Вплив поверхневих явищ на стійкість стінок свердловини - Коцкулич, Я. С.; Мочернюк, Д. Ю.; Марцинків, О. Б. (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2017)
Проведено аналіз впливу поверхневих явищ на стійкість стінок свердловини. Показано, що гірський масив, який є пружнім півпростором, навантажений внутрішніми силами поля гравітації і в ньому не можуть виникати умови пластичності або текучості гірських порід. Досліджено концентрацію напружень на стінках ствола свердловини