РОЗВИТОК СПОСОБУ ПОКРАЩЕННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ, ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК АЛМАЗНИХ СИНТЕТИЧНИХ ШЛІФПОРОШКІВ ШЛЯХОМ ЇХ ФЛОТАЦІЙНОГО РОЗДІЛЕННЯ - Базалій, Галина; Олійник, Нонна; Ільницька, Галина; Петасюк, Григорій; Сизоненко, Ольга; Рудь, Віктор; Заболотний, Сергій; Косенчук, Тамара (Институт сверхтвердых материалов им. В. Н. Бакуля Национальной академии наук Украины, 2025)
За результатами дослідження впливу на флотаційне розділення порошків синтетичного алмазу фізичних та хімічних методів з метою розвитку способу покращення характеристик алмазних синтетичних шліфпорошків підвищеної однорідності за міцністю шляхом їх флотаційного розділення розробили технологічну інструкцію з виготовлення алмазних синтетичних шліфпорошків (ТІ 25000.00861 «Виготовлення алмазних синтетичних шліфпорошків підвищеної однорідності за міцністю з використанням підготовки порошку до флотації в ультразвуковому полі»). За ТІ матеріал послідовно проходить етапи: попереднього хімічного оброблення, підготовки до флотаційного розділення активуванням суспензії з матеріалом іонами заліза в ультразвуковому полі та подальшого двостадійного флотаційного розділення в імпеллерній флотаційній машині на пінний та камерний продукти, ситову класифікацію. Встановлено, що застосування розробленого способу покращення характеристик алмазних синтетичних шліфпорошків підвищеної однорідності за міцністю шляхом їх флотаційного розділення дає змогу (в порівнянні до вихідного порошку) отримати шліфпорошки синтетичного алмазу з суттєво покращеними характеристиками: з пінного продукту з підвищеним на 76,5 % показником однорідності за міцністю та показником міцності при статичному стиску на 8,6 %. Проведеним дослідженням характеристик зразків шліфпорошків АС20 100/80 експериментальної партії (виготовлених за ТІ 25000.00861), отриманих з пінної та камерної фракцій, показано можливість отримувати шліфпорошки тієї ж марки з ліпшими характеристиками.