РОЛЬ ЧЛЕНА-КОРЕСПОНДЕНТА НАН УКРАЇНИ ОЛЕКСАНДРА ОЛЕКСАНДРОВИЧА ШУЛЬЖЕНКА У СТВОРЕННІ НАДТВЕРДИХ МАТЕРІАЛІВ ПРИ ВИСОКИХ ТИСКАХ І ТЕМПЕРАТУРАХ - Колодницький, Василь; Соколов, Олександр; Колодніцька, Надія (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2025)
Висвітлено діяльність відомого вченого в галузі матеріалознавства, доктора технічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України Олександра Олександровича Шульженка у створенні надтвердих матеріалів при високих тисках і температурах.Шульженко О. О. виконав глибокі фундаментальні дослідження механізму утворення алмазів, що дало змогу вперше в світовій практиці встановити нові типи розчинників вуглецю, які дозволяли на порядок збільшити швидкість росту кристалів алмазів. За керівництва О. О. Шульженка були здійснені роботи зі створення нанокристалічних алмазних композитів різного функціонального призначення, розроблено наукові основи отримання нового покоління надтвердих матеріалів.