПЭО-1500 в большинстве случаев на обоих сортах проявлял ингибирующий эффект. Досліджено вплив обробки насіння сої за низьких позитивних (8°С) температур кріопротекторами пропандіол (ПД), ПЕО-400 Ñ– ПЕО-1500 в концентраціях 1; 7 Ñ– 15% на енергію проростання та схожість. Результати свідчать, що після дії зниженої температури енергія проростання та схожість насіння сої сорту Соєр 2-95 підвищувалась під впливом 7%-го ПД,  7- Ñ– 15%-го  ПЕО-400, а сорту Подільська-1 під впливом 15- Ñ– 7%-го ПД, 15%-го ПЕО-400. Крiопротектор ПЕО-1500 в більшості випадків на обох сортах проявляє інгібуючий ефект. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2002-12-25 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/995 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; No. 4 (2002): Problems of Cryobiology; 87-91 Проблемы криобиологии и криомедицины; № 4 (2002): Problems of Cryobiology; 87-91 Проблеми кріобіології і кріомедицини; № 4 (2002): Problems of Cryobiology; 87-91 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/995/1075 Copyright (c) 2020 N. O. Shevchenko, V. V. Zhmurko, T. F. Strybul, L. M. Kobyzeva https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-01-22T04:07:28Z
collection OJS
language English
format Article
author Shevchenko, N. O.
Zhmurko, V. V.
Strybul, T. F.
Kobyzeva, L. M.
spellingShingle Shevchenko, N. O.
Zhmurko, V. V.
Strybul, T. F.
Kobyzeva, L. M.
Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої
author_facet Shevchenko, N. O.
Zhmurko, V. V.
Strybul, T. F.
Kobyzeva, L. M.
author_sort Shevchenko, N. O.
title Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої
title_short Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої
title_full Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої
title_fullStr Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої
title_full_unstemmed Вплив зниженої температури і кріопротекторів на схожість та енергію проростання насіння сої
title_sort ð’ð¿ð»ð¸ð² ð·ð½ð¸ð¶ðµð½ð¾ñ— ñ‚ðµð¼ð¿ðµñ€ð°ñ‚ñƒñ€ð¸ ñ– ðºñ€ñ–ð¾ð¿ñ€ð¾ñ‚ðµðºñ‚ð¾ñ€ñ–ð² ð½ð° ññ…ð¾ð¶ñ–ññ‚ñœ ñ‚ð° ðµð½ðµñ€ð³ñ–ñž ð¿ñ€ð¾ñ€ð¾ññ‚ð°ð½ð½ñ ð½ð°ññ–ð½ð½ñ ñð¾ñ—
title_alt Effect of Reduced Temperature and Cryoprotectants on Germinating Capacity and Sprouting Energy of Soy Beans
Effect of Reduced Temperature and Cryoprotectants on Germinating Capacity and Sprouting Energy of Soy Beans
description Authors investigated the effect of soy seeds treatment on a sprouting energy and germinating capacity under low positive temperatures (8°С) with propane diol (PD) cryoprotectants PEO-400 and PEO-1500 . The results testify that after the effect of reduced temperature the springing energy and soy seeds sprouting for Soyer 2-95 variety increased under the effect of 7% PD, and of 7- and 15% PEO-400, and for Podilska-1 variety increased under the effect of 15- and 7% PD, and of 15% PEO-400. In the majority of cases PEO-1500 cryoprotectant manifested an inhibiting effect in both varieties.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2002
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/995
work_keys_str_mv AT shevchenkono effectofreducedtemperatureandcryoprotectantsongerminatingcapacityandsproutingenergyofsoybeans
AT zhmurkovv effectofreducedtemperatureandcryoprotectantsongerminatingcapacityandsproutingenergyofsoybeans
AT strybultf effectofreducedtemperatureandcryoprotectantsongerminatingcapacityandsproutingenergyofsoybeans
AT kobyzevalm effectofreducedtemperatureandcryoprotectantsongerminatingcapacityandsproutingenergyofsoybeans
AT shevchenkono ððððð2ðð1⁄2ðððμð1⁄2ð3⁄4nnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2ð1⁄2ðnnð3⁄4ðnnnnœnððμð1⁄2ðμnð3nnzðnð3⁄4nð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2nð1⁄2ðnnð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4n
AT zhmurkovv ððððð2ðð1⁄2ðððμð1⁄2ð3⁄4nnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2ð1⁄2ðnnð3⁄4ðnnnnœnððμð1⁄2ðμnð3nnzðnð3⁄4nð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2nð1⁄2ðnnð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4n
AT strybultf ððððð2ðð1⁄2ðððμð1⁄2ð3⁄4nnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2ð1⁄2ðnnð3⁄4ðnnnnœnððμð1⁄2ðμnð3nnzðnð3⁄4nð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2nð1⁄2ðnnð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4n
AT kobyzevalm ððððð2ðð1⁄2ðððμð1⁄2ð3⁄4nnðμð1⁄4ððμnðnnƒnðnðonnð3⁄4ðnð3⁄4nðμðonð3⁄4nnð2ð1⁄2ðnnð3⁄4ðnnnnœnððμð1⁄2ðμnð3nnzðnð3⁄4nð3⁄4nnðð1⁄2ð1⁄2nð1⁄2ðnnð1⁄2ð1⁄2nnð3⁄4n
first_indexed 2024-09-01T17:50:43Z
last_indexed 2025-01-22T04:40:11Z
_version_ 1821922623098978304