ТЕПЛОПРОВІДНІСТЬ МОНО- І ПОЛІКРИСТАЛІЧНОГО АЛМАЗУ ТА КОМПОЗИТІВ НА ЙОГО ОСНОВІ (ОГЛЯД) - Соколов, О.М.; Шульженко, О.О.; Гаргін, В.Г. (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2020)
Проведено аналіз накопиченого теоретичного і експериментального доробку з вивчення теплопровідності моно- і полікристалічного алмазу та композитів на його основі. Як випливає з наведеного огляду, моно- і полікристалічний алмаз різного генезису та композити на їх основі завдяки унікальним теплофізичним властивостям є фактично безконкурентними при використанні як тепловідводи в електронних пристроях великої потужності. Створення спеціальних технологій виготовлення монокристалів алмазу (вирощування методом Т-градієнту в НРНТ умовах або з використанням CVD-методу вирощування) дозволили одержувати монокристали з теплопровідністю, яка не поступається природним монокристалам алмазу типу IIa. Сучасні прогресивні алмазні полікристалічні і композиційні матеріали мають величезний потенціал для вирішення великої кількості проблем у різних високотехнологічних галузях, в тому числі і при використанні їх як теплопровідного інструментального або конструкційного матеріалу, або при застосуванні в теплообмінних пристроях, що працюють за екстремальних теплових навантажень. Створення нових технологій одержання алмазних композиційних матеріалів з високою теплопровідністю (до 1000 Вт×м-1×К-1) дозволить їм конкурувати з природним алмазом при розробці якісно нових приладів наступного покоління.