Вивчення стану обсадної колони при цементуванні свердловин - Давиденко, О. М.; Ігнатов, А. О.; Науменко, М. О. (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2018)
Лабораторними і аналітичними прийомами досліджень встановлено основоположні принципи взаємодії промивальної рідини і її компонентів з матеріалом обсадних труб при цементуванні свердловин.У результаті проведення лабораторних і аналітичних досліджень процесу взаємодії матеріалу обсадних труб з активними компонентами промивальної рідини встановлені аспекти механізму корозії бурового інструменту і безпосередньо самої обсадної колони. Вивчено механізм перебігу хімічної корозії обсадних труб, що зумовлює поступове окислення металу. Проведено дослідження впливу різних типів інгібіторів на показники міри захисту поверхні сталей. На основі анодних і катодних поляризаційних кривих зроблена якісна і кількісна оцінка характеру корозійного процесу. Доведена необхідність здійснення ретельних підготовчих заходів при проведенні цементувальних робіт.Дотриманню умов надійної експлуатації обсадної колони сповна відповідають певні технологічні параметри процесу спуску і цементування труб, що базуються на вживанні інгібіторів корозії і спеціальних покриттів породоруйнівного інструменту при спуску його в свердловину, а також нанесення захисного шару на зовнішню поверхню обсадних труб.Отримані результати лабораторних і аналітичних досліджень є базовими для проектування режимних параметрів процесу спуско-підіймальних операцій з буровим інструментом і обсадною колоною з гарантованим забезпеченням високих техніко-економічних показників. Дані по вивченню впливу різних типів інгібіторів на показники міри захисту поверхні сталей є основою подальших дослідницьких робіт з розробки рецептур антикорозійних складів для захисту бурового інструменту і обсадної колони