Застосування модернізованного вітчизняного устаткування в бурінні геотермальних свердловин - Вдовиченко, А. І.; Мазко, М. І.; Олійник, Є. І. (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2018)
Досліджено досвід відновлення і модернізації спрацьованої вітчизняної бурової установки 1БА-15В-М та застосування її в бурінні гідротермальних свердловин, в умовах Закарпаття. Наведено перелік змін у конструкції бурової установки внесених для покращення її технічних характеристик. Для збільшення вантажопідйомності з 200 до 300 кН висоту верхньої секції щогли вкоротили на 3 м. Також було реконструйовано крон-блок, кількість роликів на ньому було збільшено з 3 до 4. Несучі конструкції щогли були зміцнено через встановлення додаткових поясів. Транспортний автомобіль МАЗ-5337 замінено на КрАЗ-257. Проаналізовано результати буріння гідротермальної свердловини цією установкою та імпортними буровими установками AGBO G750 Germany та T4WAtlasCopco в аналогічних умовах. Зафіксовано високу ефективність застосування модернізованої бурової установки порівняно з імпортними.Досягнуто підвищення основних техніко-економічних показників: комерційної швидкості в 1,4–1,9 разів; технічної – в 1,2–1,3; рентабельності – в 3,5. Внаслідок істотного скорочення амортизаційних та паливних витрат собівартість 1 м свердловини зменшено на 27 %, а зарплати обслуговуючому персоналу збільшені на 73%. Рекомендовано використовувати відновлені та модернізовані бурові установки 1БА-15В для буріння геотермальних свердловин в умовах Закарпаття глибиною до 1000 м. Основним напрямом підвищення ефективності буріння гідротермальних а також подібних свердловин є вдосконалення вітчизняної техніки і розширення області її оптимального застосування