КУБІЧНИЙ АПАРАТ ВИСОКОГО ТИСКУ І ЙОГО МОЖЛИВОСТІ ЩОДО ГЕНЕРАЦІЇ ТИСКУ - Беженар, Микола; Пацик, Андрій; Романенко, Ярослав; Соколов, Олександр; Лєщук, Олександр (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2024)
Двома способами виконано розрахунок тиску при кімнатній температурі в кубічному апараті високого тиску зі стороною квадрату робочого пуансону 71 мм при навантаженні пресу 331,8 МН. Перший спосіб – визначення тиску як відношення сили, що діє по нормалі на площу куба і деформованого ущільнення, другий спосіб – через моделювання стиснення пірофілітокого куба з врахуванням залежності коефіцієнта об’ємного стиску від тиску. Одержано близькі значення – 4,69 ГПа для першого  і 4,35 ГПа для другого способу розрахунків.