НТНР-КРИСТАЛІЗАЦІЯ АЛМАЗУ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТАЛІЧНИХ РОЗЧИННИКІВ ВУГЛЕЦЮ, ОДЕРЖАНИХ МЕТОДОМ ПОРОШКОВОЇ МЕТАЛУРГІЇ - Лисаковський, B. B.; Гордєєв, C. O.; Івахненко, C. O.; Заневський, O. O.; Савицький, O. B. (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2022)
У роботі досліджена можливість компактування заготовок вихідних зразків сплавів-розчинників при використанні принципів порошкової металургії для отримання циліндричних заготовок діаметром більше 30 і заввишки понад 16 мм. Застосування попереднього формування заготовок із суміші порошків Fe і Co, які в початковому стані мають певні співвідношення компонентів і значення розмірів зерен і подальше термобаричну спікання при 4 - 4,5 ГПа і температурі, що складає 0,8 від температури плавлення сплаву при атмосферному тиску, дозволили отримати вихідні заготовки з пористістю менше 2 %. Випробування сплавів-розчинників, отриманих методом порошкової металургії, показало їх високу ефективність для вирощування структурно досконалих монокристалів алмазу типу Ib і масою до 2 карат, а також перспективність використання для промислового виробництва алмазів.